Darendeliler Dona Rağmen Kayısı Dikiyor!
Ekonomi, 25 Kasım 2025 19:19Darendeli üreticiler don afetine rağmen fidan dikmeye devam ediyor. İlçede susuz yetiştirilen kayısının masrafının düşük olması, fidan talebini canlı tutuyor. Yüksek kesimlerde ve susuz bölgelerde adeta kayısıdan orman oluştu.
AHMET ÇAKIR/DARENDE
Malatya’nın Darende ilçesinde, yüksek kesimlerde ve susuz bölgelerde adeta kayısıdan orman yapıldı. 2025 yılında yaşanan don afetine rağmen üreticilerin kayısı sevgisi ve fidan dikme arzusu azalmadı. Kayısı fidanları cinsine göre ortalama 100 liradan satılıyor ve üreticiler, don afetine rağmen dağ taş kayısı dikmeye devam ediyor.
“ORMAN YERİNE KAYISI YETİŞTİRİYORUZ”
25 senedir Darende’de fidancılık yapan 62 yaşındaki Ziya Atılgan, “Kayısı Darende’nin geçim kaynağı olduğu için, don da olsa, bu sene ‘yemeğe yok’ dediğimiz durumlar yaşandı. Yine de fidan satışları genellikle iyi gidiyor. Geçen yıllara göre biraz daha faaldi ama halkımız dağ taş demeden tarlalarını doldurdu. Gayet güzel oldu; orman yapacağımıza kayısı yetiştiriyoruz. Ekonomiye katkı sağlıyor; gübresi, çalışanı, fidancısı, herkes para kazanıyor” dedi.
MASRAF DAHA AZ
Susuz kayısı yetiştirildiği için masrafın düşük olduğunu vurgulayan Atılgan, “Kayısı altın değerinde. Yatay alanlarda verim biraz düşük olsa da yükseklerde daha güzel kayısı oluyor. Susuz yetiştiği için masrafı da az. Yani iyi bir geçim kaynağı. Üretim olduğu zaman da vatandaşımız para kazanacak” ifadelerini kullandı.

DİĞER FİDANLAR PAHALI KAYISI UCUZ
Genellikle kayısı fidanı ve çeşitlerini sattıklarını ancak gül, çiçek, çam, buna benzer peyzaj işlerini de bulunduklarını söyleyen Atılgan, şöyle devam etti; “Kayısının da Kabaaşı, Hacıhalil, Çataloğlu, Hasan Bey; 5-6 çeşit bulunuyor. Diğer meyvelerde de her çeşit meyvemiz bulunuyor. Kayısının piyasası 3 senedir aşağı yukarı, 90-100 lira civarında oynuyor. Meyveler işte 150 liraya gidiyor. Ama dışarıdan gelen hurmadır, hünnaptır, ıhlamurdur; bunlar 500 lira. Yani biz burada ürettiğimiz zaman bütün sıkıntıları yaşıyoruz. Onların ürettikleri mahsuller gayet güzel para ediyor. Tamam çok miktarda satılmıyor ama gene de buradaki üreticiye de yazık yani. Eskiden 2 kilo kayısı satılır, 1 tane kayısı fidanı alınırdı. Şimdi 1 kilo kayısı satılıp 4 tane fidan alabiliyorsun.”
ZORLUĞA RAĞMEN TALEP ARTIYOR
20 yıldır fidan satışı yapan Mehmet Dağdeviren ise, rakıma göre yetiştirilen kayısının veriminin değiştiğini belirterek, “Malatya ekonomisi zor bir süreçten geçmesine rağmen fidan talepleri artıyor ve tüccarlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Geçen sene, 12 yıl aradan sonra yaşanan don olayları nedeniyle talep biraz düşse de yoğunluk hâlâ devam ediyor. Satış ve siparişlerimiz sürüyor. Yıllık ortalama 100 bin fidan satışı gerçekleştiriyoruz. Darende–Gürün hattında kurulacak bölgelerde de çalışmalarımız devam ediyor. Çiftçilerimize yüksek kesim ve susuz bölgelerde beyaz kaba aşı, sulu alanlarda ise Hacıhaliloğlu ve Çataloğlu çeşitlerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.
Ekonomi, 25 Kasım 2025 19:19
Yorumlar (0)
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü Paneli
TGK: 10 Ocak Gerçek Anlamda Basın Bayramı Olmalıdır
Gazeteciler Cemiyetinden Emniyet Müdürü'ne Ziyaret
Malatya’da Kar Mesaisi: 22 Üst Geçit Yayalar İçin Güvenli Hale Getirildi
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başlıyor
Malatya'da Okullar Bir Gün Tatil Edildi
Başkan Sami Er, Kızı Berna Nur'un Nikahını Kıydı
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
MASKİ, HEKİMHAN’DA ALTYAPI YATIRIMLARINI TAMAMLADI
Bakan Bayraktar 2026'yı İşaret Etti
Vali Yavuz: Devlet Vatandaşın Yaralarını Dayanışmayla Sarar
MOTAŞ’A 30 YENİ ŞOFÖR KURA İLE ALINDI
Mehmet Akkaya, Zabıta Vakfı Başkanlığına Seçildi
BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AİLELERE BÜYÜK DESTEK
Yeni Malatyaspor 3. Lige Düşürüldü
Yeşilyurt'ta Tarhana Buluşması
'Malatya'da 5 CHP Belediyesinden 3'ünün Borcu Yok'
Kemaliye–Dutluca–Arapgir Yolu Genişletiliyor
CHP Battalgazi Teşkilatı Muhtarlarla Bir araya Geldi
