Ağbaba: Malatya OSB Arıtması Ne Zaman Bitecek?
Ekonomi, 06 Kasım 2025 23:58CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’dan Sanayi Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a Malatya OSB Atıksu arıtma tesisinin ne zaman bitirilerek devreye gireceğini sorarak “ Geçen sene söyledim, bu sene de söylüyorum, inşallah, gelecek yıl bana söyletmezsiniz” dedi.
TBMM’de Plan Bütçe Komisyonu toplantıları devam ediyor. CHP komisyon sözcüsü Veli Ağbaba Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a Malatya’nın çözüm bekleyen sorunlarını aktarıp destek istedi.
MALATYA’NIN ORGANİZE SANAYİSİ BİZİM GURURUMUZ
6 Şubat depremlerinin en büyük yıkımını Malatya’nın yaşadığını belirten Ağbaba, “Özellikle Çarşımız, şehir merkezimiz yerle bir oldu; çok şükür, organize sanayimizde çok büyük bir cam fabrikamız, büyük bir tekstil fabrikamız ve birkaç fabrika dışında büyük bir yıkım olmadı. Ancak hem fabrikada çalışan işçiler Malatya'yı terk etti hem fabrikalar taşınmaya başlandı, işçi bulmakta zorlanıyorlar, personel sıkıntısı nedeniyle Malatya çok çeşitli sıkıntılar yaşıyor. Maalesef, Malatya'nın önemli tekstil firmaları Malatya'yı terk ediyor. İşçi sayımız 45 binden 30 bine kadar düştü. Malatya'nın organize sanayisi hakikaten bizim de gururumuz Malatya'nın da gururu, oradaki sanayiciler hakikaten kutsal bir iş yapıyorlar, para kazansalar da kazanmasalar da yatırıma devam ediyorlar. Malatya, eylül ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45 düşüşle 24 milyon 668 bin dolar ihracat gerçekleştirdi, organize sanayi bölgesindeki fabrikalar artık dünyayla rekabet edemez hâlde. Dolayısıyla, Malatya'nın yeniden üretim güce kavuşması için, istihdamın artırılması için, sanayinin önünün açılması için sizlerden Malatyalılar beklentisi büyük.” ifadelerini kullandı.

MÜCBİR SEBEP HALİ UZATILSIN
Ağbaba, “Her bütçede söylüyoruz, mücbir sebep 30 Kasımda sona eriyor. Maalesef, SGK ve vergi kolaylığı sağlayan mücbir sebep 30 Kasımda sona erecek; Adıyaman, Hatay, Maraş, Malatya, Antep, İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde. Mücbir sebep hali hayat normale dönene kadar uzatılması gerekiyor.” Dedi.
SANAYİ SİTESİ ESNAFININ TALEPLERİ DİKKATE ALINMALI
Altay kışlasına yapılan yeni sanayi sitesi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ağbaba, “Toplam 2.400 olan iş yerinin ilk etabı olan 714 iş yeri tamamlandı ve kurası çekildi, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. İkinci etap olarak 192 adet dükkân daha inşa edilmesi planlanıyor. Malatya Çavuşoğlu bölgesinde bulunan sanayi bölgesinde bulunan işyerlerinde esnaflar ağır hasarlı dükkanlarda işlerini yapmaya çalışıyor. Depremin üzerine bin gün geçmiş, sadece 714 dükkân tamamlanmış. Üstelik bu dükkânlar 120-200 metre, bundan elli yıl önce yapılan dükkânlar bile 400-500 metreyken bugünkü dükkânlar çok küçük. Çavuşoğlu sanayisinin Altay Kışlası'na taşınacağına, mevcut yerlerinin sanayi bölgesi olmaktan çıkarılacağını söyleyen sanayi esnafı rezerv alan istemiyorlar, yerinde dönüşüm istediklerini belirtiyorlar. Ayrıca, daha büyük dükkân yapılmasını istiyorlar. Keresteciler, oto tamirciler, mermer atölyeleri bu dükkânlarda -siz de takdir edersiniz ki 200 metrekare dükkânda- iş yapamazlar, esnafların dükkânlarının daha da büyümesi gerekiyor” dedi.
MALATYALILAR SİZDEN ŞİKAYETÇİ
Atıksu arıtma tesisi ile ilgili sıkıntıları da aktaran CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “ Sayın Bakan, bu atık su sorunu devam ediyor; Malatyalılar size dua ediyorlar. Yani dua etmiyorlar, biraz beddua ediyorlar, "Bu atık suyla bizim bostanımızı kurutanları Allah'a havale ediyoruz." diyorlar. Kaç yıldan beri 2'nci organize sanayinin arıtması yapılmadı, yapılmıyor. Geçen sene söyledim, bu sene de söylüyorum, inşallah, gelecek yıl bana söyletmezsiniz. Tepeköy, Suluköy, Sütlüce, Şahnahan, Topraktepe; bütün bölgede vallahi bostan ekemiyorlar, renkli renkli akıyor sular. Bir atık suyu yapamadık, bu konuda Malatyalılar sizden şikâyetçi. Bir de, deprem bölgesine harcama yapılmaması konusunu da Sayın Bakanın dikkatine sunmak istiyorum; Malatya ve deprem bölgesine daha pozitif ayrımcılık yapmanızı bekliyor” ifadelerini kullandı.
Ekonomi, 06 Kasım 2025 23:58
Yorumlar (0)
'DEPREM BÖLGESİNDEKİ ESNAFA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI'
Van’da Çocuk Hakları Çalıştayı başladı
TAŞTEPE MALATYA’NIN YENİ GÖZDE MAHALLESİ OLACAK
Başkan Er: Çocuklarımızın Geleceği İçin Çalışıyoruz
Başharık'ta Gençlik Merkezi ve Spor Sahaları Yapılıyor
PROF. DR. KEMAL SAYAR MALATYA KİTAP FUARI’NDA
Yeşilyurt’ta Şiir Ve Müzik Dinletisi Düzenlendi
Yeşilyurtlular Derneği Başkanlığına Cücemen Getirildi
Doğanşehir Belediyesi Çalışmalarını Yoğunlaştırdı
Başkan Er, 88 Yaşında Okumayı Öğrenen Kadınla Bir araya Geldi
Yeşilyurt Belediye Meclisi Gündem Maddelerini Onayladı
500 Bin Sosyal Konut Başvuruları Başlıyor
Fotoğrafçılar Darende İlçesini Fotoğrafladı
BATTALGAZİ’DE YATIRIM TURU
Pütürge-Örmeli'de Cem Evi Temeli Atıldı
Hekimhan'da 'Çocuklar Üşümesin' Kampanyası
Yeşilyurt'ta 'Bisiklet ve Yürüyüş Yolu' Yapılıyor
Şair ve Yazarlar Kitap Fuarını Değerlendirdi
Başkan Taşkın: Malatya Hızla Ayağa Kalkıyor
Doğanşehir'de Odun Keserken Uçuruma Yuvarlandı
Darende ilçesine İçme Suyu Takviyesi
Başkan Er: Malatya'nın Geleceğinde Gençlerimiz Olacak
H. Sadık Polat Ortaokulu'ndan Başkana Ziyaret
Çilesiz ve Karakavak Taziye Evleri Açılışa Hazırlanıyor
Dolandırıcı Kamera Takibiyle Yakalandı
CHP'den Muharip Gazilere Ziyaret
AYM Başkanı Özkaya Akademik Yıl Açılış Törenine Katıldı
TGC 43. Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu
Milletvekili Ölmeztoprak Ziyaretlerde Bulundu
Başkan Er: Hal Binası Alanı En Prestijli Proje Olacak
KİTAP FUARI KİTAPSEVERLERDEN YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR
Malatya Kent Konseyinde GETAT Konferansı
Yeşilyurt'ta ‘Sağlıklı Yaşam Seminerleri’ Başladı
Yeşilyurt Belediyesi ‘Aile Mentörlüğü’ Projesini Hayata Geçirdi
Malatya'da Özel Tiyatroya Bakanlık Desteği
'Savaşta ve Afette Gazetecilik Eğitimi' Başlıyor
Darende'de Patates Şenliği Yapıldı
Darendeliler Doğu Turuna Çıktı
Avukatlık Ücretlerine Yüzde 36,15 Zam Yapıldı
