1 Mayıs İşçi Bayramı buruk kutlanıyor
Gündem, 01 Mayıs 2020 09:07
1 Mayıs Malatya'da CHP İL Başkanlığı öncülüğünde bir araya gelen gurup tarafından sosyal mesafe kurallarına uyularak bir basın açıklamasıylşa kutlandı. 1 Mayıs dolayısıyla açıklama yapan Malatya Büyükşehir Beleidye Başkanı Selahattin Gürkan “Bir ülkenin kalkınmasında, gelişmesinde, emekçinin büyük rolü vardır. Hayatını emekleriyle kazananlar, geçimini alın teriyle elde ettikleri helal kazançlarla sağlayanlar, milli gelirimizi sürekli ayakta ve dipdiri tutanlar için bugün gurur günüdür. 1 Mayıs’ın ülkemizdeki tüm çalışanlara daha iyi çalışma koşullarının sağlanacağı, herkesin insan onuruna yaraşır bir şekilde çalışarak emeğinin karşılığını alacağı bir dönemin başlamasına vesile olmasını temenni ediyorum. Hükümetimizin istihdama yönelik çalışmalarını yerel ölçekte de başarılı bir şekilde desteklemeye ve yürütmeye gayret ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak emeğin ve emekçinin yanında olmaya her zaman özen gösterdik. Ülkemizin kalkınmasında ve ilerlemesinde alın terleriyle lokomotif güç oluşturan tüm işçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyor, bu anlamlı günü birlik ve dayanışma ruhu içerisinde geçirmelerini temenni ediyorum” dedi.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner'de yayınladığı mesajda basın emekçilerinin bayramını kutladı.
1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMININ TARİHÇESİ:
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de ilk kez1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5892 sayılı yasanın, 27 Nisan 2009'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile, 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.
1 MAYIS'IN TARİHÇESİ
İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.
1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı.
Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.
Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.
Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal,Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır. (Kaynak: Vikipedi)
Gündem, 01 Mayıs 2020 09:07
Yorumlar (0)
Yeni Malatyaspor: 0 1461 Trabzon FK: 4
TGK Sonuç Bildirgesi: BİK Teşvik Edici Olmalı
TGK: Gazetecilik Yasayla Güvence Altına Alınmalı
Ölmeztoprak’tan Bakan Yerlikaya’ya Malatya raporu
Yeşilyurtspor: 0 Kahramanmaraşspor: 2
Anadolu Basını Bolu'da Buluştu
Orduzu'da İntihar Eden Kadının Kimliği Belirlendi
Malatya'da 545 İşletme 173 Milyon TL KOSGEB Kredisi Alacak
Mehmet Arıkan: Kırılmalar (Brekaing) Sergisi
Arapgir de Bilim Şenliği Başladı
Deprem Çalıştayı Yoğun Katılımla Gerçekleşti
SÜMER PARK'A VEFA KONAĞI YAPILIYOR
Yeşilyurt Asfaltlama Çalışmalarına Hız Verdi
Sadıkoğlu: Dördüncü geçici vergi dönemini yeniden getirmeyin
Deprem Şehitleri Hatıra Ormanı Yenileniyor
AĞBABA: ÇOK SAYIDA MÜKELLEF HAK KAYBINA UĞRAYACAK
Babacan: Terörsüz Türkiye Sürecini Adım Adım İlerletiyoruz
Arguvan Belediyesi Cumhuriyet Konseri Düzenliyor
ÜCRETSİZ LGS VE YKS KURSLARINA YOĞUN İLGİ
CHP Malatya İl Yönetimi Görev Bölümü Yaptı
Hayvan Yetiştiricilerine 50 Ton Arpa Desteği!
Malatya'da 11. Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı Açılıyor
Cumhuriyetin Kuruluşunun 102. Yılı Kutlanacak
Malatya'da Yapılan Kırsal Konutların Sorunları Ele Alındı
Konak Düzdaşı Konutları Tamamlanıyor
Darende'deki Evini Müzeye Dönüştürdü
Darende Ağılbaşı Hizmete Kavuştu
Ziraat Bankkart, Malatya’da 5. Şampiyonlar Kupası’nı kazandı
Bakan Bak, Malatya’nın Fahri Hemşerisi Oldu
Bakan Bak: 'Malatya'ya Spor Köyü Yapacağız'
'SAHNE SENİN' ENGELSİZ YETENEK YARIŞMASI
Yaşlı Şahıs Evinde Ölü Bulundu
Nemrut Dağında Kitap Okudular
Hasançelebi de Ağaç Dikme Seferberliği
Bir Şahıs binlerce Uyuşturucu Hapla Yakalandı
Dr. Şahin: Sultansuyu'nun Atları İstanbul'da Neden Satılıyor?
Deprem Konutu Müteahhitleri Uyarıldı
CHP MALATYA İL YÖNETİMİ MAZBATASINI ALDI
Şotik Köyü Derneği Genel Kurulu Yapıldı
