Malatya için 93 milyar TL’lik büyük yatırım
Ekonomi, 30 Temmuz 2025 01:28Zeynep Aktaş Milliyet Gazetesinde Yazdı
17. Arguvan Türkü Festivali için Malatya’dayız. Program öncesinde Malatya Valisi Seddar Yavuz ile ilin içme suyu kaynağı Kaptaj Tesisleri’nde bir araya geldik. Seddar Yavuz, şehrin yalnızca afet sonrası değil, genel kamu yatırımları açısından da yoğun bir dönüşüm sürecinde olduğunu belirtiyor. TOKİ ve deprem konutları hariç, 2025 yılı itibarıyla Malatya’da yürüyen kamu projelerinin toplam bedeli 93 milyar TL’yi buldu. Eğitimden ulaşıma, altyapıdan sanayi alanlarına uzanan bu geniş çerçevede, şehrin geleceği adım adım yeniden şekilleniyor.
Malatya’da deprem sonrası yeniden yapılanma süreci, yalnızca afet odaklı değil, bütüncül bir kalkınma perspektifiyle sürdürülüyor. 6 Şubat depremlerinden sonra TOKİ ve Emlak Konut eliyle yürütülen konut projeleri kamuoyunun gündeminde olsa da, kentin genel kamu yatırımlarındaki ölçek de dikkat çekici boyutlara ulaşmış durumda. Vali Seddar Yavuz’un ifadesiyle, yalnızca 2025 yılı içerisinde deprem dışı projelere ayrılan kaynak 93 milyar TL. Bu rakamın içinde ulaştırma, sağlık, eğitim, altyapı ve kırsal kalkınma gibi alanlara yayılan birçok proje yer alıyor.

Pozitif ayrımcılık
Deprem sonrası kamu yatırımlarında herhangi bir yavaşlama olmadığını vurgulayan Vali Seddar Yavuz, yürüyen projelerin yıl içindeki ödenek artışlarıyla desteklendiğini belirtiyor. Belediyelerin kısıtlı bütçelere rağmen çalışmalarını sürdürdüğünü, bununla birlikte Malatya gibi depremi yaşayan illerde yatırımların önceliklendirildiğini dile getiriyor. Bu noktada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un, “ Bugün işi yap, yarın ödeneğini al” yaklaşımının kendileri açısından süreci kolaylaştırdığını ifade ediyor.
Proje hacmi geniş
Vali Seddar Yavuz’un verdiği bilgiye göre şehirde yürütülen kamu projeleri yalnızca afet odaklı değil. 2025 yılı yatırım programı kapsamında, TOKİ ve Emlak Konut projeleri dışında kalan kamu yatırımlarının toplam büyüklüğü 93 milyar TL seviyesinde. Bu rakama karayolları, sağlık, eğitim, içme suyu, kırsal kalkınma ve ulaşım gibi başlıklarda yürüyen projeler dahil. Yıl sonuna kadar bu projeler için yaklaşık 3035 milyar TL’lik bir harcama planlanıyor.
Eğitim altyapısı yenilendi
Depremde kaybedilen 855 dersliğin tamamının yeniden inşa edildiğini belirten Vali Yavuz, bununla da yetinilmediğini, 125 yeni dersliğin daha şehre kazandırılacağını vurguluyor. Söz konusu oran, deprem öncesi kapasitenin yaklaşık %15 artacağı anlamına geliyor. Eğitim alanındaki bu yatırım politikasının, şehrin orta vadede nitelikli insan kaynağını tutması açısından hayli önemli.
Sanayi dönüştürülüyor
Şehirde sadece eğitim ya da konut değil, sanayi alanlarında da yeni düzenlemelere gidiliyor. Ekonomik ömrünü tamamlamış ticaret alanlarının yenilenmesi için rezerv alanlarında yapılan düzenlemeler dikkat çekiyor. Özellikle çarşı alanındaki yeniden yapılandırma sürecinde, 7.500 bağımsız bölümlük bir ihtiyacı karşılayacak ölçekte projeler yürütülüyor. Vali Yavuz bu noktada, hak sahiplerine yeni projelerde, kaybettikleri mülkle eşdeğer nitelikte alanlar sunularak toplumsal denge ve adaletin korunmaya çalışıldığını ifade ediyor.
Göç edenler geri dönecek
Deprem sonrası kentten göç edenlerin sayısının yaklaşık 100 bin olduğunu belirten Vali Yavuz, buna rağmen yeni konutlara olan ilgiden umutlandığını ifade ediyor. Yüzde 20’si henüz dolmayan TOKİ konutlarının kiraya verilmeyip eşyalandırılmasını, gidenlerin yeniden dönüş planı yaptığına dair işaret olarak yorumluyor.
Sorunlara bütüncül yaklaşım
Malatya’da deprem dışında yürütülen 93 milyar TL’lik yatırım hacmi, bütçeden çok planlama becerisiyle öne çıkıyor. Kentin yeniden yapılanma süreci sadece fiziki değil, sosyoekonomik düzeyde bir dönüşümü de tetikliyor. Arguvan Türkü Festivali vesilesiyle gerçekleştirdiğimiz bu ziyaret, şehre dair yeniden umut üretmek isteyenlerin süreci yalnızca konut başlığından değil, daha bütüncül bir perspektiften yaklaştığını gösteriyor.
Ekonomi, 30 Temmuz 2025 01:28
Yorumlar (0)
Zafer Partisi İl Yönetimi MGC'ni Ziyaret Etti
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Basın Evi Açtı
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenledi
Malatya Sonsöz Gazetesi 26. Yaşını Kutladı
Basın İş Kolunda Medya-İş Liderliğini Korudu
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenliyor
TGC’nin düzenlediği toplantıda işsizlik krizi tartışıldı
Gazeteciler Cemiyeti 80. Yaşında
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular devam ediyor
İnönü Üniversitesinde Hedef; Araştırma Üniversitesi Olmak
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü'nde Yapay Zekâ Tartışıldı
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü Paneli
TGK: 10 Ocak Gerçek Anlamda Basın Bayramı Olmalıdır
Gazeteciler Cemiyetinden Emniyet Müdürü'ne Ziyaret
Malatya’da Kar Mesaisi: 22 Üst Geçit Yayalar İçin Güvenli Hale Getirildi
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başlıyor
Malatya'da Okullar Bir Gün Tatil Edildi
Başkan Sami Er, Kızı Berna Nur'un Nikahını Kıydı
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
