Kenger Sakızı Fiyatı Altını Solladı
Ekonomi, 25 Temmuz 2025 01:27Darende’de çeyrek altın fiyatını geçen kenger sakızının bu yıl kilosu 7.500 TL’den alıcı buluyor. Yağışların bol olmasıyla kenger bol çıkarken, kesim yapanların azalması fiyatların yükselmesine neden oldu.
AHMET ÇAKIR / DARENDE
Darende’nin sembolü haline gelen kenger sakızı, bu yıl rekor fiyatlara ulaştı. Kesim yapan kişi sayısının azalması ve maliyetlerin artması, fiyatların yükselmesine neden oldu. Kilosu 7.500 TL’ye kadar çıkan kenger sakızı, adeta altınla yarışıyor.
Yıllardır Darende’de kenger sakızı satarak geçimini sağlayan 66 yaşındaki Arif Kaçaman, “Kenger sakızına talep az ama fiyat rekor kırdı. Tanesi 20 TL’den, kilosu ise 7.500 TL’ye kadar çıktı” dedi. 45 yıldır bu işle uğraşan Kaçaman, bu yıl kesime gitmediğini ancak sakız toplayanlardan alıp sattığını belirtti.
“BU GELİR KAPISI UNUTULUYOR”
Kengerin yağışlar nedeniyle bol olduğunu ancak kesen kişinin olmadığını belirten Kaçaman, “Eskiden onlarca kişi dağlara çıkar, sakız kesimi yapardı. Bu yıl tembellik mi, başka sebepler mi bilinmez ama kesen azaldı. Bahar yağışları sayesinde kenger bol, ama işçilik yok. Bir tane sakız, üç ekmek fiyatında. Talebin azalmasında kayısı hasadının olmaması da etkili. Eskiden binlerce tarım işçisi ilçeye gelir, alışveriş hareketlenirdi. Şimdi siftah yapmadan akşam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Bu sezon kenger veriminin yüksek olduğunu vurgulayan Kaçaman, “Çevre il ve ilçelerden getirdikleri sakızı Darende sakızı diye ucuz fiyata satabilirler, bu konuda vatandaşların dikkat etmelerini istiyoruz. Darende sakızı, toprağından havasına kadar çok rayihalı ve kaliteli olur. Alıcıların dikkatli olması lazım” dedi.

DAĞLARDA ÇADIR KURARAK TOPLANIYOR
Kesim süreci hakkında bilgi veren satıcı Kaçaman, “Kenger sakızı, ilçede başta Çukurkaya, Yazıköy, Günpınar ve Hacılar köyleri olmak üzere yüksek rakımlı alanlarda toplanıyor. Sakız kesimi sabahın erken saatlerinde yapılıyor. Bir kenger bitkisinden üç defa sakız alınabilir. Bitkinin kökü çaprazlama kesilerek temiz bir taşla üzeri kapatılarak sütün donması beklenir. Akan sütü, kuruduktan sonra toplanıyor. Toplanan sakızlar bol suyla yıkanır ve doğal hâliyle satılır. Darende’nin cadde ve sokaklarında, çocuklar su dolu leğenlerde kenger satar. Kenger sakızları özellikle yaz aylarında yaygınlaşıyor. Temmuz ortalarında başlayan kesim sezonu, kısa süre içinde sona eriyor. Kekik tadına benzeyen kenger sakızı, ilk çiğnendiğinde hafif acımsı bir tat verse de zamanla karakteristik aromasını bırakıyor” şeklinde konuştu.
TAMAMEN DOĞAL, KATKISIZ VE ŞİFALI
Darende kenger sakızı, katkı maddesi içermemesi nedeniyle sağlık açısından oldukça tercih ediliyor. Sakızın faydaları halk arasında şöyle biliniyor:
• Diş ağrısı ve diş eti problemleri
• Safra kesesi taşı düşürme
• Kalp-damar rahatlatıcı etkiler
• Orta kulak iltihabı ve çene gevşemesi
• Hazımsızlık, iştah açıcı etkiler
• Mide şişkinliği ve tansiyon düzenleyici.
Haber: Darende Postası
Ekonomi, 25 Temmuz 2025 01:27
Yorumlar (0)
Zafer Partisi İl Yönetimi MGC'ni Ziyaret Etti
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Basın Evi Açtı
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenledi
Malatya Sonsöz Gazetesi 26. Yaşını Kutladı
Basın İş Kolunda Medya-İş Liderliğini Korudu
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenliyor
TGC’nin düzenlediği toplantıda işsizlik krizi tartışıldı
Gazeteciler Cemiyeti 80. Yaşında
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular devam ediyor
İnönü Üniversitesinde Hedef; Araştırma Üniversitesi Olmak
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü'nde Yapay Zekâ Tartışıldı
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü Paneli
TGK: 10 Ocak Gerçek Anlamda Basın Bayramı Olmalıdır
Gazeteciler Cemiyetinden Emniyet Müdürü'ne Ziyaret
Malatya’da Kar Mesaisi: 22 Üst Geçit Yayalar İçin Güvenli Hale Getirildi
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başlıyor
Malatya'da Okullar Bir Gün Tatil Edildi
Başkan Sami Er, Kızı Berna Nur'un Nikahını Kıydı
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
