Yıl 1961... Yeşilyurt'ta Pehlivan Yaşar isyanı
Bir Zamanlar Malatya, 26 Nisan 2020 06:54Yeşilyurt Kaymakamlık binasının önü kalabalık. Toplanan kalabalık gözaltına alınan Pehlivan Yaşar'ın serbest bırakılmasını istiyor.
Mesut Elibüyük tarafından Çırmığtı-İsmetpaşa Grurbunda yayınlanan bu resmin hikayesi yapılan yorumlarda anlaşıldı. Bir eğlence yerinde olağanüstü saygı gören Pehlivan Yaşar Aydoğan, aynı yerde eğlenen 27 Mayıs Darbesini arkasında hisseden bir Yüzbaşı ile tartışır. Pehlivan Yaşar'ın tokat attığını söyleyenlerde olur. Yüzvbaşı çileden çıkar ve Pehlivan Yaşar'ı evinde gözaltına alır. İşte o zaman Yeşilyurtlular harekete geçer ve Kaymakamlık önünde toplanır, uyarıları dinlemez Pehlivan YAşar'ın bırakılmasını isterler. Vali'nin Kaymakamlığa geldiğini söyleyenlerde vardır. Dağılmayan kalabalık Ankara'ya bile sesini duyurur. İşte o yorumlarda Pehlivan Bayram isyanı:
Feyzullah Şad: O günü çok iyi hatırlıyorum. Kaymakam vekili bir yüzbaşı vardı, Yaşar Aydoğan (Pat Yaşar) rahmetli İzzet Yenice ile birlikte Malatya'ya gece eğlenceye gidiyorlar. Eğlence yerinde Pehlivan Yaşar'a gösterilen ilgiden Yüzbaşı rahatsız oluyor, dönüşte Pat Yaşarı ile tartışıyorlar. Yüzbaşı, Pat Yaşar'ı evinden aldırıyor. Yaşar'da feryat figan komşulardan yardım istiyor. Başta rahmetli İzzet Yenice olmak üzere Yaşar'ın arkadaşları halkdan yardım istiyorlar. Halk galeyana geliyor, Kaymakamlık önünde o güne kadar görülmemiş biçimde kalabalık oluyor, protesto gösterileri başlıyor.Kalaycı mini Vahap vardı halkı galeyana getiren sözler sarfederek coşkuyu artırıyordu. Vali geldi konuşma yaptı, halk gösteriden vazgeçmedi, çabalar sonuç vermeyince İsmet İnönü'den yardim istendi. İsmet Inönü'nün sukunet ve dağılın çağrısı halka kendi sesinden dinletilince, halk sessizce dağıldı. Pat Yaşar'ı serbest kaldı, daha sonraları Yüzbaşı görevinden alındı. Unutamadığım bir gündü.
Hasan Özdemir: Pehlivan. Yaşar'ın olayı Malatya'da bir Gazinoda başlıyor. Yeşilyurt Karakol Komutanı Yüzbaşı da aynı Gazinoda eğleniyor. Pehlivan Yaşar'a her yerde yapılan saygıdan rahatsız olan Yüzbaşı tartışma çıkarır. Tartışma esnasında Peklivan Yaşar, Yúzbaşıya bir yumruk atar. Yüzbaşı yumroğu hazmedemez. Askerlerle. Devletin yerkisini kullanarak, Pehlivan Yaşar'ın evini basar, karakola götürür. İşte o zaman Yaşar'ın arkadaşları o zamanın yiğitleri Abdulah. Õzdemir, Adnan Karaca, İzet Yenice. Abdulah Tekin toplanır. O gece. galeyana getirirler, Halk Karakolun önüne yığılır, Pehlivan'ın serbest kalması için. Halk damlara. çıkmışlar, sokaklara, yollara. barikat kurmuşlar. O zaman Üçüncü Ordu Erzurum'daydı. Komutan Ragıp Gümüşpala gelmiş, Eski Belediye Başkanı Ağadayının Babası Mehmet Ağa evinde misafir etmiş. Ordu Komutanı ortalığı sakinleştirmiş. Ölenlere rahmet olsun Kalanlara sağlıklı ömürler dilerim.
Mustafa Özyavuz:Büyüklerimizden dinlerdim. Halk birlik beraber olmuş, Çırmıktımın güzel insanlarına selam olsun.
Adnan Kamber: Bu kıymetli fotoğraf,Çırmıhtı'nın dayanışma gücünün bir belgesidir. Bende defalarca dinlemiştim yaşayanlardan. Kıymetli fotoğrafı bizlerle paylaşan Mesut Elibüyük beye teşekkür ederim.
Mehmet Toprak: O olayın ben de şahidiyim. Bizim evimiz şimdiki PTT'nin karşısında idi. Olay başlayınca evimizin çatısına çıkarak olayı takip ettim. Saatlerce devam etti. Malatya'dan takviye ekipler gelmesine rağmen halkın infiali zor durduruldu. Bu arada Yaşar abimize saglıklar diliyorum.
.jpg)
Bir Zamanlar Malatya, 26 Nisan 2020 06:54
Yorumlar (0)
Zafer Partisi İl Yönetimi MGC'ni Ziyaret Etti
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Basın Evi Açtı
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenledi
Malatya Sonsöz Gazetesi 26. Yaşını Kutladı
Basın İş Kolunda Medya-İş Liderliğini Korudu
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenliyor
TGC’nin düzenlediği toplantıda işsizlik krizi tartışıldı
Gazeteciler Cemiyeti 80. Yaşında
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular devam ediyor
İnönü Üniversitesinde Hedef; Araştırma Üniversitesi Olmak
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü'nde Yapay Zekâ Tartışıldı
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü Paneli
TGK: 10 Ocak Gerçek Anlamda Basın Bayramı Olmalıdır
Gazeteciler Cemiyetinden Emniyet Müdürü'ne Ziyaret
Malatya’da Kar Mesaisi: 22 Üst Geçit Yayalar İçin Güvenli Hale Getirildi
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başlıyor
Malatya'da Okullar Bir Gün Tatil Edildi
Başkan Sami Er, Kızı Berna Nur'un Nikahını Kıydı
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
