Fırat: Pütürge de Madencilik adı altında kıyım yapılıyor
Siyaset, 22 Haziran 2025 07:08Aslen Pütürgeli olan DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Pütürge'de yapılan maden sahası çalışmaların atepki göstererek : “Halkın Toprağı, Suyu, Geleceği Satılık Değildir. Madencilik adı altınd akıyım yapılıyor" dedi.
DEM Parti İstanbul Milletvekili ve aslen Malatyalı olan Celal Fırat, Malatya’nın Pütürge ilçesinde yürütülen profolit madeni faaliyetlerini sert bir dille eleştirerek, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Celal Fırat, "Bölge halkı yıllardır çaresizce bu tahribata seyirci bırakıldı. Biz DEM Parti olarak bu çığlığa sessiz kalmayacağız. Pütürge’yi korumaya aldık" dedi.
TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a seslenen Celal Fırat, Pütürge'nin Taşmış, Gündüz, Karakaya, Belen ve Örnek köyleri başta olmak üzere 57 ayrı maden sahasında yürütülen faaliyetlerin çevre, tarım, sağlık ve sosyoekonomik yapıya verdiği zararların artık görmezden gelinemeyeceğini vurguladı.
“Madencilik adı altında kıyım yapılıyor”
Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada çarpıcı ifadeler kullanan Fırat, şunları söyledi:
"Pütürge halkı, toprağını kaybetmek istemiyor. Arıcılıkla, hayvancılıkla, tarımla geçinen binlerce yurttaşımız; bir avuç şirketin çıkarı için, toz altında, ağır metal tehdidi altında yaşamaya mahkûm edilemez. Bu bir kalkınma değil, kıyımdır. Bu şirketlerin çıkarı uğruna yerel halkın sağlığı, su kaynakları, kayısı bahçeleri ve hayvancılık alanları göz göre göre kurban ediliyor. Açık söylüyorum: Bu faaliyetlerin büyük bir kısmı ruhsatsız ya da göstermelik ÇED raporlarıyla yürütülüyor. Denetim mekanizmaları tamamen devre dışı. Yollar tahrip edilmiş, dereler kirletilmiş, çocuklar astım oluyor, insanlar hastanelere taşınıyor. Buna rağmen devletin ilgili kurumları üç maymunu oynuyor."
“Bölge halkı dışlanıyor, talepler yok sayılıyor”
Fırat, bölgede yaşayan yurttaşların yıllardır valiliklere, bakanlıklara, CİMER'e ve diğer kurumlara başvurmasına rağmen somut bir adım atılmadığını belirterek, “İnsanlar ne istiyor? Sadece yaşam hakkı. Sadece temiz su, temiz hava ve geçimini sağladığı toprağını savunuyorlar. Ama ne yazık ki Ankara bu sesi duymamakta ısrarcı. Biz DEM Parti olarak Pütürge’deki bu yıkıma karşı Meclis’te güçlü bir duruş sergileyeceğiz. Bakanlıklar bu halkın sorunlarına derhal çözüm üretmeli. Bugün Taşmış’taki arıcının balı, Gündüz’deki çiftçinin kayısısı yok oluyorsa, bu sadece yerel bir sorun değil; bu Türkiye’nin gıda güvenliğini ve geleceğini tehdit eden bir meseledir." diye konuştu.
Fırat’tan Bakanlığa 8 Maddelik Soru
Milletvekili Fırat’ın Bakan Kurum’a yönelttiği sorular ise şöyle:
1. Pütürge ilçesinde kaç adet profolit maden sahasına ruhsat verilmiştir?
2. Bu sahalardan kaçı için ÇED süreci işletilmiştir, kaçı muaf tutulmuştur?
3. ÇED raporu bulunmadan faaliyet gösteren madenler hakkında herhangi bir denetim veya işlem yapılmış mıdır?
4. Bu madenlerin çevreye, su kaynaklarına ve tarım alanlarına etkileriyle ilgili bilimsel bir analiz yapılmış mıdır?
5. Bölge halkının bu faaliyetlerle ilgili yaptığı başvuruların sayısı ve akıbeti nedir?
6. Maden faaliyetlerinden zarar gören köy yolları ve altyapı ne zaman onarılacaktır?
7. Üretim kaybı yaşayan çiftçilere ve arıcılara herhangi bir destek programı yürütülmekte midir?
8. Anayasa’nın 56. maddesi kapsamında halkın sağlıklı çevrede yaşama hakkı için Bakanlığınız ne gibi önlemler alacaktır?
Pütürge Ayakta: “Toprak Bizim, Gelecek Bizim”
DEM Partili Celal Fırat’ın çıkışına bölge halkından da destek geldi. Özellikle Taşmış, Gündüz ve Karakaya köylerinde yaşayan vatandaşlar, “Artık yeter. Toprak bizim anamız, geçim kaynağımız. Buna göz yuman da yapan kadar suçludur” sözleriyle tepkilerini dile getirdi.
Siyaset, 22 Haziran 2025 07:08
Yorumlar (0)
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Basın Evi Açtı
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenledi
Malatya Sonsöz Gazetesi 26. Yaşını Kutladı
Basın İş Kolunda Medya-İş Liderliğini Korudu
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenliyor
TGC’nin düzenlediği toplantıda işsizlik krizi tartışıldı
Gazeteciler Cemiyeti 80. Yaşında
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular devam ediyor
İnönü Üniversitesinde Hedef; Araştırma Üniversitesi Olmak
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü'nde Yapay Zekâ Tartışıldı
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü Paneli
TGK: 10 Ocak Gerçek Anlamda Basın Bayramı Olmalıdır
Gazeteciler Cemiyetinden Emniyet Müdürü'ne Ziyaret
Malatya’da Kar Mesaisi: 22 Üst Geçit Yayalar İçin Güvenli Hale Getirildi
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başlıyor
Malatya'da Okullar Bir Gün Tatil Edildi
Başkan Sami Er, Kızı Berna Nur'un Nikahını Kıydı
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
MASKİ, HEKİMHAN’DA ALTYAPI YATIRIMLARINI TAMAMLADI
