Gazeteci Eray Özer, Google News’in algoritma değişikliğini anlattı
Gündem, 17 Mayıs 2025 10:41Gazeteciler Eray Özer ve Yıldız Yazıcıoğlu, 2025 Medya Konferansı’nda “Google İktidar Yanlısı mı, İktidar Karşıtı mı?” başlıklı söyleşide bir araya geldi.
Google News’in algoritma değişikliği nedeniyle T24 Haber Sitesi’nin erişiminin 2 ay boyunca sıfıra indiğini ifade eden Eray Özer, Google’ın haber üreticilerine karşı, ‘haber erişimini tüm dünyada engellese bile ziyaretçi ve gelir düşüşü yaşamayacağı’ tehdidini kullandığını anlattı.
Google başta olmak üzere teknoloji şirketlerinin büyük medya şirketleri ile anlaşma yoluna gitmeye başladığını anlatan Özer, anlaşma sağlayan onlarca medya şirketinden 2’si hariç tamamının İngilizce konuşan yayın organları olduğu bilgisini paylaştı.
KOnferansda konuşan Avukat Meliha Selvi: “Tekel, tekel yaratıyor. Gazeteci dijital tekele çarptığında yalnız kalıyor. Bunun çıkış yolu kolektif örgütlenme. Birlikte söz söyleyebileceğimiz, güçlenebileceğimiz bir mecra kurmalıyız.” dedi.
Avukat Gökhan Tekşen: “Dijital devlerin dayattığı algoritmalar gazeteciliği boğuyor. Bu dijital medya tekelleriyle mücadele için gazeteciler ve haber siteleri Rekabet Kurumu’na başvurarak hem soruşturma hem de tazminat yollarını denemeli. Mevzuat yok, yasal düzenleme şart.” diye konuştu.
Demirören Medya Editoryal Koordinatörü Deniz Ayas “Dijital Mecralar, Tekeller ve Telif Hakları” panelindeydi. Ayas: "Küresel şirketlerin yaptıkları algoritma değişiklikleri eşit şekilde tüm medya kuruluşlarını olumsuz etkiliyor. Türkiye’de GazeteDuvar örneğinde medya kuruluşlarının etkilenmesinin sebebi, Google’ın hiçbir şekilde açıklama yapmadan Keşfet kategorisindeki algoritmasını değiştirmesinden kaynaklı. Meclis’te dahi bunun neden, nasıl değiştirildiğini açıklama zahmetine girmediler. Dolayısıyla bizler de bu algoritma değişikliğinden etkilendik ama görece büyük kuruluşlar olduğumuz için daha az etkilendik." ifadelerini kullandı.
Gündem, 17 Mayıs 2025 10:41
Yorumlar (0)
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Basın Evi Açtı
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenledi
Malatya Sonsöz Gazetesi 26. Yaşını Kutladı
Basın İş Kolunda Medya-İş Liderliğini Korudu
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenliyor
TGC’nin düzenlediği toplantıda işsizlik krizi tartışıldı
Gazeteciler Cemiyeti 80. Yaşında
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular devam ediyor
İnönü Üniversitesinde Hedef; Araştırma Üniversitesi Olmak
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü'nde Yapay Zekâ Tartışıldı
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü Paneli
TGK: 10 Ocak Gerçek Anlamda Basın Bayramı Olmalıdır
Gazeteciler Cemiyetinden Emniyet Müdürü'ne Ziyaret
Malatya’da Kar Mesaisi: 22 Üst Geçit Yayalar İçin Güvenli Hale Getirildi
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başlıyor
Malatya'da Okullar Bir Gün Tatil Edildi
Başkan Sami Er, Kızı Berna Nur'un Nikahını Kıydı
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
MASKİ, HEKİMHAN’DA ALTYAPI YATIRIMLARINI TAMAMLADI
