AĞBABA: ÜRETİM OLMAZSA İNSANLAR NEYLE GEÇİNECEK?
Ekonomi, 21 Nisan 2025 07:07Don Felaketi sonrası Doğanşehir’de üreticilerle biraraya gelen CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba; “Ülkenin ayakta kalması çiftçiye, üretime bağlı. Parti olarak üreticinin her zaman yanında olduk, yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, beraberinde Doğanşehir Belediye Başkanı Mehmet Bayram, Doğanşehir İlçe Başkanı Mehmet Koca, Akçadağ İlçe Başkanı Ali Aslan ve parti yöneticileriyle birlikte Doğanşehir Çığlık’ta don felaketinden etkilenen üreticilerle birararaya geldi.
FELAKETİN BOYUTUNU GÖRMEK İÇİN ÜRETİCİ OLMAYA GEREK YOK
12 Nisan’da meydana gelen zirai don felaketinin hemen ardından Akçadağ, Yeşilyurt, Darende bölgesinde üreticilerle biraraya gelip incelemeler yaptıklarını kaydeden Ağbaba, “ Bugün Doğanşehir’deyiz. Malatya adeta ikinci depremi yaşamış durumda. 6 Şubat depreminin ardından ölülerimiz vardı , bu zirai depremde ölülerimiz yok ama ocaklarımıza ateş düştü. Genel başkanımız Ordu’da yaptığı mitingde don felaketiyle ilgili araştırma önergesi verilmesi konusunda bizi görevlendirdi. Bizde araştırma komisyonu kurulmasıyla ilgili teklifimizi verdik. Geçtiğimiz hafta Salı günü konuyu meclis gündemine taşıdık. Komisyon kurulmasını istedik. Tüm partilerin oyuyla Araştırma Komisyonu kurulmasına karar verildi. Komisyon don vurulan illeri gezecek, incelemeler yapacak. Görünen köy kılavuz istemez, her şey apaçık ortada. Yaşanılan felaketin boyutunu görmek için çiftçi olmaya gerek yok. Ağaca bakınca dalların nasıl kuruduğunu, meyvenin nasıl yandığını herkes görebiliyor.” İfadelerini kullandı.

ÜLKENİN AYAKTA KALMASI ÇİFTÇİYE, ÜRETİME BAĞLI
“Tarım biterse, üretim biterse, çiftçi biterse ülke de biter” diyen Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “ Ülkenin ayakta kalması çiftçiye, üretime bağlı. Parti olarak üreticinin her zaman yanında olduk, yanında olmaya devam edeceğiz. Bütün bölge yangın yeri gibi, bütün bölge yas evi gibi. Sadece kayısı değil tüm ürünlerimiz yandı. Sadece bu yıl değil gelecek yıl içinde sıkıntılar yaşanacak. Ağaçları kurtarabilmek için daha fazla bakım yapılacak. Bu nedenle devlet çok hızlı bir şekilde çiftçinin tüm borçlarını faizsiz ertelemeli. Çiftçilerin hesaplarına mazot ve gübre desteği olarak dönüm başına 130 TL yatıyor. Bu rakam çok yetersiz, arttırılmalı. Ürünleri yanan tüm çiftçilere nakdi yardım yapılmalı. Malatya’da üreticilerin sesini tüm Türkiye’ye duyurmaya devam edeceğiz.” Dedi.
“ÜRETİM OLMAZSA İNSANLAR NEYLE GEÇİNECEK?”
Ağaçların bu sene de kayısı vermeyeceği gibi sonra ki sene de kayısının olmayacağını belirten üreticiler ise “5 Nisan’da yağan doluda ağaçlar zarar gördü. Üzerine kar yağdığı için çok sayıda üretici don zararını alamadı. Hiçbir meyve kalmadı. Ekinlerin de yüzde 60-70’inde yanık var.15-20 santim üzerinde ürün kalmadı. TARSİM gelip ürünlere baktığında fizyolojik sebepleri öne sürüp üreticinin alacağı tazminat bedellerini minimuma indirmeye çalışıyorlar. Üretici gelecek yıl için de ne yapacağını düşünüyor. Geçen sene kayısı tuttu ama işçiye, ilaççıya, mazota çalıştık. Bu sene o da yok. Hepsi cepten gitti. Aldığımız ilaçlar borca. Gübre borca. Aldığımız traktör de borca. Bunları nasıl ödeyeceğiz? Kredilerin ertelenmesi, yeni kredilerin verilmesi lazım. Devlet üreticisini şimdi desteklemezse çiftçi ölür. Üretim olmazsa insanlar neyle geçinecek?” dediler.

Ekonomi, 21 Nisan 2025 07:07
Yorumlar (0)
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Basın Evi Açtı
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenledi
Malatya Sonsöz Gazetesi 26. Yaşını Kutladı
Basın İş Kolunda Medya-İş Liderliğini Korudu
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenliyor
TGC’nin düzenlediği toplantıda işsizlik krizi tartışıldı
Gazeteciler Cemiyeti 80. Yaşında
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular devam ediyor
İnönü Üniversitesinde Hedef; Araştırma Üniversitesi Olmak
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü'nde Yapay Zekâ Tartışıldı
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü Paneli
TGK: 10 Ocak Gerçek Anlamda Basın Bayramı Olmalıdır
Gazeteciler Cemiyetinden Emniyet Müdürü'ne Ziyaret
Malatya’da Kar Mesaisi: 22 Üst Geçit Yayalar İçin Güvenli Hale Getirildi
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başlıyor
Malatya'da Okullar Bir Gün Tatil Edildi
Başkan Sami Er, Kızı Berna Nur'un Nikahını Kıydı
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
MASKİ, HEKİMHAN’DA ALTYAPI YATIRIMLARINI TAMAMLADI
