Engelli Bireylerin Yaşam Mücadelesine Dikkat Çekildi
Yaşam, 17 Nisan 2025 07:05İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ve Engelsiz İnönü Koordinatörlüğü tarafından “Engelsiz Peyzaj Tasarımı Yaklaşımı” dersi kapsamında engellilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekmek amacıyla “Empati Etkinliği” düzenlendi.

Peyzaj Mimarlığı Bölümü önünde gerçekleştirilen etkinliğe; Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sima Pouya, Engelsiz İnönü Koordinatörlüğü’nden Orhan Şahin ve Nurhan Sevinç’in yanı sıra öğrenciler katıldı.
Öğrenciler tekerlekli sandalye ve beyaz baston kullanarak düz ve eğimli yolda engelli bireylerin yaşadığı zorlukları deneyimledi. Etkinlikte zorlandıkları gözlenen öğrencilerin bedensel ve görme engeli bireyler ile empati kurmaları hedeflendi.
Konuyla ilgili İNÜHABER’e açıklamada bulunan Doç. Dr. Sima Pouya, geleceğin peyzaj tasarımcılarının özel gereksinimli bireyleri anlayarak evrensel bir tasarım gerçekleştirebilmeleri için bu etkinliği yürüttüklerini belirtti. Etkinlikle engelli bireylerin peyzaj alanlarında yaşadıkları sorunlar için farkındalık oluşturmak istediklerini aktaran Pouya, “Evrensel tasarım herkes için tasarımdır. Engelli bireyler, yaşlı bireyler, çocuklar gibi herkesi düşünerek tasarım yapmamız gerekiyor. Bunun en temel yolu ise kendimizi onların yerine koyup empati kurmaktır. Bu sene hem yürüme engelli hem de görme engelli bireyler için empati çalışması gerçekleştiriyoruz.” dedi.
Öğrencilere engelli bireylerin yaşadığı zorlukları bizzat deneyimlemenin önemini aktaran Doç. Dr. Sima Pouya, "Teorik olarak ne kadar anlatsak da o rampayı kendiniz geçmeden, o sıkıntıları kendiniz görmeden bu konuyu tam olarak anlayamayız. 5 santimlik bir çıkıntı bile yürüme engelli bireyler için büyük bir engel teşkil ediyor. Hissedilebilir yüzeyleri algılamak, yön bulmak görme engelli bireyler için hayati önem taşıyor. Bugün yapacağınız bu çalışma, gelecekteki tasarımlarınızı derinden etkileyecek." şeklinde konuştu.
Etkinliğe yoğun ilgi gösteren öğrenciler deneyimleri sırasında yaşadıkları zorlukları paylaştı. Engelli bireylerin ihtiyaçlarına duyarlı tasarımlar geliştirmeleri konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan etkinlik, toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.
Muhabirler: Özkan Koç, Betül Kenesarı
Yaşam, 17 Nisan 2025 07:05
Yorumlar (0)

Ziraat Bankkart, Malatya’da 5. Şampiyonlar Kupası’nı kazandı

Bakan Bak, Malatya’nın Fahri Hemşerisi Oldu

Bakan Bak: 'Malatya'ya Spor Köyü Yapacağız'

'SAHNE SENİN' ENGELSİZ YETENEK YARIŞMASI

Yaşlı Şahıs Evinde Ölü Bulundu

Nemrut Dağında Kitap Okudular

Hasançelebi de Ağaç Dikme Seferberliği

Bir Şahıs binlerce Uyuşturucu Hapla Yakalandı

Dr. Şahin: Sultansuyu'nun Atları İstanbul'da Neden Satılıyor?

Deprem Konutu Müteahhitleri Uyarıldı

CHP MALATYA İL YÖNETİMİ MAZBATASINI ALDI

Şotik Köyü Derneği Genel Kurulu Yapıldı

'Savaşta ve Afette Gazetecilik Eğitimi” Projesi’

Google işbirliğiyle 'Dijital ve Yapay Zeka Okuryazarlığı' eğitimi verilecek

Ölmeztoprak: Kira Yardımlarındaki Aksaklıklar Çözülüyor

ZİRAİ DON ÖDEMELERİ HESAPLARA YATMAYA BAŞLADI

LİSELER ARASI 80’LER VE 90’LAR NOSTALJİ SES YARIŞMASI

Keskin, AVM’deki Yöresel Ürünler Satışına Tepki Gösterdi

Turgut Özal Üniversitesi 109. Sıraya Yükseldi

Turgut Özal Üniversitesi’nde Cerrahi Kursu Gerçekleştirildi

Suluköy’deki Mezarlık Alanı Yenilendi

Alper Karakurt İYİ Parti Yeşilyurt İlçe Başkanı Oldu

ARAPGİR’DE DOĞA VE KÜLTÜR BULUŞMASI

Malatyalılar Bodrum'da Buluşuyor

Battalgazi Belediyesi Hayvan Barınağı Yapıyor

Keskin: Kayısıyı Siyasete Alet Etmeyin

Doğanşehir Erkenek 'te Korkutan Yangın

Yeni Malatyspor Yine Mağlup Oldu: 3-1

Yeşilyurtspor Diyarbakır'da yine Berabere Kaldı: 2-2

Battalgazi Belediyespor, Viranşehir'e boyun eğdi: 1-0

Malatyaspor Kendi Evinde Mağlup: 2-3

KARAKUCAK GÜREŞLERİ BÜYÜK ÇEKİŞMELERE SAHNE OLDU

Tekirdağ Büyükşehir Emeklilere 14.000 TL Pazar Desteği Veriyor

BATTALGAZİ ZABITASI, MARKETLERİ DENETLEDİ

Sadıkoğlu: Malatya Kayısısı Türkiye’nin markasıdır

Ağbaba: Bizim Rakibimiz Baskil Değil

MASKİ Şotik Köyünü İçme Suyuna Kavuşturuyor

Vali Yavuz, İkizce’de Tamamlanan Projeleri İnceledi

Hayvan Islahı Projesi Tanıtımı Toplantısı Yapıldı
