Malatya'da 55 bin konut, 10 bin işyeri ve 13 bin Köy Evi Yapılıyor
Siyaset, 11 Mart 2025 10:40AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, "Malatya’da, 55 bin 496’sı konut, 10 bin 714’ü işyeri ve 13 bin 210’u köy evi olmak üzere toplamda 79 bin 420 bağımsız birimin 2025 yılı sonuna kadar teslim edilmesi hedefleniyor" dedi.

6 Şubat depremleri sonrası Malatya’da yürütülen büyük dönüşüm hareketi devam ederken, AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, kentte çalışmaların bir bütün halinde yürütüldüğünü belirtti. Milletvekili Ölmeztoprak, depremlerin en çok hasara neden olduğu Doğanşehir, Akçadağ ve Yeşilyurt ilçelerinde devam eden imar, inşa ve ihya faaliyetleri ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Malatya’nın ilçelerindeki hizmet ve yatırımları da kalem kalem açıkladı.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un “Vatandaş ne istiyorsa o yapılacak, ne istemiyorsa o yapılmayacak” prensibiyle çalışmaların yürütüldüğü Malatya’da, 55 bin 496’sı konut, 10 bin 714’ü işyeri ve 13 bin 210’u köy evi olmak üzere toplamda 79 bin 420 bağımsız birimin 2025 yılı sonuna kadar teslim edilmesinin hedeflendiğini ifade eden Milletvekili Ölmeztoprak, devam eden çarşı merkezi inşaatı, ilçelerdeki rezerv alanlar ve çarşı inşaat çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
DOĞANŞEHİR
Depremlerden en çok etkilenen ilçelerimizden biri olan Doğanşehir ilçemizde deprem sonrası hem kırsal hem de merkezde konut projelerimizi hızla sürdürüyoruz. Hemşehrilerimizin güvenli ve modern yaşam alanlarına kavuşmasını sağlamak için çalışmalarımız titizlikle devam ediyor. Doğanşehir’de 1.676 konutun üretimi tamamlandı, tamamının kurası çekildi, 841 konut teslim edildi. Toplam 4.207 köy evi inşa ediliyor. İlçe Merkezinde ise 166 bloktan oluşan 2.192 daire ve 16 kapıcı dairesi yapılıyor.
Rezerv alanlarında 907 yeni konut ve ticarethane inşa ediliyor.
İlçede sağlık yatırımları kapsamında Erkenek Mahallesi’nde 112 Acil Sağlık İstasyonu inşa edilerek hizmete açıldı, Sürgü Mahallesi’nde 112 Acil Sağlık İstasyonu için ihale aşamasına gelindi. Gövdeli Mahallesi’ne yeni bir 112 Acil Sağlık İstasyonu yapımı planlanıyor. Doğanşehir Devlet Hastanesi, deprem sonrası tadilat ve tamiratları tamamlanarak kesintisiz hasta kabulüne devam etmekte.
Eğitim yatırımları kapsamında ise 16 derslikli Hüsne Küçük İlkokulu, 8 derslikli Zafer İlkokulu, 8 derslikli Altıntop Şehit Fuat Bozkurt İlkokulu, 8 derslikli Gövdeli İlkokulu tamamlanırken, 24 derslikli ilkokul, 24 derslikli ortaokul, 24 derslikli lisenin ihale süreci devam etmekte olup, Doğanşehir eski Devlet Hastanesi binası ise Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edilerek öğretmenevi olarak kullanılması kararı verilmiştir. İlçemizdeki tüm kamu kurumlarını içeren yeni Kaymakamlık Binası tamamlanarak hizmete açılmıştır.
AKÇADAĞ
Yine depremlerden en çok etkilenen bir diğer ilçemiz Akçadağ’da da deprem sonrası inşa edilen ve devam eden projelerimizle ilçemizi daha modern ve dirençli bir hale getirirken, eğitim ve kamu altyapısını güçlendirmek için kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz.
Akçadağ’ımızda 68 kırsal mahallede 3 bin 671 kırsal konutun inşaasına başlandı. Merkez’de
TOKİ başkanlığı uhdesinde 3 ihale yapılmış olup bu ihaleler kapsamında 717 konut, 6 işyeri, 1 cami yapılacaktır. Akçadağ toplu konutlarından da 511 konutun kurası çekilmiştir. 4 derslikli Güz Yurdu İlkokulu ve 8 derslikli Ören İlkol-Ortaokulu tamamlanarak eğitim öğretime faaliyetlerine başladı. 16 derslikli Akçadağ Anadolu Lisesi’nin inşaat süreci devam ederken, 8 derslikli Başpınar İlkokulunun da ihalesi tamamlandı. İlçeye, Şehit Alper Güde CPL için 16 derslikli okul binası ve 2 atölye, 50 yatak kapasiteli Öğretmenevi, TOKİ Konut Alanı için okul ve İmam Hatip Lisesi yapılması planlanıyor. Hükümet konağında ise inşaat çalışmaları devam ediyor. 5000 m² kullanım alanına sahip olacak ve Kaymakamlık, Emniyet ile Adliye birimlerini barındıracak modern binanın 2025 sonbaharında hizmete açılması planlanıyor.
YEŞİLYURT
Depremlerden sonra Türkiye’nin en büyük inşaat şantiyelerinden birinin kurulduğu Yeşilyurt ilçesi sınırlarında ise İkizce Bölgesi yeni yerleşim alanı olarak belirlenmiş ve Yeşilyurt bölgemizde depremzede hemşehrilerimiz için büyük bir dönüşüm süreci başlatılmıştır. 35 etap halinde yürütülen proje kapsamında toplam 27 bin 636 konut yapımının planladığı İkizce'de, 627 dükkan ve 5 cami de ihale edildi. Bugüne kadar 9 bin 155 konutun yapımı tamamlandı kurayla teslim edildi. İkizce’de sosyal donatı alanları, altyapı çalışmaları, hastane, aile sağlığı merkezi, parklar ile burada yaşanabilir bir şehir inşa ediliyor
İkizce’de yeni bir şehir inşa edilirken, ulaşım altyapısının da güçlendirilmesi kapsamında Beylerderesi Vadisi’nde 422,5 metre uzunluğunda yeni bir köprü inşa edilecek. İkizce TOKİ Konutları ile Beylerderesi Viyadüğü arasındaki 3,7 km'lik bağlantı yolu tamamlanacak. Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü tarafından güzergâh planları onaylandı.
İkizce'nin bir bölümünde meskun mahal olarak kullanılan alanlar bulunuyor. Evleri, ahırları ve dükkânları ile burada yaşayan hemşehrilerimizin haklarının korunması, taleplerinin karşılanması, mağduriyet yaşanmaması için kamulaştırma sürecinde adil bedellerin belirlenmesi için bağımsız bir SPK kuruluşu görevlendirildi. Kamulaştırma sürecinde, dükkan ve konut gibi taleplerin karşılanmasının yanı sıra hayvancılık ile uğraşan hemşehrilerimiz için kırsalda alan seçimi ve konut yapımı için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum da Malatya ziyaretinde talimat verdiler.
Öte yandan Yeşilyurt ilçemizdeki rezerv alanlarında, Merkez 19. Bölge: 404 konutun üretimi tamamlandı, 388’inin kurası çekildi. 24. Bölge: 403 konutun üretimi tamamlandı, 383’ünün kurası çekildi. 22. Bölge (İlyas Mahallesi): 210 konutun üretimi tamamlandı, 199’unun kurası çekildi. Yakınca Mahallesi ve Merkez Battalgazi İskender Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 541 konutun üretimi tamamlandı, 228’inin kurası çekildi, 219 konut hak sahiplerine teslim edildi.
Malatya’nın Kadim bölgelerinden olan ve tarihsel dokusunu yansıtan Çarmuzu, Yeşilyurt’ta Gündüzbey, Çırmıktı, Barguzu, Banazı ve Kileyik gibi bölgelerimizde parseli konut yapımına uygun olan vatandaşlarımız kırsal konutlarına devam edebilsinler, onun dışındakiler için de Ardıçtepe mevkiinin arka kısmına çok katlı konut yapılması için TOKİ çalışma yürütecek. Burada vatandaşımızın kuraya katılabilmesi için ne gerekiyorsa yapılacak. Konak’ta ise çarşının yapılması ve çalışmaların hızlı bir şekilde yürütülmesi planlanmaktadır.
28 Şubat 2025 tarihi itibariyle Yeşilyurt ilçemizde Yeşilyurt Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından ilçe sınırları içerisinde 297 adet güçlendirme ruhsatı düzenlenmiştir. Güçlendirme Ruhsatı alınan yapılardan 170’inin güçlendirme imalatı tamamlanmıştır. 125’inin de güçlendirme çalışmaları devam etmektedir.
Yerinde Dönüşüm kapmasında ise 6 bin 200 bağımsız bölüme tekabül eden 312 adet İmar durum belgesi düzenlenmiştir. Toplam 257 adet proje onaylanmıştır. 137 adet yapı ruhsatı olmak üzere 2 bin 420 bağımsız bölüm için de Yapı ruhsatı düzenlenmiştir. 538 adet imar durum belgesi düzenlenmiş, 642 proje onaylanmıştır. 590 adet Yeni Yapı Ruhsatı düzenlenmiştir.
Siyaset, 11 Mart 2025 10:40
Yorumlar (0)

Şehit Ailesine Ziyaretler Yapıldı

Malatya'da 2 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

5 Kahraman Askerimiz Şehit Oldu

Malatyalı Milletvekili Emir Sahneden Düştü

Büyükşehir Belediyesi Muharrem İftarı Verdi

Yeşilyurt'ta ‘Anne-Çocuk Okuma Grupları’ Projesi

Büyükşehir Belediyesi Kapalı Sulama Tesisi Yapıyor

Yeşilyurt Belediyesi İmar değişikliklerini Kabul Etti

Akçadağ'a 25 Yataklı Hastane Yapılıyor

Yeni Malatyaspor 'Geçmiş' Dönemleri Yargıya Taşıyacak

Koçyiğit: 200 Milyon Kaynağın Olmadığını Fark Ettik

Bayraktar: Malatya'nın Elektrik Şebekesini Yenileyeceğiz

Baraj, gölet ve sulama tesislerinde suya girilmesi yasaklandı

Çilesiz Semt Pazarına Kütüphane Kurulacak

MASKİ: İçme suyuyla Tarla ve Bahçe Sulanamaz

Gevrek: FIFA dosyalarını çözülecek noktaya getirdik

Başkan Karadağ, Adil Gevrek ile Görüşmesini Anlattı

Bakan Bayraktar Malatya'da İncelemelerde Bulundu

Malatya Şah İsmail Uçar'ı Kaybetti

Battalgazi'de Trambüs Kazası 4 Yaralı

Babacan: Tüm Hak Sahipleri Kuralara Dahil Edilecek

TOBB, Malatya'da 400 Milyona Okul Yaptırıyor

İnönü Üniversitesinin İlk Mezunları Buluştu

Gazeteci Kamuran Sezer'in Amcası Vefat Etti

MESVAK’ta Yeni Yönetim Kurulu Belli Oldu

Spor Akademisi Yaz Spor Okulları Açıldı

AĞBABA; ÜRETİCİNİN KASIMA KADAR DAYANACAK GÜCÜ YOK

Yeşilyurt’ta Geçici Elektrik Abonelik Başvuruları Başladı

Vali Yavuz : Malatya'nın Huzuru İçin Fedakarlık Ederiz

Malatya ve Çevresinde Kuvvetli Fırtına Bekleniyor

GAZETECİLİK M4D PROJESİ II. DÖNEM SONA ERDİ

Malatya Hayvan Pazarı Geçici Süreyle Kapatıldı

Flaş Haber TV'yi Malatyalı Kadın Aldı

Yeşilyurt Belediyesi Muharrem Ay'ı İftarı Verdi

TGC 2025 Sedat Simavi Ödülleri'ne başvurular başladı

Doğubeyleri Taraftarlar Derneği Kuruluyor

ŞKÖ'nün Yeri Kurtarıldı, Arazisini de Geri Verin

Malatya'da 8 Torbacı Daha Tutuklandı

Yeşilyurtlu Kadınlar Harput'u Gezdi
