MOTAŞ Şoförlerine 'Yaya Odaklı Sürüş' Konusu Anlatıldı
Eğitim, 07 Şubat 2025 03:23Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, MOTAŞ ve Malatya Kent Konseyi işbirliğinde MOTAŞ şoförlerine yönelik eğitimler devam ediyor. Eğitimler kapsamında ikincisi düzenlenen programda “Yolcu ve Yaya Odaklı Sürüş” konusu anlatıldı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa sunumlarını gerçekleştirmek üzere Malatya Turgut Özal Üniversitesi Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Aziz Zengin ve MOTAŞ şoförleri katıldı.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Aziz Zengin, “Toplu taşıma aracı sürücüleri olarak, sizlerin bu araçları kullanıyor olmanızın temelinde hiç şüphesiz bir yerden başka bir yere gitme ihtiyacı olan insanlar yani yolcular var. İnsanlar gündelik hayatta ihtiyaçlarını gidermek için dışarı çıkmasalardı ya da herkesin şahsi aracı olsaydı veya evdeki tüm bireyler araç kullanabilseydi, temel ihtiyaçlar veya olağanüstü durumlar (iş, eğitim, doğal afet vb.) sebebiyle yeni yerleşim alanları oluşmasaydı belki de sizlere ihtiyaç kalmayacaktı” dedi.
“Sizlerin var olmasındaki asıl sebep, her gün özenle taşıdığınız o yolcularınız”
Zengin, “TOKİ Konut Uygulamaları, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Yeşilyurt Yerleşkesinin kurulması ve geçici olarak kurulan konteyner kentler nedeniyle birçok alanda yeni yerleşim alanları kuruldu, yeni güzergâhlar böyle ortaya çıktı. Sizlerin var olmasındaki asıl sebep, her gün özenle taşıdığınız o yolcularınızdır” dedi.
Yolcuların toplu taşıma araç şoförlerden beklentilerine değinen Zengin, yolcuların şoförlerden saygılı olmayı, nezaket göstermeleri, etkili iletişim kurmayı, anlayışlı olmayı ve sabırlı davranmaları gibi beklentiler içinde olduklarını belirterek, “ Beklerken teknik olarak hız kurallarına uymanızı, agresif araç kullanmamanızı, araçlarınızın bakımlı ve temiz olmasını, indir-bindir esnasında aceleci davranmamanızı, duraklara vaktinde gelmenizi ve direksiyon başındayken sadece işinize odaklanmanızı istiyorlar” dedi.
Toplu taşımada yolcu davranışlarına, durakta bekleyen yolcularda stresin artma sebeplerine değinen Zengin, durakta bekleyen yolcuların stresini azaltmak için neler yapılabilir konusu üzerinde durdu. Gerçek zamanlı bilgi sistemleri, daha konforlu ve güvenli duraklar, daha sık seferler ve alternatif ulaşım seçenekleri, toplu taşıma kullanıcılarını bilinçlendirmek, durak analizi ve konumlandırma gibi unsurların yolcuların telaşını ve stresini azaltmada etkili olacağına vurgu yaptı.
Sağlıklı ve güvenli bir sürüş için sadece yolcu beklentileri değil aynı zamanda sürücü beklentilerinin de dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Zengin, “ Yolcuların kurallara uyum, güvenliğe katkı, zamanında hareket, saygılı davranış, temizlik ve hijyen, destekleyici olma gibi davranış biçimi geliştirmeleri sürücülerin hem işlerini kolaylaştırır hem de araç içindeki ortamı daha iyi hale getirir” dedi.
Trafikte yaya faktörünün önemine değinen Zengin, trafiğin en önemli bileşenlerinden biri olan yaya faktörünün trafikte can ve mal güvenliğini doğrudan etkilediğine vurgu yaparak sürücülerin yayalardan, yayaların da sürücülerden beklentilerini dile getirdi.
Eğitim, 07 Şubat 2025 03:23
Yorumlar (0)

Ziraat Bankkart, Malatya’da 5. Şampiyonlar Kupası’nı kazandı

Bakan Bak, Malatya’nın Fahri Hemşerisi Oldu

Bakan Bak: 'Malatya'ya Spor Köyü Yapacağız'

'SAHNE SENİN' ENGELSİZ YETENEK YARIŞMASI

Yaşlı Şahıs Evinde Ölü Bulundu

Nemrut Dağında Kitap Okudular

Hasançelebi de Ağaç Dikme Seferberliği

Bir Şahıs binlerce Uyuşturucu Hapla Yakalandı

Dr. Şahin: Sultansuyu'nun Atları İstanbul'da Neden Satılıyor?

Deprem Konutu Müteahhitleri Uyarıldı

CHP MALATYA İL YÖNETİMİ MAZBATASINI ALDI

Şotik Köyü Derneği Genel Kurulu Yapıldı

'Savaşta ve Afette Gazetecilik Eğitimi” Projesi’

Google işbirliğiyle 'Dijital ve Yapay Zeka Okuryazarlığı' eğitimi verilecek

Ölmeztoprak: Kira Yardımlarındaki Aksaklıklar Çözülüyor

ZİRAİ DON ÖDEMELERİ HESAPLARA YATMAYA BAŞLADI

LİSELER ARASI 80’LER VE 90’LAR NOSTALJİ SES YARIŞMASI

Keskin, AVM’deki Yöresel Ürünler Satışına Tepki Gösterdi

Turgut Özal Üniversitesi 109. Sıraya Yükseldi

Turgut Özal Üniversitesi’nde Cerrahi Kursu Gerçekleştirildi

Suluköy’deki Mezarlık Alanı Yenilendi

Alper Karakurt İYİ Parti Yeşilyurt İlçe Başkanı Oldu

ARAPGİR’DE DOĞA VE KÜLTÜR BULUŞMASI

Malatyalılar Bodrum'da Buluşuyor

Battalgazi Belediyesi Hayvan Barınağı Yapıyor

Keskin: Kayısıyı Siyasete Alet Etmeyin

Doğanşehir Erkenek 'te Korkutan Yangın

Yeni Malatyspor Yine Mağlup Oldu: 3-1

Yeşilyurtspor Diyarbakır'da yine Berabere Kaldı: 2-2

Battalgazi Belediyespor, Viranşehir'e boyun eğdi: 1-0

Malatyaspor Kendi Evinde Mağlup: 2-3

KARAKUCAK GÜREŞLERİ BÜYÜK ÇEKİŞMELERE SAHNE OLDU

Tekirdağ Büyükşehir Emeklilere 14.000 TL Pazar Desteği Veriyor

BATTALGAZİ ZABITASI, MARKETLERİ DENETLEDİ

Sadıkoğlu: Malatya Kayısısı Türkiye’nin markasıdır

Ağbaba: Bizim Rakibimiz Baskil Değil

MASKİ Şotik Köyünü İçme Suyuna Kavuşturuyor

Vali Yavuz, İkizce’de Tamamlanan Projeleri İnceledi

Hayvan Islahı Projesi Tanıtımı Toplantısı Yapıldı
