TGC Bağımsız Gazetecilik Konferansı düzenledi
Bizden Haberler, 24 Ocak 2025 04:14İstanbul- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 23 Ocak 2025 Perşembe günü Burhan Felek Toplantı Salonu’nda Gazeteci Olmak Gazeteci Kalmak etkinliklerinin 9’uncusunda Bağımsız Gazetecilik Konferansı düzenledi.
Toplantı “Türkiye’de basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü”, “Gazetecilikteki dijital dönüşüm”, “Gazeteciliğin dijitalleşmesinin etkileri”, “Gazetecilikte uzmanlaşma neden önemli?” ve “Gazetecilikte örgütlenme ve dayanışma” olmak üzere beş oturumdan oluştu. Toplantıda 23 gazeteci, iletişim akademisyeni ve hukukçu söz aldı. Konferansın açılış konuşmalarını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar ve Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi yaptı.
VAHAP MUNYAR: GAZETECİLİĞİN SUÇ OLMADIĞINI ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Konferansın açılış konuşmasında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar şunları söyledi:
“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kurulduğu 10 Haziran 1946 tarihinden bu yana bağımsız bağlantısız gazetecilik anlayışıyla çalışıyor. Gazetecilerin görevlerini hukuk ve etik ilkeler çerçevesinde yapabilir olmasını amaçlıyoruz. Gazetecilerin yurttaşlara haberlerini engelsiz ulaştırabilmeleri için çalışıyoruz. Cezaevinde gazeteci olmasın istiyoruz. Gazetecinin suçlu, haberin suç olarak görülmesini istemiyoruz. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün korunmasını, demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla işlemesini istiyoruz. Çağdaş demokrasilerin vazgeçilmezi olan basın özgürlüğü anayasamıza göre resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini kapsıyor. Ülkedeki tüm partilerin, kamu ve özel kurumların basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü savunması, saygı göstermesi gerekiyor. Aksi halde, basın özgürlüğüne yönelik tüm haksız ve hukuksuz müdahaleler bu ülkede yaşayan her yurttaşı ve doğal olarak demokrasiyi olumsuz etkiliyor. Yurttaşlar habere erişemiyor. Sansür, oto sansür, yayın yasakları, haberlere erişimin engellenmesi, yayın durdurma, ağır para cezaları, resmi ilan kesintileri, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne zarar veriyor. Gazetecilere yönelik sözlü ve fiziksel şiddet, hedef gösterme eylemleri maalesef her gün biraz daha artıyor. Meslektaşlarımıza saldıranlar, cezasızlıkla ödüllendiriliyor. Haksız gözaltı ve tutukluluk gazetecilerin mesleklerini yapmalarını engelliyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak gazeteciliğin, haberin suç olmadığını anlatmaya, basın özgürlüğüne yönelik tüm müdahalelerde meslektaşlarımızla dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Bağımsız gazeteciliği savunmayı sürdüreceğiz.”

İOANNA KUÇURADİ: GAZETECİNİN ASIL İŞİ ARACILIK ETMEKTİR
Gazetecilik ve insan hakları konusunda görüşleri paylaşan Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi şunları söyledi:
“Gazetecinin asıl işi, aracılık etmektir. Basının bu yön vermede ve diğer birçok konuda işlevini yerine getirmesinde basın özgürlüğü denilen kurumsal ö z e r k lik son derece önemlidir. Üniversite özerkliğinde olduğu gibi. Ne var ki bu özerklik, basının kendi iç amaçlarını yerine getirebilmesi için talep edilen bir özerkliktir. İstediği propagandayı yapması için ya da reklam için değil. Bu iç amaçlarının başında da, kişilerin kanaat özgürlüğü hakkının korunmasına yardımcı olması, yani kişilerin k e n d i k a n a a t l e r i n i oluşturabilmelerine yardımcı olmasıdır.”
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM ELE ALINDI
Açılış konuşmalarının ardından Türkiye’de basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü konulu birinci oturuma geçildi. Birinci oturumun moderatörlüğünü TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş üstlendi. Oturumda Anayasada basın özgürlüğü konusunda Prof. Dr. Bertil Emrah Oder (Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi), gazetecilere yönelik hak ihlalleri konusunda Av. Gökhan Küçük (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hukuk Danışmanı), dijital sansür konusunda Gürkan Özturan (Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi Medya Özgürlüğü İzleme Uzmanı) görüşlerini dile getirdi.
Gazetecilikteki dijital dönüşüm konulu ikinci oturumun moderatörlüğünü TGC Yönetim Kurulu üyesi Göksel Göksu üstlendi. Yeni gazetecilik ve yapay zekâdaki gelişmeleri Prof. Dr. Süleyman İrvan (Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi) değerlendirdi. Haberin değişen dinamiğini Hakan Güldağ (Avrupa Ekonomi Basını Federasyonu İcra Kurulu Üyesi) ve Google Haber İnisitiyatifini ise Chantal Ferraro (Google Haberler Lideri Orta Doğu ve Afrika) anlattı.
Gazeteciliğin dijitalleşmesinin etkileri konulu üçüncü oturumu TGC Genel Sekreter Yardımcısı Nuray Karagöz yönetti. Dijitalleşmenin yarattığı bağımlılık etkisini Prof. Dr. Ceren Sözeri (Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi), “Gazetecilikteki dijitalleşmenin internet sitelerine etkisini” Sertuğ Çiçek (T24 İnternet Gazetesi Genel Koordinatörü) anlattı. Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu ise (İletişim Akademisyeni) ise etik sorunları ve çözüm önerilerini paylaştı.
Gazetecilikte uzmanlaşmanın ele alındığı dördüncü oturumun moderatörlüğünü TGC Başkan Yardımcısı İhsan Yılmaz yaptı. Siyaset haberciliğinin dinamiğini gazeteci-yazar Murat Yetkin değerlendirdi. Toplumsal cinsiyet eşitlikçi haberciliği Pınar Aktaş (Milliyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü), ekonomi haberciliğini Handan Sema Ceylan (Ekonomi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü), Sağlık haberciliğini Mesude Demir (Diken İnternet Sitesi Sağlık Muhabiri) anlattı.
Gazetecilikte örgütlenme ve dayanışmanın değerlendirildiği beşinci oturumun moderatörlüğünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Güç üstlendi. Konuşmacı olarak bu oturumda Özgür Deniz Kaya (Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı), Turgut Dedeoğlu (DİSK Basın İş Genel Başkanı), Kıvanç El (Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı) söz aldı. Konferans değerlendirme bölümüyle tamamlandı.

Bizden Haberler, 24 Ocak 2025 04:14
Yorumlar (0)
Gazeteciler Cemiyetinden Emniyet Müdürü'ne Ziyaret
Malatya’da Kar Mesaisi: 22 Üst Geçit Yayalar İçin Güvenli Hale Getirildi
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başlıyor
Malatya'da Okullar Bir Gün Tatil Edildi
Başkan Sami Er, Kızı Berna Nur'un Nikahını Kıydı
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
MASKİ, HEKİMHAN’DA ALTYAPI YATIRIMLARINI TAMAMLADI
Bakan Bayraktar 2026'yı İşaret Etti
Vali Yavuz: Devlet Vatandaşın Yaralarını Dayanışmayla Sarar
MOTAŞ’A 30 YENİ ŞOFÖR KURA İLE ALINDI
Mehmet Akkaya, Zabıta Vakfı Başkanlığına Seçildi
BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AİLELERE BÜYÜK DESTEK
Yeni Malatyaspor 3. Lige Düşürüldü
Yeşilyurt'ta Tarhana Buluşması
'Malatya'da 5 CHP Belediyesinden 3'ünün Borcu Yok'
Kemaliye–Dutluca–Arapgir Yolu Genişletiliyor
CHP Battalgazi Teşkilatı Muhtarlarla Bir araya Geldi
Hastaneye 50 Adet Tekerlekli Sandalye Bağışlandı
Merhum Öğrenci Talha Taş Adına Kütüphane Açıldı
