'Atatürk’ün Vefatının Yabancı Basındaki Yansımaları'
Yaşam, 11 Kasım 2024 01:09Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 86. yıl dönümü dolayısıyla İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde “Atatürk’ün Vefatının Yabancı Basındaki Yansımaları” konferansı düzenlendi. Konferansa Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Aziz Kılıç, konuşmacı olarak katıldı.
Düzenlenen konferansa İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Nihat Şad, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Hakan Tunç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Konuşmasına Atatürk’e rahmet ve minnetlerini dile getirerek başlayan Dr. Öğr. Üyesi Aziz Kılıç “Burada Gazi Mustafa Kemal’in vefatının 86. yıl dönümü sebebiyle toplandık. Rahmet ve minnetle anıyorum. Türk milletinin kalbinde Mustafa Kemal’in yeri bellidir. Bu konuşmamda yabancı basında Atatürk’ün yeri ve onunla ilgili yazılan makalelere değineceğim.” dedi.
Konuşmasının devamında Kılıç, Atatürk’ün sadece Türk milletinin değil dünyanın da saygısını kazanmış bir lider olduğunu ve vefatının yabancı basında yer alışını şu sözler ile ifade etti: “Atatürk, Türk milletinin ve dünyanın saygısını kazanmış bir liderdir. Atatürk’ün vefatına Fransız basını oldukça geniş yer vermiştir. 11 Kasım’da Atatürk’le ilgili 22 Fransız gazetesinde 25 makale ve çok sayıda haber vardır. Bu haberlerde Atatürk’ün büyük kişiliği ve büyük eserleri dile getirilmiştir.”
Sözlerine basında bilinen birçok gazetede Atatürk’ün vefatının yankı bulduğu ve bütün bir Atatürk döneminden bahsedildiğini dile getiren Kılıç “Gazeteler sadece Atatürk’ün karakteri ve eserleriyle ilgili değildir; tüm Atatürk döneminden bahsederler. Atatürk’ten asker, devlet adamı ve devrimci diye bahsederler. İngiliz basını da çok geniş yer verdi. 35 kadar yazı çıktı. ‘Büyük Şef’ başlığı altında şöyle denilmiştir: ‘Kemal Atatürk çağımızın en ünlü adamlarından biriydi. Başardığı işler muazzamdır. Çağdaş, güçlü bir Türkiye yarattı.’ The Times’da ise şöyle geçer: ‘Yeni Türkiye’nin kurucusu Gazi Kemal Paşa göçüp gitmiştir.’” ifadelerine yer verdi.
Konferans Atatürk’ün minnetle ve şükranla anılmasının ardından son buldu.
Haber: Nidanur Ateşyakar-Zeynep Baran-Rojbin Astekin
Yaşam, 11 Kasım 2024 01:09
Yorumlar (0)
Zafer Partisi İl Yönetimi MGC'ni Ziyaret Etti
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Basın Evi Açtı
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenledi
Malatya Sonsöz Gazetesi 26. Yaşını Kutladı
Basın İş Kolunda Medya-İş Liderliğini Korudu
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenliyor
TGC’nin düzenlediği toplantıda işsizlik krizi tartışıldı
Gazeteciler Cemiyeti 80. Yaşında
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular devam ediyor
İnönü Üniversitesinde Hedef; Araştırma Üniversitesi Olmak
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü'nde Yapay Zekâ Tartışıldı
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü Paneli
TGK: 10 Ocak Gerçek Anlamda Basın Bayramı Olmalıdır
Gazeteciler Cemiyetinden Emniyet Müdürü'ne Ziyaret
Malatya’da Kar Mesaisi: 22 Üst Geçit Yayalar İçin Güvenli Hale Getirildi
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başlıyor
Malatya'da Okullar Bir Gün Tatil Edildi
Başkan Sami Er, Kızı Berna Nur'un Nikahını Kıydı
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
