Şöyle durup geçmişe baktık.
35 Yıl ne de çabuk geçmiş.
36 Yıla ayak basmışız…
Malatya Gazeteciler Cemiyetinde.
1984 Yılında Yeni Malatya Gazetesi kurulmuş, Haydar Karaduman ve Hasan Hüseyin Güntürk önderliğinde. Bizler de orada kadrodayız. Yeni Malatya Gazetesinde, Malatya Gazeteciler Cemiyetini kurmaya karar vermiştik. Ama yeterli sayı da yayın ve çalışan gazeteci sayısı yetersizdi.
Bilindiği üzere o zamanlar TRT Resmi kanal, Özel kanallar henüz yok. Anadolu Ajansı, İHA Temsilcilik düzeyinde. Diğer yaygın basında temsilciler görev yapıyor. Yerel Gazete olarak bir Görüş, bir de Yeni Malatya Gazetesi var. Cemiyeti kurmak için hep ön planda olduk, gerek yok diyenler oldu, istemeseler de bu Cemiyeti kuracağız dedik.
Yeni Malatya Gazetesindeki çabamız sonuç vermedi. Birkaç kez tüzük hazırlığına kadar geldiysek de engellendik ama yılmadık.
1987 Yılında HAMLE Gazetesini kurup Gazetecilerle yola çıktığımızda Malatya Gazeteciler Cemiyetinin kurulması daha da kolaylaştı. 1989 Yılına geldiğimizde Başbakan Turgut Özal o günlerde Çankaya’ya çıkmayı tartışıyordu. HAMLE Gazetesi Sahibi Haydar Karaduman o günlerde Başbakan Turgut Özal ile bir görüşme yaptı ve Malatya Gazeteciler Cemiyetini kurmak istediklerini Başbakan’a iletti.
Hemen kurun talimatı karşısında bizlerde şaşırmıştık.
HAMLE Gazetesi bürosunda tüzük hazırlığına başlamıştık. Adana’da bulunan Çukurova Gazeteciler Cemiyetinin tüzüğünü faksla istemiştik.
PTT’de çalışan Hakem Ramazan Kölük PTT Faksından aldığı tüzükle Hamle Gazetesine gelmişti.
Aldım tüzüğü daktilo ile yazmaya başladım. Daktiloya 6 kağıt takıp aralarına karbon kağıdı koyduğumuz daktiloda bir yanlışlık, satır atlamalar nedeniyle tüzüğün yazılması sadece 15 gün sürdü. O tüzüğün tamamı tarafımdan yazılmıştır.
Kurucu olmaları için o gün gazeteci olan herkese teklif de bulunduk, "Hayır Cemiyetin kurulmasına gerek yok" diyenler dışında bizler bir araya gelerek Kurucu Haydar Karaduman başkanlığındaki kurucuları da yazarak tüzüğü Malatya Valiliğine orada dan da Emniyet Müdürlüğündeki Dernekler Masasına teslim ettik.
2 Kasım 1989 Tarihinde alınan olur ile Malatya Gazeteciler Cemiyeti resmen kurulmuştu.
Hemen çalışmalara başladık, bir şeyler yapmalıydık. Malatya Basınını ayağa kaldırmanın zamanı gelmişti.
O günden başlayarak geride tam 35 Yıl bırakmışız. Kurucu Başkanımız Haydar Karaduman ve kurucu yöneticilerimiz Erhan Kırçuval, Mehmet Gülseren ve Şerafettin Özhan’ı kaybetmişiz. Değerli gazetecilerimiz Şemsi Belli, Bahattin Erdem, Celal Yalvaç, Mehmet Ali Cengiz, Murat Çelik, M.Şenol Yalvaç, Raşit Kısacık, Hüseyin Gümüş, Lütfi Karayılmaz, Ramazan Kölük gibi dostlarımız aramızdan ayrılmış.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti bu nedenle 35 Yıllık bir mücadele ve çalışmanın ürünüdür.
6 Şubat'ta depremler yaşadık, Malatya gibi basınımızda tüm kurumlarıyla enkaz altında kaldı. Önce Medya İş'in gedtirdiği çadır ve karavanda ayağa kaldırdığımız Malatya Basını halen konteynırlarda yaşam mücadelesi vermektedir.
Malatya hızla inşa edilirlen, Malatya Basını da kurumsal yapılarıyla birlikte yapılacak Basın Sitesinde yerlerini almaları başlıca hedefimiz olacaktır.
MGC 36 Yıllık bir tarihtir, Malatya'nın hafızasıdır.
Günlük heyecanlara kapılanlar olsa da, bizler MGC’de yol yürümeye devam edeceğiz.
Bu arada MGC’ni kuruluş yıldönümünü unutmayan, mesaj yayınlayan, bizzat ziyarette bulunan tüm dostlara da şimdiden ayrıca teşekkür ediyoruz.
İyi ki varsınız…
Gündem, 03 Kasım 2024 14:51
Yorumlar (0)
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Basın Evi Açtı
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenledi
Malatya Sonsöz Gazetesi 26. Yaşını Kutladı
Basın İş Kolunda Medya-İş Liderliğini Korudu
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenliyor
TGC’nin düzenlediği toplantıda işsizlik krizi tartışıldı
Gazeteciler Cemiyeti 80. Yaşında
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular devam ediyor
İnönü Üniversitesinde Hedef; Araştırma Üniversitesi Olmak
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü'nde Yapay Zekâ Tartışıldı
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü Paneli
TGK: 10 Ocak Gerçek Anlamda Basın Bayramı Olmalıdır
Gazeteciler Cemiyetinden Emniyet Müdürü'ne Ziyaret
Malatya’da Kar Mesaisi: 22 Üst Geçit Yayalar İçin Güvenli Hale Getirildi
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başlıyor
Malatya'da Okullar Bir Gün Tatil Edildi
Başkan Sami Er, Kızı Berna Nur'un Nikahını Kıydı
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
MASKİ, HEKİMHAN’DA ALTYAPI YATIRIMLARINI TAMAMLADI
