Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar İktisat Politikalarını Anlattı
Ekonomi, 28 Ekim 2024 23:35İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde (İİBF) Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar tarafından “Geç Osmanlı’dan Erken Cumhuriyete İktisat Politikaları” konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansa; Malatya Valisi Seddar Yavuz, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Tolunay Başer, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel, akademik ve idari personel ile öğrenciler katılım sağladı.
Cumhuriyetin kuruluşunun yıl dönümü münasebetiyle gerçekleştirilen konferans, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Türk tarihinin en zor yıllarının 1880-1940 arasında yaşandığına ve bu sürecin Osmanlı İmparatorluğu'nun meşruti monarşiye dönmesi ve Cumhuriyet’e giden yolun açılmasıyla başladığına değinen Prof. Dr. Sayar, Cumhuriyet'in 100 yıllık hikâyesini, halkın iradesiyle siyasi otoriteyi belirlediği bir süreç olarak tanımladı.
Ardından Türk devlet geleneğinden bahseden Prof. Dr. Sayar, şunları söyledi: “Bir devletin kuruluş ve idaresi kolay değildir. Türk devlet geleneğinde hem irrasyonel (akıl dışı) hem de rasyonel faktörlerin bir arada bulunması gerekiyor. Türk devlet geleneği içerisinde bir irrasyonel bir de rasyonel faktöre ihtiyaç vardır. İrrasyonel faktör: aşk, sevgi, imandır. Neye âşık olacaksın? Neyi seveceksin? Neyin varlığına iman edeceksin? Türk devletinin, Türk milletinin varlığına iman edeceksin. İrrasyonel düşüncenin yanına mutlaka rasyonel bir düşünce gelmesi lazım. Rasyonel faktör ise ekonomidir. Bu iki faktörün birleşimiyle de bir devlet ortaya çıkar.” Prof. Dr. Sayar, son olarak 24 Nisan 1920'de Meclis’in toplandığını ve Mustafa Kemal Atatürk’ün meclis başkanı olduğunu hatırlatarak, Meclis’in aldığı ilk kararın hükümetlere para basma yetkisi vermek olduğunu dile getirdi. Sayar, buna rağmen savaş sırasında para basılmadığını ve bunun ekonomik açıdan mantıklı bir izahının yapılamadığını belirtti. Savaşın uzamasıyla enflasyonun tetiklenebileceğini, ancak bu sürecin bir muamma değil, bir mucize olarak anlaşılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Sayar “Muamma akılla çözülür, mucize ancak inanma ile anlaşılır.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.
Konferans çiçek ve plaket takdimi ile son buldu.
Haber: Zeynel Kaya – Rümeysa Cihan
Ekonomi, 28 Ekim 2024 23:35
Yorumlar (0)

Arguvan Türkü Festivali Hazırlıkları Başladı

Ağbaba; Malatya’da yıllardır çevre felaketi yaşanıyor

Arapgir'de 'Hayır Çarşısı' Etkinliği

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AİLE YILI ETKİNLİĞİ

Başkan Geçit, ‘Dost Meclisi’ Programına Katıldı

Sadıkoğlu: Yerinde dönüşüm destekleri yeniden değerlendirilsin

Başkan Taşkın Çevreyolu Esnafıyla Buluştu

Vitamin Cafe Cinayetlerinde Karar Çıktı

HINCA HINÇ DOLAN CEZAEVLERİ NEYİ ANLATIYOR?

Arguvanlılar Sinop'u Gezdi

Eskişehir'e Malatya'dan 26 Bin Kişi Gitti

Darende Günpınar Şelalesi Sezonu Açtı

Türk Mutfağı Haftası, Tanıtım Etkinliği Başladı

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuarı Açılıyor

Bağımlılıkla İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplandı

Pütürge ve Doğanşehir ilçelerinde kazı yapan defineciler ile tütün bulunduran şahıslar gözaltına alındı.

AK Parti İl Başkanı Bakan Görevine Başladı

İzzetiye'de Yapılan Konut ve İşyerleri 2026'da Teslim Edilecek

Malatya'da Partilerin Son Oy Oranları:

Hüseyin Doğan Dede Vefatının 42. Yıldönümünde Anıldı

İzmir Veli Ağbaba'yı Dinliyor

Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın Öğrencilerle Buluştu

Malatyalı Öğrenci Ödül Kazandı

Malatya Turgut Özal Üniversitesi 7 Yaşında

19 Mayıs Malatya'da Coşku İle Kutlanıyor

Malatya'da Sulama Yatırımları DSİ'de Ele Alındı

1.Yeşilyurt Gençlik ve Spor Festivali Renkli Anlara Sahne Oldu!

CHP 19 Mayıs'ı Kutladı

BATTALGAZİ DE GENÇLERE SINAV MOTİVASYONU

7 Yaşına Giren Turgut Özal Üniversitesinde Emeğimiz Vardır

Malatya'da Pinhani Gençleri Coşturdu

BELEDİYESPOR FUTSAL TAKIMI AVRUPA YOLUNDA

Kapadokya’da Bisiklet Festivali heyecanı

Başkan Er: Geleceğin Malatya'sını Kuruyoruz

Yavuz: Beton Mikseri ve Kamyonlara Verilen Ceza Miktarını Açıkladı

SELÇUKLU MAHALLESİ’NE TAZİYE EVİ YAPILACAK

Geçit: Hayatımın Merkezinde Çalışmak Var

Niloya, 'Yürüyen Çalı' ile Kağıt İsrafına Dikkat Çekiyor
