Darende de Erişte Yapma Zamanı
Yaşam, 16 Ekim 2024 22:30Darendeli kadınlar, kış aylarında yemek için erişte yapmaya devam ediyor. Eriştenin kesilen çeşidine göre de yapılan yemek çeşitleniyor.

AHMET ÇAKIR/DARENDE
Havalar bir güneşli bir yağmurlu devam ederken Darendeli kadınlar erişte mesaisine devam ediyor. Darende’de kış için vazgeçilmez lezzetlerden olan erişteler itinayla yapılarak, kurutulup kışın yenilecek hale getiriliyor. Erişteleri isteyenler makina ile isteyen de bıçakla keserek yapıyor. Darendelilerin vazgeçemediği lezzeti olan erişteler, gurbetçilerin de giderken götürdükleri ürünler arasında. Erişte çeşitleriyle farklı yemekler yapılabiliyor.
UN, SU VE TUZ KARIŞIMI
Makine ile kesim yapan Remziye Yalım, “İmece usulü komşu dayanışması ile erişte bazı yörelerde hala kesiliyor. Biz de 3 komşu birleşerek eriştemizi kestik. Erişte hamuruna biz sadece un, su ve tuz katıyoruz, ayrıca mayalanmıyor. Başka yörelerde hamuruna yağ ve yumurta katanlar da var ama biz asla katmıyoruz. Çünkü sade şekli ile kilerde uzun süre muhafaza edilebiliyoruz. Hamurumuzu iyice yoğuruyoruz biraz sert olması gerek. Yumaklarımızı alıyoruz. Üstlerine bir naylon örtüyoruz.
Yumakları oklava veya merdaneyle makineye sığacak kalınlıkta açıyoruz. Açtığımız hamurlara biraz un atarak 3 ayrı çeşitte kesiyoruz. Birincisi ince erişte dediğimiz şehriye oluyor. Kestikten sonra ince şekilde kurutarak kapalı kaplara koyuyoruz. İkincisi kalın halde kestiğimiz çeşit. Bu kalın erişteyi kuruttuktan sonra sacda kavurarak saklıyoruz. Üçüncü çeşidimiz kareler halinde kestiğimiz erişteye biz tutmaç diyoruz. Bunların hepsini serin yerlerde saklıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yaşam, 16 Ekim 2024 22:30
Yorumlar (0)

Arguvan Türkü Festivali Hazırlıkları Başladı

Ağbaba; Malatya’da yıllardır çevre felaketi yaşanıyor

Arapgir'de 'Hayır Çarşısı' Etkinliği

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AİLE YILI ETKİNLİĞİ

Başkan Geçit, ‘Dost Meclisi’ Programına Katıldı

Sadıkoğlu: Yerinde dönüşüm destekleri yeniden değerlendirilsin

Başkan Taşkın Çevreyolu Esnafıyla Buluştu

Vitamin Cafe Cinayetlerinde Karar Çıktı

HINCA HINÇ DOLAN CEZAEVLERİ NEYİ ANLATIYOR?

Arguvanlılar Sinop'u Gezdi

Eskişehir'e Malatya'dan 26 Bin Kişi Gitti

Darende Günpınar Şelalesi Sezonu Açtı

Türk Mutfağı Haftası, Tanıtım Etkinliği Başladı

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuarı Açılıyor

Bağımlılıkla İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplandı

Pütürge ve Doğanşehir ilçelerinde kazı yapan defineciler ile tütün bulunduran şahıslar gözaltına alındı.

AK Parti İl Başkanı Bakan Görevine Başladı

İzzetiye'de Yapılan Konut ve İşyerleri 2026'da Teslim Edilecek

Malatya'da Partilerin Son Oy Oranları:

Hüseyin Doğan Dede Vefatının 42. Yıldönümünde Anıldı

İzmir Veli Ağbaba'yı Dinliyor

Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın Öğrencilerle Buluştu

Malatyalı Öğrenci Ödül Kazandı

Malatya Turgut Özal Üniversitesi 7 Yaşında

19 Mayıs Malatya'da Coşku İle Kutlanıyor

Malatya'da Sulama Yatırımları DSİ'de Ele Alındı

1.Yeşilyurt Gençlik ve Spor Festivali Renkli Anlara Sahne Oldu!

CHP 19 Mayıs'ı Kutladı

BATTALGAZİ DE GENÇLERE SINAV MOTİVASYONU

7 Yaşına Giren Turgut Özal Üniversitesinde Emeğimiz Vardır

Malatya'da Pinhani Gençleri Coşturdu

BELEDİYESPOR FUTSAL TAKIMI AVRUPA YOLUNDA

Kapadokya’da Bisiklet Festivali heyecanı

Başkan Er: Geleceğin Malatya'sını Kuruyoruz

Yavuz: Beton Mikseri ve Kamyonlara Verilen Ceza Miktarını Açıkladı

SELÇUKLU MAHALLESİ’NE TAZİYE EVİ YAPILACAK

Geçit: Hayatımın Merkezinde Çalışmak Var

Niloya, 'Yürüyen Çalı' ile Kağıt İsrafına Dikkat Çekiyor
