Malatya'da Tekstil Firmaları Mısır'a Gitti
Ekonomi, 04 Ekim 2024 04:29Türkiye’deki şartları beğenmeyen tekstil şirketleri son yıllarda Mısır'a taşınmaya başlamıştı. Döviz kuru şikayetleri artarken, taşınma hızlanınca son 1 yılda 130 Türk firma Mısır'da üretime geçti ve Türkiye'deki yaklaşık 90 bin çalışanları işsiz kaldı. Malatya'da da önemli Tekstil firmaları Mısır'a giderek yatırım üretime başladılar.
Son yıllarda döviz kurlarındaki değişimler ve enflasyon nedeniyle daha ucuz işgücü olan ve ihracat imkanları farklı olan Mısır’a giden tekstilcilerin göçü hızlandı. Döviz kurlarında 2018 ve 2021 yılındaki ataklar sonrası, şimdi de TL’de “reel” değerlenme gündeminde olan ihracatçılar, Türkiye’nin yaklaşık 4’te biri seviyesinde işçi ücretlerinin olduğu Mısır’a gidişi hızlandırdı. Diğer yandan, Mısır’ın ihracat için koşulları ve anlaşmaları da Türkiye’den farklı olunca, özellikle tekstilciler ülkeye akın ediyor.
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, ÖZ İplik İş Sendikası Başkanı Rafi Ay, Türkiye’de üretim şartlarını beğenmeyen tekstilcilerin fabrikalarını Mısır’a taşıdığını, bu sayının son 1 yılda 130’a ulaştığını açıkladı. Türkiye’den Mısır’a giden 130 firmanın Türkiye’de bulunan 90 bin işçisi son 1 yılda işsiz kaldı. Ay, üretim şartlarında ve işçi haklarında iyileşme sağlanmadan fabrika göçünün bitmeyeceğini hatta artacağını belirtti. İşçi maaşlarında tasarruf olmayacağını söyleyen Ay, asgari ücrete ara zammın kaçınılmaz olduğunu da vurguladı.
“Çalışanlar, karın doyurma ve barınmayla ilgileniyor”
Ülkede ekonomik zorluklar nedeniyle maaşlı çalışanların zor günler geçirdiğini belirten Ay, emekçilerin 100 yıl önceki gündeme benzer “karın doyurma ve barınma” sorunlarıyla boğuştuğunu belirtti.
ÖZ İplik İş Sendikası Başkanı Rafi Ay, özellikle fason üretim yapan Türk şirketlerin üretimlerini Mısır’a kaydırdığını açıklarken, 90 bin işçinin de sektörden gitmek zorunda kaldığını belirtti.
Çalışanların vergi dilimine girmesi
“Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması” gündemine değinen Ay, “Kazancımızla vergi arasındaki fark yüzde 115. Asgari ücret artarken vergi dilimleri artırılmadı, bizden daha çok vergi almak için makas daraltıldı. Eskiden son 2 ayda ikinci vergi dilimine girerdik, şimdi nisandan itibaren ikinci dilime, eylülden sonra da üçüncü dilime giriyoruz. E biz çok kazanmıyoruz ki” şeklinde vergi konusunu da değerlendirdi.
MALATYA ÖNEMLİ FİRMALARINI KAYBETTİ
Ekonomik şartlar ve depremler nedeniyle Malatya'da yatırımları bulunan çok sayıda marka firma Malatya'da işçi bulamadıklarını da gerekçe göstererek yılbaşındna bu yana Mısır'a gidiyor. Yatırımcıların Mısır'a taşınması nedeniyle Malatya'da faaliyetleri bulunan tekstil firmaları adeta üretimlerine son verdiler. TSO Yöneticileri de Tekstilcilerin ağırlıkta olmak üzere diğer sektörlerden de Mısır'a gidiş olduğunu belirterek "Yatırımcı adeta Malatya'dan kaçıyor, teşvik tedbirleri de işe yaramadı. Sermaye göçü Malatya ekonomisini sarsar" dediler.
Malatya Organize Sanayi Bölgesi depremler sonrasında adeta sessizliğe bürünmüş durumda.
Ekonomi, 04 Ekim 2024 04:29
Yorumlar (0)
KÜÇÜK KALPLERDEN BÜYÜK EZGİLER
Yeni Malatyaspor Puana Kavuştu: 0-0
Taşkın: Battalgazi'yi Afetlere Hazır Hale Getirdik
Battalgazispor'dan Futsal A Milli Takımına
Vali Yavuz: Veri girişlerini Başkanlar sorumludur
MASKİ İlçelere Malzeme Depoları Yapıyor
Geçit: İkizce, Malatya’nın Cazibe Merkezi Olacak
Malatya'da Sirenler 'Ata' İçin Çalacak
Malatya'da Gece Kontrolleri Artırıldı
İSTİHDAM BULUŞMALARI MALATYA’DA BAŞLIYOR
Arguvan’da doğalgaz çalışmaları başladı
Kiraz Ailesinin Acı Günü
Malatya'da 7 Aylık Gelin'in Şüpheli Ölümü
Van'da Çocuk Haberciliğinde Etik Dönüşüm Zirvesi
'DEPREM BÖLGESİNDEKİ ESNAFA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI'
Ağbaba: Malatya OSB Arıtması Ne Zaman Bitecek?
Van’da Çocuk Hakları Çalıştayı başladı
TAŞTEPE MALATYA’NIN YENİ GÖZDE MAHALLESİ OLACAK
Başkan Er: Çocuklarımızın Geleceği İçin Çalışıyoruz
Başharık'ta Gençlik Merkezi ve Spor Sahaları Yapılıyor
PROF. DR. KEMAL SAYAR MALATYA KİTAP FUARI’NDA
Yeşilyurt’ta Şiir Ve Müzik Dinletisi Düzenlendi
Yeşilyurtlular Derneği Başkanlığına Cücemen Getirildi
Doğanşehir Belediyesi Çalışmalarını Yoğunlaştırdı
Başkan Er, 88 Yaşında Okumayı Öğrenen Kadınla Bir araya Geldi
Yeşilyurt Belediye Meclisi Gündem Maddelerini Onayladı
500 Bin Sosyal Konut Başvuruları Başlıyor
Fotoğrafçılar Darende İlçesini Fotoğrafladı
BATTALGAZİ’DE YATIRIM TURU
Pütürge-Örmeli'de Cem Evi Temeli Atıldı
Hekimhan'da 'Çocuklar Üşümesin' Kampanyası
Yeşilyurt'ta 'Bisiklet ve Yürüyüş Yolu' Yapılıyor
Şair ve Yazarlar Kitap Fuarını Değerlendirdi
Başkan Taşkın: Malatya Hızla Ayağa Kalkıyor
Doğanşehir'de Odun Keserken Uçuruma Yuvarlandı
Darende ilçesine İçme Suyu Takviyesi
Başkan Er: Malatya'nın Geleceğinde Gençlerimiz Olacak
H. Sadık Polat Ortaokulu'ndan Başkana Ziyaret
Çilesiz ve Karakavak Taziye Evleri Açılışa Hazırlanıyor
