TOPLUMUN YÜZDE 30'U ŞEKER HASTASI
Sağlık, 20 Eylul 2024 00:56Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ: “Bir Süre Sonra Hastalıkların Yol Açtığı Sorunlarla Başa Çıkmak İmkânsız Hale Gelecektir.” Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk: “Şeker Bağımlılık Demektir! Tuzu Nasıl Azalttıysak Şekeri De Acilen Azaltmamız Gerekiyor. Kurumlara Ve Halkımıza Büyük İş Düşüyor”

‘Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’nda, Emeklilere Kahveler Türk Böbrek Vakfı’ndan…
‘Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’ için üç yıldır etkinliklerle konunu önemine dikkat çeken Türk Böbrek Vakfı, bu özel haftayı geliştiren ve hayata geçiren kurum olarak bu yılda sahaya indi. TBV, uzmanlar ve gönüllü destekçileri ile Kasımpaşa’daki Emekliler Evini ziyaret ederek, konuyla ilgili bilgilendirmeler eşliğinde hem emeklilere hem de halka şekersiz kahve ikramında bulundu ve şeker tüketimi ile gizli şekere dikkat çekti.
‘Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’ etkinliği Beyoğlu Belediyesi, Emekliler Evi’nde gerçekleşti. Etkinlikte, tiyatro oyuncusu ve vakıf gönüllüsü Eylem Şenkal, halka, şekersiz Türk kahvelerini vakıf başkanı Timur Erk ile birlikte ikram etti. Günün önemi ile ilgili konuşan TBV Başkanı Timur Erk, gizli şeker kaynaklarına dikkat çekerek, aşırı şeker tüketiminin başta böbrek hastalığı olmak üzere birçok hastalığın temelini oluşturduğunu belirtti. TBV Başkanı Erk; “şeker bağımlılık demektir, Türkiye şeker tüketimini azaltmak zorundadır. Bu konuda tüm kurumlara, özellikle halkımıza büyük görevler düşüyor. Nasıl ki tuz tüketimi azalttıysak acilen şeker tüketimini de azaltmamız gerekiyor” dedi.
“ÖLENE KADAR ŞEKER YENMESEHİÇBİR EKSİLİK OLMAZ”
‘Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’ ile ilgili bilgilendirme yapan İstanbul Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ ise yaptığı konuşmada toplumun yüzde 15’inde diyabet yani şeker hastalığı, yüzde 15’inde ise gizli şeker olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Karşıdağ: “Türkiye’de insanların yüzde 15’inde diyabet yani şeker hastalığı var. Yüzde 15’inde de gizli şeker hastalığı var. Baktığımız zaman sosyal güvenlik kurumu harcamasının neredeyse yüzde 15’i, tek başına şeker hastalığı için harcanıyor ve bunlar çok yüksek rakamlar. Bir kavram daha var, o da kilo fazlalığı. Türkiye’deki insanların3’te 1’inde kilo fazlalığı var. Bunlar olağan üstü yüksek rakamlar. Bir süre sonra biz bunların yol açmış olduğu sorunlarla başa çıkamamaya başlayacağız. Yapmamız gereken en önemli şeylerden bir tanesi bunu engellemeye çalışmak. Yani şekeri tedavi etmeye çalışmak iyi ama en doğrusu şekeri, gizli şekeri ve kilo fazlalığını engellemeye çalışmak. Bu üçünün yolu öncelikle şeker ve şekerli şeyleri kısmaktan geçiyor. Bir insan doğdu, ölene kadar hiçbir şekilde ağzına şeker sürmedi. Herhangi bir sorun olmaz. Yani 0’dan 100 yaşına kadar sofra şekeri yemesem benim hiçbir eksikliğim olmaz. Sofra şekeri meyve, su, süt, et, peynir gibi değil bunları yemezsek olmaz ama sofra şekerini yemezsek hiçbir eksiğimiz olmaz” dedi.
BESLENMEDE UZAK DURULACAK MADDE 5 MADDE:
Şekerin ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ: “Her şeyden evvel şekeri ortadan kaldırmalıyız. Bunu sakın meyvedeki şekerle karıştırmayın lütfen. Bunlar farklı kavramlardır. Her gün mutlaka üç avuç kadar meyve yemeliyiz. Burada ölçü herkesin kendi avucudur. Ama baklavadan veya fruktozla yapılan her şeyden uzak durmalıyız. Çok basit bir şey söylemek gerekirse beslenme için. 5 şeyden uzak durun diyoruz: 1-şeker ve şekerli gıdalar, burada da kıstas bir gıda hazırlanırken içine şeker konulduysa ondan uzak durun. 2- beyaz ekmekten uzak durun, 3-pirinç pilavından uzak durun, 4- özellikle içine şeker veya fruktoz eklenmiş olan içeceklerden uzak durun. 5- dışarıda yapılmış olan ürünlerden mümkün olduğu kadar uzak durun hepsi bu. Bunun dışında yiyip içtikleriniz dikkat edin. Bunların üstünde olan bir şey daha var ki, her gün ne yaparsanız yapın ama mutlaka yürüyün. Yaşımıza ve kapasitemize göre 20ila 60 dakika arasında yürümeliyiz. Bu gençken kasların gelişmesi, ileri yaşta kasların erimemesini için son derece önemlidir. İleri yaşta bizleri bekleyen tehlikeler var. Tedavi mümkün ama engellemek daha uygun bir yaklaşım olacak. Özetle başta şeker ve kilo fazlalığı olmak üzere birçok hastalıktan ve buna bağlı olan kanserden tutunda kireçlenmeye kadar birçok hastalığa sadece ve sadece başta şeker yemeyerek dikkat edebilir ve kendinizi koruyabilirsiniz.” dedi.
Bu yıl üçüncü kez ele alınan 19-25 Eylül ‘Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’ yurt genelinde; Valilikler, İl sağlık müdürlükleri, İl Milli Eğitim Müdürlükleri’nin farklı etkinlikleri ile gündeme getiriliyor. Bu özel hafta aynı zamanda Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonuna üye ülkelerin de katılımı ile güç kazanıyor.
Sağlık, 20 Eylul 2024 00:56
Yorumlar (0)

Ziraat Bankkart, Malatya’da 5. Şampiyonlar Kupası’nı kazandı

Bakan Bak, Malatya’nın Fahri Hemşerisi Oldu

Bakan Bak: 'Malatya'ya Spor Köyü Yapacağız'

'SAHNE SENİN' ENGELSİZ YETENEK YARIŞMASI

Yaşlı Şahıs Evinde Ölü Bulundu

Nemrut Dağında Kitap Okudular

Hasançelebi de Ağaç Dikme Seferberliği

Bir Şahıs binlerce Uyuşturucu Hapla Yakalandı

Dr. Şahin: Sultansuyu'nun Atları İstanbul'da Neden Satılıyor?

Deprem Konutu Müteahhitleri Uyarıldı

CHP MALATYA İL YÖNETİMİ MAZBATASINI ALDI

Şotik Köyü Derneği Genel Kurulu Yapıldı

'Savaşta ve Afette Gazetecilik Eğitimi” Projesi’

Google işbirliğiyle 'Dijital ve Yapay Zeka Okuryazarlığı' eğitimi verilecek

Ölmeztoprak: Kira Yardımlarındaki Aksaklıklar Çözülüyor

ZİRAİ DON ÖDEMELERİ HESAPLARA YATMAYA BAŞLADI

LİSELER ARASI 80’LER VE 90’LAR NOSTALJİ SES YARIŞMASI

Keskin, AVM’deki Yöresel Ürünler Satışına Tepki Gösterdi

Turgut Özal Üniversitesi 109. Sıraya Yükseldi

Turgut Özal Üniversitesi’nde Cerrahi Kursu Gerçekleştirildi

Suluköy’deki Mezarlık Alanı Yenilendi

Alper Karakurt İYİ Parti Yeşilyurt İlçe Başkanı Oldu

ARAPGİR’DE DOĞA VE KÜLTÜR BULUŞMASI

Malatyalılar Bodrum'da Buluşuyor

Battalgazi Belediyesi Hayvan Barınağı Yapıyor

Keskin: Kayısıyı Siyasete Alet Etmeyin

Doğanşehir Erkenek 'te Korkutan Yangın

Yeni Malatyspor Yine Mağlup Oldu: 3-1

Yeşilyurtspor Diyarbakır'da yine Berabere Kaldı: 2-2

Battalgazi Belediyespor, Viranşehir'e boyun eğdi: 1-0

Malatyaspor Kendi Evinde Mağlup: 2-3

KARAKUCAK GÜREŞLERİ BÜYÜK ÇEKİŞMELERE SAHNE OLDU

Tekirdağ Büyükşehir Emeklilere 14.000 TL Pazar Desteği Veriyor

BATTALGAZİ ZABITASI, MARKETLERİ DENETLEDİ

Sadıkoğlu: Malatya Kayısısı Türkiye’nin markasıdır

Ağbaba: Bizim Rakibimiz Baskil Değil

MASKİ Şotik Köyünü İçme Suyuna Kavuşturuyor

Vali Yavuz, İkizce’de Tamamlanan Projeleri İnceledi

Hayvan Islahı Projesi Tanıtımı Toplantısı Yapıldı
