ATIKSU ARITMA TESİSİ YENİLENEREK DEVREYE ALINDI
Ekonomi, 29 Ağustos 2024 13:23Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü bünyesinde olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, 6 Şubat depremlerinde yaşadığı ciddi hasarın ardından kapsamlı bir onarıma alındı. Yenileme ve güçlendirme çalışmalarıyla tesis yeniden devreye alındı.
Malatya’nın önemli atıksu arıtma tesislerinden biri olan Eskimalatya’daki Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, 2004 yılında devreye alınmıştı. 2022’nin Ekim ayında, tesisin yenilenmesi ve enerji verimliliğinin artırılması amacıyla başlatılan rehabilitasyon çalışmaları, 6 Şubat 2023’deki depremlerle birlikte büyük bir aksaklık yaşadı. Depremler sonucunda tesis, ciddi inşai, mekanik ve elektrik hasarları aldı.
İnönü Üniversitesi ve İlbank yetkilileriyle yapılan saha çalışmalarının ardından, İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından 31 Mayıs 2023 tarihinde 47 milyon 888 bin TL bedelle yapılan sözleşmeyle tesisin onarımına başlandı. Mevcut durumda tesis, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın belirlediği deşarj standartlarını 7/24 esasına göre karşılamakta ve alıcı ortamın yaşamsal faaliyeti sürdürebilmesi için aktif olarak çalışmaktadır. Tesisin yenileme süreci, çevre koruma ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda özenle yürütülüyor.
Toygar Mahalle Muhtarı Muhittin Doğan: “Mahalleli olarak büyük sıkıntılar yaşadık. Arıtmanın suyu bizim mahallenin 4 tarafını dolaşan bir su olduğundan dolayı vatandaş kapısını penceresini açamıyordu. İnşallah bundan sonra daha iyi olur. Eskiden dinamolar küçüktü. Değişmiş, yenileri takılmış. Emeği geçen herkese mahallem adına teşekkür ediyorum.” dedi.
Boran Mahalle Muhtarı İbrahim Mazooğlu: “Tesisin depremden zarar görmesinden dolayı ciddi sıkıntılar yaşadık. Bugün itibariyle suyun tamamının arıtılıp tesiste dereye verildiği görülmektedir. Geçmiş dönemdeki dinamoların yenilenmesinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sami Er’e ve emeği geçenlere teşekkür ederim.” ifade etti.
Hasırcılar Mahalle Muhtarı Basri Türkeş: “Bütün emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Alacakapı Mahalle Muhtarı Nafiz Sayın: “Arıtma tesisinin bulunduğu mahalle muhtarıyım. Mahallemizdeki vatandaşlarımız mağdurdu. Sağ olsunlar Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sami Er, en kısa sürede arıtma tesisinin tadilat- tamiratını yaptırarak vatandaşların taleplerini yerine getirdiler” ifadelerini kullandı.
Eski Malatya Mahalle Sakinlerinden Şinasi Tomo: “Depremden dolayı arıtma büyük bir arıza görmüştü. Arıtma personellerinin azimle çalışmasıyla sorun giderildi. Allah onlardan razı olsun. İnşallah bundan sonra da bir arıza olmaz” dedi.
MASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı Faik Dinçer Erkan: “6 Şubat’taki depremlerden sonra tesislerimiz ne yazık ki hasar almıştı. Bu anlamda hem öz kaynak ve İller Bankası ile beraber Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatlarıyla hızlı bir şekilde tamirat ve tadilat işlemlerine gidildi. Çok yerde ekipmanlar ve enstrümanlar yenilendi. Başta geri devir ünitesi, dekantör ünitesi, mikserler ve pompalar olmak üzere. Şu an tesisimiz tam kapasite çalışır vaziyettedir. Deprem kaynaklı bazı sıkıntılarımız olmuştur. Amacımız bundan sonra sürekliliği sağlayıp sıkıntısız bir şekilde tesisin ekip arkadaşlarımızla beraber işletilmesini sağlamak. Allah’ın izni ile 2025 yılında da bazı yatırımlarımız olacaktır. Allah mahcup etmez inşallah. Ekip arkadaşlarıma tekrar teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Ekonomi, 29 Ağustos 2024 13:23
Yorumlar (0)
Yeşilyurtspor, Silifke Belediyespor'u Devirdi:1-0
Akçadağ'da 15 Milyon Dolarlık Mermer İhraç Ediliyor
Yeni Malatyaspor 2. Lige Havlu Attı
Dr. Bülent Topaloğlu'nun Oğlu Vefat Etti
Dijital ve Yapay Zekâ Okuryazarlığı Eğitimi İlgi Gördü
Babacan: Ortak Metin İçin Çalışmalar Sona Yaklaştı
Av. Deniz Çakır CHP, YDK Sekreteri Oldu
Veli Ağbaba TBMM’nin En Çalışkan Milletvekili Seçildi
'Malatya'da Raylı Sistem Projesine Onay Çıktı'
Yeşilyurt Belediyesi 2. Beton Santralini Açtı
50 Yıl Sonra Malatya’ya Çimento Fabrikası Kuruluyor...
ARAPGİR'DE YIL SONU SERGİSİ AÇILDI
Başkan Er, İtfaiye Teşkilatını Ziyaret Etti
Yeşilyurt Belediyesi Yaşlı Bakım Merkezi Yapıyor
Öğrenciler Belediye Meclisi Toplantısını İzledi
TOKİ’den Sosyal Konut Aldılar, Bin Pişman Oldular
Battalgazi İlçesinde Sera da 40 Ton Salatalık Üretti
Basın Kartları Komisyonu Toplandı
Büyükşehir Belediye Binası Depremde Hasar Almış
Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanlığına Tursun Seçildi
Aile Mentorları Tarih Yolculuğunda Buluştu
Aile Mentorları Tarih Yolculuğunda Buluştu
Vali Yavuz’un 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı
Küba'da sivrisinek ısırıklarından 33 kişi öldü
Kurum: Kahramanmaraş yeniden ayağa kalkıyor
Ölmeztoprak: Malatya'nın Sorunlarının Takipçisiyiz
Ağbaba: İşyerleri Teslim Edilmeden Mücbir Sebep Bitirilemez
Başkan Sami Er: Bizim Gizli Ajandamız Yok
'Deprem komşuluk ilişkilerini zedeledi'
Öğrencilere Satranç Turnuvası düzenlendi
MİLLETVEKİLİ ÖLMEZTOPRAK KADEM’İ ZİYARET ETTİ
Derya Şafak: Mescid-i Aksa ümmetin evidir
Yeşilyurt'ta 'Önem' Projesine Coşkulu Şenlik Desteği
Maldia Derneği Hastaneye Tekerlekli Sandalye Bağışladı
Av.Deniz Çakır CHP Yüksek Disiplin Kuruluna Seçildi
CHP Parti Meclisine 3 Malatyalı Yüksek Oyla Seçildi
BATTALGAZİ BELEDİYESİ HİZMETLERİNİ TANITIYOR
Doğanşehir'de Domuz Avı Başladı
TÜRK DÜNYASI 1. SU ÇALIŞTAYI AFYON'DA YAPILDI
