Prof.Dr. Tatlı: Madencilik yoksa Medeniyet Olmaz
Gündem, 28 Temmuz 2024 20:00Arguvan 16. Uluslararası Türkü Festivali kapsamında düzenlenen ‘Madencilik ve İklim Krizlerinin Bölgemize Etkileri’ konulu panelde konuşan Prof. Dr. Hasan Tatlı, madencilikten vazgeçilemeyeceğini belirterek "Madenciliğe karşı olamayız, peki bilgisayara da karşı mısısnız, ondan vazgeçenbiliyormusunuz. Bilgisayar'da bir maden. Çevreye, ekosisteme en az zarar veren bir şekilde madencilik yapalım. Madenciliğe karşı olmak medeniyete karşı çıkmak demektir. Madencilik yoksa medeniyet olmaz" dedi.
Malatya’nın Arguvan ilçesinde düzenlenen 16. Uluslararası Arguvan Türkü ‘Madencilik ve İklim Krizlerinin Bölgemize Etkileri’ konulu panel düzenlendi. Turnam İlgezdi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele Arguvan Belediye Başkanı Ersoy Eren, Prof.Dr. Battal Çıplak, Prof.Dr. Halil Düzova, Arguvan ve Köyleri Vakfı Başkanı Abidin İnan, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, CHP Kadın Kolları Başkanı Nezahat Aydın, Arguvan Köy dernekleri başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Süleyman Kılıç’ın Moderatörlüğünu yaptığı panelde Prof. Dr. Cemalettin Küçük ve Prof. Dr. Hasan Tatlı iklim değişikliği ve madenlerin zararı üzerine konuşmalar yaptılar.
Tatlı: Madencilik yapılmazsa medeniyet olmaz
Çanakkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Tatlı, küresel ısınmanın dünyayı etkilediğini, İklim değişikliği nedeniyle eriyen ve hızla kaybolan buzul örneklerini sundu. Prof.Dr. Tatlı, kar yağışının azaldığını kuraklığın arttığını söyledi. Buzulların erimesiyle suların yükseldiğini bu nedenle bazı ülkelerin kaybolacağını, belirtti. İstanbul’da son yıllarda hortum olaylarının görüldüğüne dikkat çeken Tatlı, bunun iklim değişikliği sonucu olduğunu ifade ederek "İklimle mücadelenin bir bedeli var. Kar yağışı azalıyor. İklim değişikliğine uygun alt yapı da yok. Türkiye ısınıyor. Sera gazı salımlarini azaltalım. Uyum sağlayalım. Tarım sulama sistemini değiştirin. 110 m.den şu çıkartmak çok tehlikedir. Risk analizi yapın. Hastalıklar yaşayacaksınız, çocuklarda zeka geriliği yaşanıyor. Bunlara hazırlıklı olun. 1 kg mısır yetiştirmek için 350 litre su harcanıyor. Hem kuraklık hemde seller yaşayacağız. Malatya her konuda savunmasız" diye konuştu.
Prof.Dr. Tatlı, şöyle devam etti:
“Arguvan'da baktım Çevreciler döviz açmışlar burada, biraz oraya bakmalarını öneririm. Çevre demek insanla birliktedir. Çevre tek değildir. Paylaşabildiğimiz ekosistemdir. Şimdi baraj gerekiyor. Dedim ya kurak dönemlerimiz çok. Ama bize su lazım, elbette ihtiyacımız var ama tabi bizim burada kastettiğimiz sürdürülebilir çevre politikası. Çevreye zarar vermeyen bir proje yoktur. İnsan doğarken zarar verir. Doğan bir bebeğin kaç bin litre su harcadığını biliyor musunuz? Yani ne kadar karbon verdiğini, 9 ayda? Hesaplarsanız zarar o kadar büyük ki ama insan doğumundan vazgeçebiliyor muyuz? Hayır, efendim madenler kötü. Peki bilgisayardan vazgeçiyor musunuz, hayır. Bu da maden ürünü. E ben maden ürünlerini istiyorum ama madene karşıyım. Peki, ne yapabiliriz anlaşalım. Çevreye, ekosisteme en az zarar veren bir şekilde madencilik yapalım. Madenciliğe karşı olmak medeniyete karşı çıkmak demektir. Madencilik yoksa medeniyet olmaz. Şu oturduğunuz koltuklarda maden ürünü. Bu mikrofonda maden ürünü. Projeksiyonda maden ürünü. Maden olmazsa medeniyet olmaz. Çevreye en az zarar veren, zararsız diye bir şey olmaz, dedim ya doğum bile zararlı.”
TÜRKİYE, MADEN ŞANTİYESİNE DOĞRU YOL ALIYOR
‘Madencilik ve İklim Krizlerinin Bölgemize Etkileri’ konulu konferans veren Prof. Dr. Cemalettin Küçük ise Türkiye’de sayıları hızla artan maden ihalelerine dikkat çekti. Prof. Dr. Küçük, bugün Arguvan’da da çok sayıda ihaleler yapılıdığını söyledi.
Prof.Dr. Küçük “Malatya'da yapılan ihaleler var, kimsenin haberi var mı? 500 küsur yerde 1 ay içerisinde Türkiye’de maden ihalesi yapılıyor. Bunlara maden diyemeyiz. Ama onlar açısından bunlar maden. Değerini sayıyor. Niçin, biliyor musun, çünkü maden denilen element ya da mineral ya da aradığınız herhangi materyal ne ise onun ne kadar, nerede, ne miktarda olduğunun önemi yok. Ona işletme için kim izin veriyor? Türkiye veriyor. Akademik unvanlı kişileri topladılar 1999 yılında bir rapor hazırladılar. TÜBİTAK'a birde rapor sundular, senaryolar hazırladılar. Bize yenilenebilir enerji dayatılmaya başladı. Dijital sistemler önerilmektedir. Nadir elementler değer kazanması gerekiyor. Kullandığınız telefonda sömüren bir sisteme karşı durmalıyız. Bir ayda 500 yerde maden ihalesi yapılıyor.Yaylalarda madencilik aramaları var. Erzincan İliç de 2012 de bir belgesel var. Fırat in siyanürle imtihanı. İliç de büyük bir yıkım yaşandı. Daha büyük yıkım yaşanacak dedik yaşandı.”

Gündem, 28 Temmuz 2024 20:00
Yorumlar (0)
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Basın Evi Açtı
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenledi
Malatya Sonsöz Gazetesi 26. Yaşını Kutladı
Basın İş Kolunda Medya-İş Liderliğini Korudu
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenliyor
TGC’nin düzenlediği toplantıda işsizlik krizi tartışıldı
Gazeteciler Cemiyeti 80. Yaşında
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular devam ediyor
İnönü Üniversitesinde Hedef; Araştırma Üniversitesi Olmak
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü'nde Yapay Zekâ Tartışıldı
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü Paneli
TGK: 10 Ocak Gerçek Anlamda Basın Bayramı Olmalıdır
Gazeteciler Cemiyetinden Emniyet Müdürü'ne Ziyaret
Malatya’da Kar Mesaisi: 22 Üst Geçit Yayalar İçin Güvenli Hale Getirildi
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başlıyor
Malatya'da Okullar Bir Gün Tatil Edildi
Başkan Sami Er, Kızı Berna Nur'un Nikahını Kıydı
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
MASKİ, HEKİMHAN’DA ALTYAPI YATIRIMLARINI TAMAMLADI
