Malatya'da Ebeler Haftası Kutlandı

Sağlık, 04 Mayıs 2024 14:01

Malatya Turgut Özal Üniversitesinde 21-28 Nisan Ebeler Haftası ve 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü kapsamında etkinlik düzenlendi.

Malatya'da Ebeler Haftası Kutlandı

. Battalgazi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Ebeler: Yaşamsal Bir İklimin Çözümü” adlı konferansta Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı   Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner  konuşmacı olarak yer aldı. Konferansa  Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Gündüz, üniversite genel sekreteri Doç. Dr. Ahmet Selim Özkan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Direkel, Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Karakayalı Ay, akademik, idari personel ile öğrenciler katıldı.  
Programda konuşma yapan  Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Karakayalı Ay konuşmasında Ebelik bölümünün  üniversitemizin misyonuna uygun olarak, dünyadaki gelişmeleri iyi tanıyan, bilim ve sanatı birleştiren, bilimsel ve etik değerler üzerine temellenmiş profesyonel bir disiplin olarak, 2023-2024 Güz Döneminde eğitim hayatına başlayarak fakültemiz sağlık meslekleri içerisinde yerini aldığını belirtti. 
Karakayalı sözlerine şöyle devam etti:

“Ebeliğin bilgi, beceri ve uygulama yönüyle, kadim bir meslek olduğu, kendine has bilgi, beceri birikiminin olduğu,  ebe liderlerle bu bilgi, beceri ve uygulamanın gelecek nesillere aktarılması ve ebenin anne, kadın, yenidoğan ve toplum sağlığını iyileştirmedeki gücünün  etkisi önemli olmuştur. UNESCO tarafından Ebelik mesleği kanıta dayalı ve kültürel boyutları olup, yaşayan, korunan ve geleceğe aktarılan kültürel miras değerler olarak görülmüştür. Mesleğimizle ilgili bir değer gelişme ise 2023 yılında ÖSYM tarafından düzenlenen YKS ve AYT sınavının ardından başlayan tercih sürecinde istatistiklere göre 4 yıllık eğitim veren ve binin üzerinde kontenjanı bulunan bölümler arasında, adaylar tarafından en çok tercih edilen ve en gözde bölümün ebelik olduğu görülmüştür. Ebelik bölümlerine her bir kontenjan için tam 36 aday başvurmuştur.  Bu popülerliğin dünyada en eski ve ilk kadın mesleği olma özelliği ve istihdam olanaklarının gelişmiş olmasından kaynaklandığını ifade etmek isterim. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü, uluslararası alanda ebelik hizmetlerinin 2030 yılına kadar tüm kesimlere ulaştırılmasına yönelik politikalar geliştirilmesinin altını çizmektedir. Birleşmiş Milletler 2024 yılında 8 Mart Dünya kadınlar günü temasını “Kadınlara yatırım yapın: İlerlemeyi hızlandırın” olarak belirlemiştir. Ebelerin kadınla birlikte olma özelliğinden yola çıkarsak, Ebelere yapılan yatırım doğrudan kadına ve topluma yapılan bir hizmettir. Çünkü kadınları  eğitmek, yatırım yapmak toplumun temelini eğitmek anlamına gelmektedir.”


Etkinlik kapsamında konuşma yapan  Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Direkel şunları ifade etti:

“Tarihinin en eski mesleklerinden biri olan ebelik sağlıklı birey, sağlıklı aile ve toplum oluşmasında çok önemli bir yere sahiptir. Bir bebeğin dünyaya gelmesine yardımcı olmaları, doğumda bir annenin acısını dindirmeleri ve aileye istek ve özlemle beklenen bir bireyin katılımını sağlamaları ebelerin toplum içinde saygın bir yer edinmesine neden olurken bu kutsal görevleri onların insanlarla derin bağlar kurmasına vesile olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, ebeyi; gebelik sırasında doğumda ve doğumdan sonra gerekli bakım ve danışmanlığı sağlamak, normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptırmak, yeni doğanın bakımını, aile planlaması danışmanlığı yapmak üzere eğitilmiş kişi olarak tanımlar. Ebelik doğum öncesi ve sonrası annelere büyük destek veren ve onları huzura kavuşturan, rahatlatan; daha bilinçli doğuma vesile olan ve bu süreci her yönüyle titizlikle takip eden, bilgi birikim ve becerileri de anne ve bebeğe uygulayan bir meslek dalıdır. Türkiye'de ebelik eğitiminde dünya standartların yakalamış, hatta bazı alanlarda geçmiş durumdadır.  Son yıllarda anne ve bebek ölüm oranlarının büyük bir hızla düşmesinde ebelerimizin rolü oldukça büyüktür. Normal doğumun bebek sağlığı açısından sezeryan doğuma göre ciddi katkıları olduğunun bilimsel yöntemlerle kanıtlanmıştır Bu duygu ve düşüncelerle mesleklerinin kutsallığına inanarak büyük bir sevgiyle insanımıza hizmet eden,  gece gündüz demeden özveriyle görev yapan tüm ebelerimizin ve Ebelik bölümünde eğitimlerini sürdüren öğrencilerimizin Ebeler Haftasını bir kez daha kutluyor, sağlıklı anne ve çocuklar yetiştirmeleri içinde eğitim hayatları boyunca ve sonrasında da kendilerine kolaylık ve başarılar diliyor, saygılar sunuyorum.” 


Programda konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Gündüz şunları ifade etti:

“Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden gelerek aramıza katılan ve bugünün anlam ve önemine binaen çok güzel bir söyleşi gerçekleştireceğine inandığımız kıymetli hocamız, İnönü Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesinin ilgili ana bilim dallarının, ilgili bölümlerinin çok kıymetli öğretim elamanları, çok kıymetli gençlerimiz, öğrencilerimiz hepinizin 21-28 Nisan Ebeler Haftası ve aynı zamanda 5 Mayıs Dünya Ebeler gününü kutluyorum. Bu programa katılımlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ebelik konusuyla ilgili olarak  benden önceki konuşmacılar zaten ebeliğin insan hayatındaki anne çocuk sağlığındaki önemini detaylıca izah ettiler, bizler de bunun çok detayına girmeyelim ama Malatya Turgut Özal Üniversitesi olarak da nitelikli eğitim öğretim faaliyetinde bulunarak siz çok değerli öğrencilerimizin meslek hayatınıza daha nitelikli birer birey  olarak adım atmanız için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu yıl daha ilk öğrencilerimizi almış olduk önümüzde yaklaşık üç yıllık bir süreç var, bu süre içerisinde gerekli nitelikli eğitimi alacağınıza inanıyoruz. Biz her türlü desteği tabi kamu kaynaklarını kullanarak yapıyoruz. Bu konuda eksiklerimiz olabilir çünkü yeni bir üniversiteyiz hem fiziki hem de diğer açılardan bazı eksiklerimiz olabilir ama samimiyet ve gayretle bu işin içerisinde olduğumuzu ifade etmek isterim.”


Anadolu Ebeler Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner  Uluslararası Ebeler Konfederasyonu (ICM) tarafından 2024 teması olarak belirlenen  "Ebeler: Önemli Bir İklim Çözümüdür" adlı sunumunu gerçekleştirdi. Bu kapsamda Sayıner şunları ifade etti:

“ Dünyada iklim krizinin yakıcı etkileri artık iyice hissedilirken, bu krizden en çok etkilenenlerin başında kadınlar geliyor.  Kadınla erkek arasındaki eşitsizliklerin sonucu olan kadınların eğitim düzeyinin düşüklüğü, kadınların üzerindeki bakım yükü vb. birçok sebep ekolojik felaketlerden erkeklere göre daha fazla etkilenmesine yol açmaktadır. Araştırmalar, iklim krizine bağlı doğal afetlerde, kadınların ve çocukların ölüm riskinin erkeklere göre 14 kat daha fazla olduğunu göstermektedir. Yine iklimle ilgili afetler nedeniyle yerinden edilenlerin yüzde 80'inin kadın ve kız çocukları olduğu ve daha fazla şiddete maruz kaldıkları bilinmektedir. Susuz alanlarda yaşayan topluluklarda uzak diyarlardaki su kaynaklarından su taşıma ve eve bakma  da kadınların ve kız çocuklarının görevi olarak değerlendirilmektedir.”
İklim değişikliğinin üreme sağlığı üzerine etkisine değinen  ve ebelerin kadın sağlığını sürdürmedeki önemine dikkat çeken Sayıner şunları aktardı: “Kadınlar, menstruasyon, gebelik ve doğum sonrası dönemde artan beslenme ihtiyaçları nedeniyle iklim değişikliği kaynaklı gıda yetersizliğine/güvensizliğine karşı hassastır. İklim değişikliği aynı zamanda göçler nedeni ile erken yaşta yapılan evliliklere ve kadınlar arasında cinsiyete dayalı şiddet sorununa yol açmaktadır. Ayrıca  ilerleyen yıllarda iklim değişikliği menopoz üzerinde de etkili olmaktadır.  Buna bağlı olarak  kardiyovasküler hastalık insidansında artış, kemik kütlesi kaybı ve bilişsel bozulma meydana gelebilir. Tüm bu olumsuzlukların verdiği hasarın ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi için  iklim krizleri sırasında ebeler, kadınlara güvenli, saygılı ve kaliteli bakım sağlamak için uyum sağlayabilir. Ebe bakımının sürekliliği anne sağlığı sonuçlarını iyileştirir ve daha fazla bebeğin canlı ve zamanında doğmasını sağlar.”

Sağlık, 04 Mayıs 2024 14:01

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Savaş Çocuklarına Mektup Yarışmasını Kazananlar Açıklandı

Savaş Çocuklarına Mektup Yarışmasını Kazananlar Açıklandı

BIK Yönetmelik Değişiklikleri Yürürlüğe Girdi

BIK Yönetmelik Değişiklikleri Yürürlüğe Girdi

Esen: Yıkılan Binaların Yüzde 95’i Eski Yapılar

Esen: Yıkılan Binaların Yüzde 95’i Eski Yapılar

BAŞKAN GEÇİT, SANAYİ ESNAFININ TALEPLERİNİ DİNLEDİ

BAŞKAN GEÇİT, SANAYİ ESNAFININ TALEPLERİNİ DİNLEDİ

TMMOB : Müteahhit yeterlilik belgeleri şeffaf biçimde açıklansın

TMMOB : Müteahhit yeterlilik belgeleri şeffaf biçimde açıklansın

Solo Keman Konseri Dinleyicilerden Tam Not Aldı

Solo Keman Konseri Dinleyicilerden Tam Not Aldı

Alevilik Araştırmaları Enstitüsü, Topalcengiz'i Ağırladı

Alevilik Araştırmaları Enstitüsü, Topalcengiz'i Ağırladı

Malatya’nın Kültür ve Sanat Vizyonu Tartışıldı

Malatya’nın Kültür ve Sanat Vizyonu Tartışıldı

Battalgazi de 'Deprem Anı ve Hafıza Müzesi' Kurulacak

Battalgazi de 'Deprem Anı ve Hafıza Müzesi' Kurulacak

Malatya'da 11 Ayda 780 Bin Yolcu Uçtu

Malatya'da 11 Ayda 780 Bin Yolcu Uçtu

Sadıkoğlu: İşletmelerin uygun koşullu kredilere ihtiyacı var

Sadıkoğlu: İşletmelerin uygun koşullu kredilere ihtiyacı var

Kuluncak, Sarıca'dan Getirilecek İçme Suyuna Kavuşuyor

Kuluncak, Sarıca'dan Getirilecek İçme Suyuna Kavuşuyor

Doğanşehir Güzelköy'e Çocuk Parkı Yapıldı

Doğanşehir Güzelköy'e Çocuk Parkı Yapıldı

Battalgazi'de Çalışmalar Yoğunlaştırıldı

Battalgazi'de Çalışmalar Yoğunlaştırıldı

Malatya'da 453 Araç Trafikten Men Edildi

Malatya'da 453 Araç Trafikten Men Edildi

Akar: 'Üretim yapısının temeli, güçlü bir koordinasyondur'

Akar: 'Üretim yapısının temeli, güçlü bir koordinasyondur'

Darende de Yaşlı Şahıs Ölü Bulundu

Darende de Yaşlı Şahıs Ölü Bulundu

Darende de İki Kardeşe Kına Gecesi Düzenlendi

Darende de İki Kardeşe Kına Gecesi Düzenlendi

Malatya'da Tabela Kirliğine Karşı Tedbir Alınmalıdır

Malatya'da Tabela Kirliğine Karşı Tedbir Alınmalıdır

Yeşilyurtspor, Silifke Belediyespor'u Devirdi:1-0

Yeşilyurtspor, Silifke Belediyespor'u Devirdi:1-0

Akçadağ'da 15 Milyon Dolarlık Mermer İhraç Ediliyor

Akçadağ'da 15 Milyon Dolarlık Mermer İhraç Ediliyor

Yeni Malatyaspor 2. Lige Havlu Attı

Yeni Malatyaspor 2. Lige Havlu Attı

Dr. Bülent Topaloğlu'nun Oğlu Vefat Etti

Dr. Bülent Topaloğlu'nun Oğlu Vefat Etti

Dijital ve Yapay Zekâ Okuryazarlığı Eğitimi İlgi Gördü

Dijital ve Yapay Zekâ Okuryazarlığı Eğitimi İlgi Gördü

Babacan: Ortak Metin İçin Çalışmalar Sona Yaklaştı

Babacan: Ortak Metin İçin Çalışmalar Sona Yaklaştı

Av. Deniz Çakır CHP, YDK Sekreteri Oldu

Av. Deniz Çakır CHP, YDK Sekreteri Oldu

Veli Ağbaba TBMM’nin En Çalışkan Milletvekili Seçildi

Veli Ağbaba TBMM’nin En Çalışkan Milletvekili Seçildi

'Malatya'da Raylı Sistem Projesine Onay Çıktı'

'Malatya'da Raylı Sistem Projesine Onay Çıktı'

Yeşilyurt Belediyesi 2. Beton Santralini Açtı

Yeşilyurt Belediyesi 2. Beton Santralini Açtı

50 Yıl Sonra Malatya’ya Çimento Fabrikası Kuruluyor...

50 Yıl Sonra Malatya’ya Çimento Fabrikası Kuruluyor...

ARAPGİR'DE YIL SONU SERGİSİ AÇILDI

ARAPGİR'DE YIL SONU SERGİSİ AÇILDI

Başkan Er, İtfaiye Teşkilatını Ziyaret Etti

Başkan Er, İtfaiye Teşkilatını Ziyaret Etti

Yeşilyurt Belediyesi Yaşlı Bakım Merkezi Yapıyor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşlı Bakım Merkezi Yapıyor

Öğrenciler Belediye Meclisi Toplantısını İzledi

Öğrenciler Belediye Meclisi Toplantısını İzledi

TOKİ’den Sosyal Konut Aldılar, Bin Pişman Oldular

TOKİ’den Sosyal Konut Aldılar, Bin Pişman Oldular

Battalgazi İlçesinde Sera da 40 Ton Salatalık Üretti

Battalgazi İlçesinde Sera da 40 Ton Salatalık Üretti

Basın Kartları Komisyonu Toplandı

Basın Kartları Komisyonu Toplandı

Büyükşehir Belediye Binası Depremde Hasar Almış

Büyükşehir Belediye Binası Depremde Hasar Almış

Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanlığına Tursun Seçildi

Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanlığına Tursun Seçildi

Aile Mentorları Tarih Yolculuğunda Buluştu

Aile Mentorları Tarih Yolculuğunda Buluştu