Bakanlık sonunda Malatya’yı tanıdı!
Haber, 08 Kasım 2023 12:18Malatya’da Halk Oyunları Federasyonu Onur Kurulu Üyesi Kemal Deniz ve ekibinin çabaları sonuç buldu. Malatya Halk Oyunları kültürü artık Halk Eğitim Müdürlükleri tarafından modül ve kurslarda öğrenilebilecek
Malatya’da daha önce şehrin kültürünün en değerli parçalarından olan Halk Oyunları için Halk Eğitim Merkezlerinde “Malatya Halk Oyunları” şeklinde kurs açılamıyordu. Malatya’da Halk Oyunları Federasyonu Onur Kurulu Üyesi Kemal Deniz ve ekibinin girişimleri sonucu artık Halk Eğitim Merkezlerinde bu isimler modül ve kurslar açılabilecek.
Konu ile ilgili basın açıklamasında bulunan Halk Oyunları Federasyonu Onur Kurulu Üyesi Kemal Deniz, bu kararın şehir için önemli olduğunu vurguladı. Deniz açıklamasında; ”Malatya’ ve diğer 10 ilimiz bir deprem yaşadı. 6 Şubat depreminden sonra zorunlu olarak ara verilen kültür çalışılmalarından birini sunacağız. Malatya kendi özünü oluşturan gelenekleri ile ayaktadır. Depremin etkilerini üzerimizden attıktan sonra sosyal etkinliklerle de kendimizi ortaya koyuyoruz. Bu güne kadar Malatya adına açılan modül ve kurslar ile Malatya’daki kültürel etkinlikler yeniden ayağa kalkıyor. Malatya Halk oyunları konusunda bir çalışma yaptık. Bunu sizlerle paylaşmak istedik. Halk Eğitim Müdürlükleri tarafından açılan kurslarda alınan eğitimle oyuncularımız başka şehirlerde gösterilere çıkmaktaydılar. Milli Eğitim Bakanlığının Hayat Boyu Öğrenme Modülleri arasında Malatya Halkoyunları olmadığı için başka illerin adıyla kurs açılıp Malatya oyunları öğretiliyordu. Bizim yaptığımız modül çalışması ile, Hayat Boyu Genel Müdürlüğü tarafından Malatya adı altında çalışma yapılabilecektir. Bu nedenle mutluluğumuzu sizinle paylaşmak istedik” ifadelerini kullandı.
Halkoyunları Antrenörü Mahmut Kılıç ise; “2008-2018 yılları arasında Hekimhan ilçesinde Halkoyunları çalıştırıcılığı yaptım. Ekip arkadaşlarımla beraber saha çalışması yaparak 40’a yakın oyunumuzu ve sandıklarda kalmış geleneksel kıyafetlerimizi gün yüzüne çıkardık. Zaman zaman il içi ve il dışında sahne alarak gösteriler sunduk. Bu oyunlarımız içinde, Düz Halaylar, Seçmeli Oyunlar içinde, Habudiyar, Meyrik, Karpuz, Dut Ağacı, Halaylım gibi düz halaylar tarzında oyunlarımız var. Toris, Sinsi ve Kartal dediğimiz erkek oyunumuz var. Kadın halayımız lave var. Bu şekilde oyunlarımızı Malatya’mıza kazandırmaya çalıştık. Bizlerin bu bilgiyi gelecek nesillere aktarmak için 7’den 77’ ye yardımcı olan Hekimhan halkımıza da çok teşekkür ediyorum. Bu çalışmamızı 27 köyümüzde yaptık. Sandıklardan kıyafetler çıkarılarak Kaymakamlık desteğiyle yeniden bu kıyafetler yapıldı. Oyunlar Ceviz festivalinde yarışma şeklinde sunuldu. Bütün oyunlar jüri tarafından birinci ilan edildi. Bu vesile ile Oyunlarımızı Malatya’mıza kazandırdık.” Sözlerini kullandı.
Haber: Yeni Malatya Gazetesi
Haber, 08 Kasım 2023 12:18
Yorumlar (0)
Esen: Yıkılan Binaların Yüzde 95’i Eski Yapılar
BAŞKAN GEÇİT, SANAYİ ESNAFININ TALEPLERİNİ DİNLEDİ
TMMOB : Müteahhit yeterlilik belgeleri şeffaf biçimde açıklansın
Solo Keman Konseri Dinleyicilerden Tam Not Aldı
Alevilik Araştırmaları Enstitüsü, Topalcengiz'i Ağırladı
Malatya’nın Kültür ve Sanat Vizyonu Tartışıldı
Battalgazi de 'Deprem Anı ve Hafıza Müzesi' Kurulacak
Malatya'da 11 Ayda 780 Bin Yolcu Uçtu
Sadıkoğlu: İşletmelerin uygun koşullu kredilere ihtiyacı var
Kuluncak, Sarıca'dan Getirilecek İçme Suyuna Kavuşuyor
Doğanşehir Güzelköy'e Çocuk Parkı Yapıldı
Battalgazi'de Çalışmalar Yoğunlaştırıldı
Malatya'da 453 Araç Trafikten Men Edildi
Akar: 'Üretim yapısının temeli, güçlü bir koordinasyondur'
Darende de Yaşlı Şahıs Ölü Bulundu
Darende de İki Kardeşe Kına Gecesi Düzenlendi
Malatya'da Tabela Kirliğine Karşı Tedbir Alınmalıdır
Yeşilyurtspor, Silifke Belediyespor'u Devirdi:1-0
Akçadağ'da 15 Milyon Dolarlık Mermer İhraç Ediliyor
Yeni Malatyaspor 2. Lige Havlu Attı
Dr. Bülent Topaloğlu'nun Oğlu Vefat Etti
Dijital ve Yapay Zekâ Okuryazarlığı Eğitimi İlgi Gördü
Babacan: Ortak Metin İçin Çalışmalar Sona Yaklaştı
Av. Deniz Çakır CHP, YDK Sekreteri Oldu
Veli Ağbaba TBMM’nin En Çalışkan Milletvekili Seçildi
'Malatya'da Raylı Sistem Projesine Onay Çıktı'
Yeşilyurt Belediyesi 2. Beton Santralini Açtı
50 Yıl Sonra Malatya’ya Çimento Fabrikası Kuruluyor...
ARAPGİR'DE YIL SONU SERGİSİ AÇILDI
Başkan Er, İtfaiye Teşkilatını Ziyaret Etti
Yeşilyurt Belediyesi Yaşlı Bakım Merkezi Yapıyor
Öğrenciler Belediye Meclisi Toplantısını İzledi
TOKİ’den Sosyal Konut Aldılar, Bin Pişman Oldular
Battalgazi İlçesinde Sera da 40 Ton Salatalık Üretti
Basın Kartları Komisyonu Toplandı
Büyükşehir Belediye Binası Depremde Hasar Almış
Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanlığına Tursun Seçildi
Aile Mentorları Tarih Yolculuğunda Buluştu
Aile Mentorları Tarih Yolculuğunda Buluştu
