Minyatür Ağaç Sergisi Sanatseverlerin Ziyaretine Açıldı
Haber, 03 Kasım 2023 01:14İnönü Üniversitesi Yaşam Merkezi’nde Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla Minyatür Ağaç Sanatı-Bonsai sergisi açıldı.

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özmen tarafından yetiştirilen minyatür ağaçlar sanatseverlerle buluştu.
Sergi açılışına katılan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, sergiyi gezerek Prof. Dr. Murat Özmen’den ağaçlarla ilgili bilgi aldı.
İNÜHABER’e değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Murat Özmen, Minyatür Ağaç Sanatı-Bonsai hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Minyatür ağaç sanatının geçmişten günümüze tarihine değinen Prof. Dr. Özmen şunları söyledi:
“Kökeni Japoncada ‘BON’ (tabak/tepsi) ve ‘SAİ’ (ağaç) anlamına gelen kelimelerden türemiş olan ‘BONSAİ’ minyatür ağaç ve çalı yetiştirme sanatıdır. Bonsai yapmak için ağaç ve çalıların emek ve uzun yıllar süren sabırla özel bahçıvanlık yöntemleri kullanılarak doğadaki aslını taklit eden minyatür bir ağaç haline dönüştürülmesi hedeflenir. Bu süreç ağacın türüne ve başlangıç yaşına göre en az 5-10 yılı, çoğu zaman onlarca yılı gerektirir. Bonsai uğraşısının temeli yaklaşık 3000 yıl öncesine dayanır ve Çin’de Yin ve Zhou hanedanlarından bu yana insanlar, bahçelerdeki doğal manzarayı taklit etmek için ağaçların doğal formlarını oluşturarak uzun yıllardır tabaklarda yetiştirmektedir.”
Minyatür ağaç sanatının köken olarak Çinlilerden geldiğini belirten Prof. Dr. Özmen “Çin’de kök salmış olsa da, sonraları Japonya’da yaygınlaşan bir uğraşı haline gelmiştir. Dünyada da giderek yaygınlaşan bir sanat. Ağaçların küçük tabaklar ya da sığ saksılar içerisinde uzun yıllar yaşatılarak, sanatsal görüntülerinin sergilendiği, nesilden nesile miras bırakılan bir sanat. Yaklaşık 10 yıldır devam ettirdiğim bir hobidir. Aynı zamanda çoğunun saksılarını da kendim yapıyorum.” dedi.
Sergi, 1-3 Kasım tarihleri arasında 10.30-15.00 saatleri içerisinde Yaşam Merkezi Sergi Salonu’nda ziyarete açık olacak.
Haber: Sümeyya Şahin
Haber, 03 Kasım 2023 01:14
Yorumlar (0)

YEŞİLYURTSPOR MUTLAKA LİGE KATILMALIDIR

Bir Zamanların Malatya'sı...

Özgür Özel, Ağbaba'ya Geçmiş Olsun'a Geldi

Narmikan Folklor Ekibi Türkü Festivali’nde Göz Doldurdu

Çoban: Yeşilyurtspor'u Dağıtacak Duruma Getirdiler

Ağbaba: 3 Yıldır Bir Esnafa İşyeri Teslim Edilemedi

Başkanlar Yama Dağına Çıktı

Yaygın Basın Malatya'da Yapılan İnşaatları Gezdi

Doğanşehir'de Orman Yangını

Ticaret Borsası Aşure Günü etkinliği düzenledi

İsviçre'den 5 Öğrenci ,Arguvan'da Etüt Merkezinin Temelini Attı

Arguvan Türkü Festivali Coşkusu Avrupa'ya Ulaştı

Yeşilyurt Belediyesi Basketbol Kursu Açtı

Doğu Anadolu'nun En Başarılı Milletvekilleri

'Sarı Bir Umut Resmet' Yarışması İlgi Gördü

Büyükşehir Tarımsal Sulama Projelerini Hayata Geçiyor

Arguvan İsaköy'de Kütüphane Açıldı

Arguvan 17. Uluslararası Arguvan Türkü Festivali Başlıyor

Darende'de Vatandaşın Çadırı Yandı

Malatya'dan 4 Öğrenci Baykar Fen Lisesine Yerleşti

Battalgazi Belediyesinden Refakatçilere Destek

BATTALGAZİ’DE ASFALT SEFERBERLİĞİ SÜRÜYOR

DAİMFED Ticaret Kompleksi Projesini AK Partiye Anlattı

Vali Seddar Yavuz Açıkladı: Parkı Yeniden Düzenliyoruz

Kenger Sakızı Fiyatı Altını Solladı

Malatya'da 16 Bin 500 Kırsal Konut Yapılıyor

'Koruyucu ailelere devlet her türlü desteği sağlıyor'

TGC 2025 Basın Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 51. yılında anlamlı sergi

Kredi kartı faizlerinde yeni dönem

Yaz Okulu’na Katılan Öğrencilerin Coşkusu

Dijital Tekellere Karşı Gazetecilik Mücadelesi

Başkan Geçit: Trafik Akışını Rahatlatıyoruz

Darende'de Ozan Anıtı

2 Oto Çarpıştı, Bir Kişi Öldü

Geçit: Kırsalda da Gerçek Bir Değişim Süreci Yaşıyoruz

Vali Yavuz'dan Gazeteciler Bayramı Mesajı

Keskin: Malatyalı esnaf ve çiftçiye pozitif ayrım şart

Yeşilyurt'un ‘Çırmıktı’ Kitabı Yayımlandı
