AĞBABA: ŞİMDİ DE HAK SAHİPLİĞİ ÇİLESİ BAŞLADI
Haber, 27 Ekim 2023 14:02Malatya’da hak sahipliği çilesi başladığını belirten CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, orta hasarlı bina sahiplerinin kışı dışarıda geçireceğini, yerinde dönüşüm konusunda kaos yaşandığını, barınma sorununun katlanarak devam etiğini kaydetti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’nın deprem sonrası yaşadığı sorunları gündeme getirdi.
Ağbaba TBMM'deki konuşmasında şunları söyledi:
"Malatya depremi en ağır yaşayan 4 ilden biri. Ölü sayımız az olduğu için kamuoyunda maalesef sanki Malatya’da deprem olmamış gibi hava esti ama Hatay kadar, Adıyaman kadar, Maraş kadar Malatya da yerle bir oldu. Malatya’ya gelenler Malatya'nın ne hale geldiğini görüyor. Malatya merkez diye bir şey kalmadı. Malatya’da bizim kapalı çarşı dediğimiz , “Teze Cami” dediğimiz, Söğütlü Cami dediğimiz, Akpınar dediğimiz, Niyazi Mısri dediğimiz yerler, komple şehir yok olmuş durumda. Maalesef, hâlâ mağduriyetimiz devam ediyor. Hak sahipliği çilesi başladı. Maalesef, kurtarılma becerilemedi, yıkım becerilemiyor, enkaz kaldırılma becerilemiyor. Sekiz ay geçmiş, maalesef, Malatya'da yıkılacak 4 binadan 1’i yıkılabilmiş daha.
ORTA HASARLI BİNADA OTURANLAR KIŞI DIŞARIDA GEÇİRECEK
Hak sahipliği sorununu Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerimizin dikkatine sunmak istiyorum. Maalesef Yeşilyurt, Battalgazi, Akçadağ'da ki hak sahipliği açıklamasına itiraz süreci başladı. Bu ne kadar zor bir durum bilemezsiniz. Ayrıca, dokuz ay geçti, orta hasarlı binalara ne olacağı hâlâ tartışılıyor. Belediyelere verilen sınırlı yetkinin, sınırlı sayıdaki ruhsatın tekrar iptal edildiği konuşuluyor. Bu şartlarda orta hasarlı binaların sahipleri kışı dışarıda geçirmeye devam edecekler. Bu insanlar devletten de bir şey istemiyor, kendimiz yapalım diyorlar ama maalesef hâlâ bir adım atılabilmiş değil.
YERİNDE DÖNÜŞÜMDE KAOS YAŞANIYOR
Aynı belirsizlik ve kaos yerinde dönüşüm için de geçerli. 750 bin TL hibe, 750 bin TL krediyle 100 metrekarelik bir evin yapılması mümkün değil, bu rakamın da tekrar artırılması lazım, evlerin en az maliyeti 2 buçuk milyon. Hele deprem bölgesinde fiyatlar almış başını gidiyor; Elazığ'da betonun metre küpü 1.200 lira, Malatya’da 2.500 lira.
KATLANARAK BÜYÜYEN BARINMA SORUNU
Malatya'da depremden önce de vardı ama depremden sonra katlanarak büyüyen bir barınma sorunuyla karşı karşıyayız. Maalesef, kiralar çok yüksek durumda. Kiracılar zor durumda, 12 - 13 bin liraya kiralık ev bulmak da mümkün değil; maalesef, olsa da kiracılara verilmiyor. Kiracıların durumu çok kötü.
YONCALI BARAJI 27 YILDIR BİTİRİLMEYİ BEKLİYOR
Yoncalı Barajımız var, yirmi yedi yıldan beri devam eden baraj. Barajın tamamlanması yüzde 98’e geldi ama maalesef kanal ihalesi yapılabilmiş değil. Geçmişte hem Boztepe Barajı’nda hem Kapıkaya Barajı’nda aynı şey geçerliydi. Baraj yapılıyor, üç beş sene sonra da kanallar yapılıyor. Yoncalı Barajı yirmi yedi yıldan beri beklemeye devam ediyor."
Haber, 27 Ekim 2023 14:02
Yorumlar (0)
Savaş Çocuklarına Mektup Yarışmasını Kazananlar Açıklandı
BIK Yönetmelik Değişiklikleri Yürürlüğe Girdi
Esen: Yıkılan Binaların Yüzde 95’i Eski Yapılar
BAŞKAN GEÇİT, SANAYİ ESNAFININ TALEPLERİNİ DİNLEDİ
TMMOB : Müteahhit yeterlilik belgeleri şeffaf biçimde açıklansın
Solo Keman Konseri Dinleyicilerden Tam Not Aldı
Alevilik Araştırmaları Enstitüsü, Topalcengiz'i Ağırladı
Malatya’nın Kültür ve Sanat Vizyonu Tartışıldı
Battalgazi de 'Deprem Anı ve Hafıza Müzesi' Kurulacak
Malatya'da 11 Ayda 780 Bin Yolcu Uçtu
Sadıkoğlu: İşletmelerin uygun koşullu kredilere ihtiyacı var
Kuluncak, Sarıca'dan Getirilecek İçme Suyuna Kavuşuyor
Doğanşehir Güzelköy'e Çocuk Parkı Yapıldı
Battalgazi'de Çalışmalar Yoğunlaştırıldı
Malatya'da 453 Araç Trafikten Men Edildi
Akar: 'Üretim yapısının temeli, güçlü bir koordinasyondur'
Darende de Yaşlı Şahıs Ölü Bulundu
Darende de İki Kardeşe Kına Gecesi Düzenlendi
Malatya'da Tabela Kirliğine Karşı Tedbir Alınmalıdır
Yeşilyurtspor, Silifke Belediyespor'u Devirdi:1-0
Akçadağ'da 15 Milyon Dolarlık Mermer İhraç Ediliyor
Yeni Malatyaspor 2. Lige Havlu Attı
Dr. Bülent Topaloğlu'nun Oğlu Vefat Etti
Dijital ve Yapay Zekâ Okuryazarlığı Eğitimi İlgi Gördü
Babacan: Ortak Metin İçin Çalışmalar Sona Yaklaştı
Av. Deniz Çakır CHP, YDK Sekreteri Oldu
Veli Ağbaba TBMM’nin En Çalışkan Milletvekili Seçildi
'Malatya'da Raylı Sistem Projesine Onay Çıktı'
Yeşilyurt Belediyesi 2. Beton Santralini Açtı
50 Yıl Sonra Malatya’ya Çimento Fabrikası Kuruluyor...
ARAPGİR'DE YIL SONU SERGİSİ AÇILDI
Başkan Er, İtfaiye Teşkilatını Ziyaret Etti
Yeşilyurt Belediyesi Yaşlı Bakım Merkezi Yapıyor
Öğrenciler Belediye Meclisi Toplantısını İzledi
TOKİ’den Sosyal Konut Aldılar, Bin Pişman Oldular
Battalgazi İlçesinde Sera da 40 Ton Salatalık Üretti
Basın Kartları Komisyonu Toplandı
Büyükşehir Belediye Binası Depremde Hasar Almış
Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanlığına Tursun Seçildi
