İnönü Üniversitesi Kontrollü Bina Yıkımlarını Başarıyla Yaptı.
Haber, 20 Eylul 2023 08:58İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Özdemir, Malatya’daki 15 katlı 9 bloğu aynı anda kontrollü bina patlatma tekniğiyle yıkarak Avrupa’nın en büyük yıkımını gerçekleştirdi. Kontrollü bina yıkımıyla ilgili Doç. Dr. Engin Özdemir “İnönü Üniversitesi bu alanda artık söz sahibi.” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrası Malatya’da ağır hasar almış yüksek katlı binaların patlayıcı madde kullanılarak yıkılması için görevlendirilen Doç. Dr. Engin Özdemir, özel bir firmayla birlikte patlatma yöntemiyle kontrollü yıkıma destek sağlamaya devam ediyor.
Sahada kontrollü patlatma tekniğiyle ilgili akademik danışmanlık hizmetini yerine getiren Engin Özdemir, Yeşilyurt ilçesine bağlı Yeşiltepe semtinde bulunan 9 bloğun eş zamanlı patlayıcı kullanılarak yıkımında etkin rol oynadı.
Konuyla ilgili İNÜHABER’e değerlendirmelerde bulunan Özdemir, 9 bloğu aynı anda kontrollü bir şekilde yıkmak için bir hafta boyunca çalışma yaptıklarını söyledi.
Statiği bozulmuş 9 farklı bloğu yıkmanın zorluğuna dikkat çeken Özdemir, şu ifadeleri kullandı:
“Kontrollü yıkılan yapılar betonarme karkas binalar gibi kolon, kiriş ve tavanın beton olduğu yapılardan farklı olarak tünel kalıp tekniği kullanılarak inşa edilmiş yapılardır. Bundan dolayı farklı bir yapıda çalıştığımız için 2 blok daha önce deneme amaçlı kontrollü bina patlatma tekniğiyle yıkımı gerçekleştirildi. Bu iki binada her bir blok için yaklaşık 4 bin gecikmeli kapsül ve 200 kilogram kapsüle duyarlı emülsiyon esaslı patlayıcı kullanıldı. Böylelikle binanın hem statik davranışı hem de kullandığımız patlayıcı miktarına bağlı patern yapısının değerlendirilmesi için bir altyapı oluşturuldu. Edinilen bu tecrübeler doğrultusunda çevresel etkiyi daha düşük seviyeye çekmek ve aynı zamanda kontrollü bina yıkımını gerçekleştirmek için dinamit ve kapsül sayıları optimum seviyeye çekildi. Daha sonra 9 bloğun yıkımında da toplamda bin 660 kilogram emülsiyon esaslı patlayıcı ve yaklaşık 30 bin gecikmeli kapsül kullanarak yıkımı gerçekleştirdik.”
“İnönü Üniversitesi Bu Alanda Artık Söz Sahibi”
Avrupa’nın en büyük kontrollü bina yıkımını gerçekleştirdiklerini anlatan Doç. Dr. Özdemir, İnönü Üniversitesinin bu alanda artık söz sahibi olmaya başladığını dile getirdi.
Özdemir, yönetmeliklere yön verecek türden kontrollü patlatma tekniği çalışmaları sürdürdüklerini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti:
“Malatya’da patlatma tekniğiyle yapılan tüm kontrollü bina yıkımlarında gürültü ve titreşim değerleri alınmaktadır. Böylelikle, maksimum anlık patlayıcı miktarına bağlı olarak gürültü ve titreşim değerlerinin nasıl değiştiği tespit edilmektedir. Bu veriler, ülkemiz için patlatma tekniğiyle kontrollü bina yıkımı için oluşturulacak olan ‘Çevresel Gürültü ve Titreşimin Değerlendirilmesi ve Yönetimi’ ile ilgili yönetmeliğe yön verecek kapsamdadır. Ayrıca şuan ki yapılan çalışmalarda, beton ömrünü tamamlamış bir bina yıkımı değil ağır hasar almış yani statiği tamamen değişmiş bir binanın yıkımı gerçekleştirilmektedir. Yani yalnız statik projelerine bakarak değil aynı zamanda hasar almış kolon ve perdeler tespit edilerek yeniden her bir blok için statik denge kurularak patern oluşturulmaktadır. Bu da çalışmaların ne kadar kapsamlı ve önemli olduğunu bir kez daha öne çıkarmaktadır.”
Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen araştırmacılara da yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler sunduklarını belirten Özdemir, Patlatma Mühendisliği’ne de katkı vermek istediklerini sözlerine ekledi.
Haber: Adem Hanbay
Haber, 20 Eylul 2023 08:58
Yorumlar (0)

Arguvan Türkü Festivali Hazırlıkları Başladı

Ağbaba; Malatya’da yıllardır çevre felaketi yaşanıyor

Arapgir'de 'Hayır Çarşısı' Etkinliği

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AİLE YILI ETKİNLİĞİ

Başkan Geçit, ‘Dost Meclisi’ Programına Katıldı

Sadıkoğlu: Yerinde dönüşüm destekleri yeniden değerlendirilsin

Başkan Taşkın Çevreyolu Esnafıyla Buluştu

Vitamin Cafe Cinayetlerinde Karar Çıktı

HINCA HINÇ DOLAN CEZAEVLERİ NEYİ ANLATIYOR?

Arguvanlılar Sinop'u Gezdi

Eskişehir'e Malatya'dan 26 Bin Kişi Gitti

Darende Günpınar Şelalesi Sezonu Açtı

Türk Mutfağı Haftası, Tanıtım Etkinliği Başladı

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuarı Açılıyor

Bağımlılıkla İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplandı

Pütürge ve Doğanşehir ilçelerinde kazı yapan defineciler ile tütün bulunduran şahıslar gözaltına alındı.

AK Parti İl Başkanı Bakan Görevine Başladı

İzzetiye'de Yapılan Konut ve İşyerleri 2026'da Teslim Edilecek

Malatya'da Partilerin Son Oy Oranları:

Hüseyin Doğan Dede Vefatının 42. Yıldönümünde Anıldı

İzmir Veli Ağbaba'yı Dinliyor

Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın Öğrencilerle Buluştu

Malatyalı Öğrenci Ödül Kazandı

Malatya Turgut Özal Üniversitesi 7 Yaşında

19 Mayıs Malatya'da Coşku İle Kutlanıyor

Malatya'da Sulama Yatırımları DSİ'de Ele Alındı

1.Yeşilyurt Gençlik ve Spor Festivali Renkli Anlara Sahne Oldu!

CHP 19 Mayıs'ı Kutladı

BATTALGAZİ DE GENÇLERE SINAV MOTİVASYONU

7 Yaşına Giren Turgut Özal Üniversitesinde Emeğimiz Vardır

Malatya'da Pinhani Gençleri Coşturdu

BELEDİYESPOR FUTSAL TAKIMI AVRUPA YOLUNDA

Kapadokya’da Bisiklet Festivali heyecanı

Başkan Er: Geleceğin Malatya'sını Kuruyoruz

Yavuz: Beton Mikseri ve Kamyonlara Verilen Ceza Miktarını Açıkladı

SELÇUKLU MAHALLESİ’NE TAZİYE EVİ YAPILACAK

Geçit: Hayatımın Merkezinde Çalışmak Var

Niloya, 'Yürüyen Çalı' ile Kağıt İsrafına Dikkat Çekiyor
