Deprem Sonrası Yapılacak Binaların Koşulları Belirlendi
Haber, 20 Eylul 2023 02:55Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi “Deprem sonrası yeni yapılacak yapıların yapılaşma koşullarının belirlenmesine yönelik plan notu eklenmesi hakkındaki İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu”nu kabul ederek yapılacak binalardaki şartları da belirledi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı Meclis Toplantılarının III. Birleşimi Malatya Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Selim Pilten Başkanlığı’nda saat 14.00’te Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.
Eylül Ayı Meclis toplantılarının III. birleşiminde mazeret dilekçelerinin okunmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri arasında yer alan bazı maddeler görüşülerek karara bağlanırken, bazı maddeler ise ilgili komisyonlara havale edildi.
Öte yandan Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi gündem maddeleri arasında bulunan “Deprem sonrası yeni yapılacak yapıların yapılaşma koşullarının belirlenmesine yönelik plan notu eklenmesi hakkındaki İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu” oylanarak, kabul edildi.
İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu şöyle;
“06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş İli, Pazarcık ve Elbistan İlçeleri merkezli olarak meydana gelen deprem sonrası yapılacak olan yapılardaki yapım kriterlerine yönelik;
İmar planında Z+3 kat ve üzeri yapılarda en az 1(bir) bodrum kat (veya uygun kazıklı temel) yapılarak temellerin sağlam zemine oturtulması zorunludur. Ancak Z+3 kattan düşük yapılarda parsel bazlı yapılacak jeolojik ve jeoteknik etüt raporlarındaki zemin değerleri bodrum kat yapılmasına gerek görmüyorsa bu tip yapılarda bodrum kat zorunluluğu aranmaz.
Z+7 kat ve üzeri yapılarda en az 2 bodrum kat yapılması zorunludur.
Zemin sınıfı ZA ve ZB olan zeminler dışında radye temel yapılması zorunludur.
Kent genelinde Z+1 kattan fazla yığma yapı yapılamaz.
Bina yüküne göre zemin iyileştirmesi gereken alanlarda zemin iyileştirmesi yapılmadan uygulama yapılamaz, dolgu zemin üzerine bina inşa edilemez.
Betonarme yapılarda; yumuşak kat veya kısa kolon oluşmaması için tüm katlarda kat yükseklikleri aynı olacak şekilde tasarım yapılacaktır.
5a.Planda Ticaret ve Tic+K fonksiyonlu parsellerde zemin katların kat yüksekliği ile normal katlar arasındaki yükseklik farkı ± 100cm ile sınırlandırılacaktır.
5b. Zemin katı ticaret olarak tasarlanmış binalarda yumuşak kat etkisini azaltmak için taşıyıcı sistem perde oranları x ve y yönünde yönetmeliğin belirlediği şartlara ilave olarak kolon ve perde kesitleri %20 oranında büyütülecektir
Bodrum katların toprağa temas eden kısımları tesviye edilemez.
Binaların ruhsatlandırma aşamasında tabi zemin dikkate alınacaktır. Plan kote üzerindeki kotları ile onaylı halihazır hazır harita üzerindeki kotları kontrol edilecektir. Plan kotelerin onaylı halihazırlar ile uyumlu olması zorunludur.
İmar planında konut ve içerisinde konut bulunduran karma fonksiyonlu alanlarda asma kat yapılamaz.
Z+4 kat üzeri yapılarda kapalı çıkma yapılamaz. Kapalı çıkma yapılabilen binalarda ise konsol 1metreden den fazla çıkamaz. Çıkmayı teşkil eden konsolun mesnetlendiği düşey taşıyıcı elemanları yürürlükte olan Türkiye deprem yönetmeliğinin eki esaslarının 7.5.1. maddesinin (a) bendindeki şartları sağlaması zorunludur.
Z+4 kat üzeri yapılarda çatı arası piyesi yapılmayacaktır.
Binaların zemin katında bina izdüşümü fazlası alan yapılacaksa; bu alan dilatasyon ile ayrılacak, bodrum katta devamı sağlanacak ve binada simetrik olarak konumlandırılacaktır.”
Büyükşehir Belediye Meclis toplantılarının Ekim ayı toplantısının ise 11 Ekim 2023 Çarşamba günü saat 14.00’te yapılmasına karar verildi.
Haber, 20 Eylul 2023 02:55
Yorumlar (0)

Ziraat Bankkart, Malatya’da 5. Şampiyonlar Kupası’nı kazandı

Bakan Bak, Malatya’nın Fahri Hemşerisi Oldu

Bakan Bak: 'Malatya'ya Spor Köyü Yapacağız'

'SAHNE SENİN' ENGELSİZ YETENEK YARIŞMASI

Yaşlı Şahıs Evinde Ölü Bulundu

Nemrut Dağında Kitap Okudular

Hasançelebi de Ağaç Dikme Seferberliği

Bir Şahıs binlerce Uyuşturucu Hapla Yakalandı

Dr. Şahin: Sultansuyu'nun Atları İstanbul'da Neden Satılıyor?

Deprem Konutu Müteahhitleri Uyarıldı

CHP MALATYA İL YÖNETİMİ MAZBATASINI ALDI

Şotik Köyü Derneği Genel Kurulu Yapıldı

'Savaşta ve Afette Gazetecilik Eğitimi” Projesi’

Google işbirliğiyle 'Dijital ve Yapay Zeka Okuryazarlığı' eğitimi verilecek

Ölmeztoprak: Kira Yardımlarındaki Aksaklıklar Çözülüyor

ZİRAİ DON ÖDEMELERİ HESAPLARA YATMAYA BAŞLADI

LİSELER ARASI 80’LER VE 90’LAR NOSTALJİ SES YARIŞMASI

Keskin, AVM’deki Yöresel Ürünler Satışına Tepki Gösterdi

Turgut Özal Üniversitesi 109. Sıraya Yükseldi

Turgut Özal Üniversitesi’nde Cerrahi Kursu Gerçekleştirildi

Suluköy’deki Mezarlık Alanı Yenilendi

Alper Karakurt İYİ Parti Yeşilyurt İlçe Başkanı Oldu

ARAPGİR’DE DOĞA VE KÜLTÜR BULUŞMASI

Malatyalılar Bodrum'da Buluşuyor

Battalgazi Belediyesi Hayvan Barınağı Yapıyor

Keskin: Kayısıyı Siyasete Alet Etmeyin

Doğanşehir Erkenek 'te Korkutan Yangın

Yeni Malatyspor Yine Mağlup Oldu: 3-1

Yeşilyurtspor Diyarbakır'da yine Berabere Kaldı: 2-2

Battalgazi Belediyespor, Viranşehir'e boyun eğdi: 1-0

Malatyaspor Kendi Evinde Mağlup: 2-3

KARAKUCAK GÜREŞLERİ BÜYÜK ÇEKİŞMELERE SAHNE OLDU

Tekirdağ Büyükşehir Emeklilere 14.000 TL Pazar Desteği Veriyor

BATTALGAZİ ZABITASI, MARKETLERİ DENETLEDİ

Sadıkoğlu: Malatya Kayısısı Türkiye’nin markasıdır

Ağbaba: Bizim Rakibimiz Baskil Değil

MASKİ Şotik Köyünü İçme Suyuna Kavuşturuyor

Vali Yavuz, İkizce’de Tamamlanan Projeleri İnceledi

Hayvan Islahı Projesi Tanıtımı Toplantısı Yapıldı
