ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

İnönü Üniversitesinde 'Üreten Kadınlar' Çalıştayı

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi`nde İnönü Üniversitesi ve Yeşilyurt Belediyesi tarafından “Yerel Yönetimler ve Kadın” çalışmaları kapsamında panel ve çalıştay düzenlendi.  

06 Mart 2022 18:28
İnönü Üniversitesinde 'Üreten Kadınlar' Çalıştayı

“Üreten Kadınlar” paneline, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ile eşi Nükhet Kızılay, Malatya Valisi Aydın Baruş’un eşi Nagihan Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın eşi Hafize Gürkan, Yeşilyurt Kaymakamı Osman Uğurlu’nun eşi Ayşe Uğurlu, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ile eşi Semra Çınar, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Özlem Pelitoğlu, Battalgazi Belediye Başkan Vekili İsmet Sarıgül, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Neslihan Durak ve Doç. Dr. Hasan Yılmaz, AK Parti Yeşilyurt Kadın Kolları Başkanı Esin Tanrıverdi, AK Parti Yeşilyurt Gençlik Kolları Başkanı Salih Tav, sivil toplum kuruluşları başkanları, kurum müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

İnönü Üniversitesi Kadın, Aile ve Toplum Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin de desteklidiği ve saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panelde Yeşilyurt Belediyesi’nin hizmetlerini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Panelin açılış konuşmalarını yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Yeşilyurt’ta yapılan çalışmalar ve faaliyetler hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi:

“Yeşilyurt Belediyesi olarak bizler özellikle 2022 yılını ‘Kadın ve Aile’ yılı olarak ilan etmiştik. Bu kapsamda da yılbaşından itibaren bu yılı genel anlamda kadınlarımıza ve ailelerimize yönelik birçok etkinlikle genişletelim diye bir karar almıştık ve bu çerçevede programlarımıza başladık. Aslında her günümüz yeni bir organizasyonla, farklı bir alanda farklı bir çalışmayla geçiyor. Yeşilyurt artık hem Doğu Anadolu’nun en büyük ilçesi hem de Yeşilyurt insanı her türlü projeye her türlü sosyal etkinliklere ilgilidir. Özellikle son dönemlerde kültürel ve sosyal etkinliklerle ilgili halkımızın bizden ciddi bir beklentisi var. Bizler de Yeşilyurt Belediyesi olarak hem kendi asli görevimiz olan fiziksel anlamdaki belediyeciliğin yanında sosyal, kültürel ve çevreye yönelik belediyecilik anlayışı ile insanlarımızın kendi iş ve alanlarıyla ilgili kendilerine yönelik gelişmelerine katkı sunan çalışmalarda ön plana çıkmaya gayret ediyoruz.”

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, kadınların öğrenmeye açık ve ilgili olduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“İnönü Üniversitesi olarak bu projeye her türlü desteği ve katkıyı vereceğiz. İşbirliği çalışmalarımızın yanında kadınlarımız, kızlarımız ülkemizin yaptıklarıyla yapacakları çalışmaların en önemli kısmını oluşturmaktadır. Kadınlarımız öğrenmeye açıktır. Üniversitemizde öğrencilerinin yüzde 52`sini kızlar oluşturmaktadır. Yüzde 48’ini ise erkekler oluşturmaktadır. Akademisyenlerimizin önemli bir bölümü kadın akademisyenlerden oluşmaktadır ve üstün başarılarla örnek çalışmalar yapıyorlar. Üniversitemizde Sağlık’tan Mühendislik’e, Sosyal Bilimler’den Hukuk Fakültemize, İlahiyat’tan Güzel Sanatlar Fakültesi’ne kadar her alandaki kadın hocalarımızla gurur duyuyoruz. Ülkemize, şehrimize, bilime ve eğitime çok önemli katkılar veriyorlar. Yeşilyurt Belediyemiz başta olmak üzere şehrimizin her yerinde Kadın, Aile ve Toplum çalışmalarında, merkezimiz başta olmak üzere, tüm üniversite olarak güçlü destek vereceğiz.”

“Üreten Kadınlar” isimli açılış panelinin moderatörlüğünü yapan İnönü Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Neslihan Durak, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’de son yıllar da 8 Mart denince hep kadına şiddet, kadının ezilen tarafı gündeme getirilmektedir. Bu yıl kadınlara yönelik faaliyetlerin başlamış olması aslında kadınların neler yapabileceğini, güçlü kadının da var olduğunu göstermesi bakımından son derece önemlidir. Biz bugün kadının vizyonunu, hayata bakış açısını, kadının toplumdaki yerini anlatacak çok önemli bir çalıştay gerçekleştirmekteyiz. Çok başarılı kadınlarımızın olduğu kanaatindeyiz. Böyle başarılı kadınlarla birlikte olmak hepimize büyük gurur ve memnuniyet vermektedir. Kadın Çalıştayımıza destek veren ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Kadın Girişimcilerden Mantar Üreticisi Hayriye Duman, mantar üretimine nasıl başladığını anlatarak mantar üretimine yönelik eğitimler ve kurslar aldığını vurguladı. Duman, ürettikleri mantarları yurtiçinden birçok şehre gönderdiklerini belirtti.

Kadın girişimcilerden Ev Yemekleri İşletmecisi Şengül Çilesiz, işletmenin kuruluş aşamalarından bahsederek bu işe ilk olarak evden çalışarak başladığını ve 2012 yılında KOSGEB`in kadın girişimcilere verdiği desteklerle eğitimler aldığını dile getirdi.

Kadın girişimcilerden Gıda Atıklarından Biyoplastik Üretimi Proje Sahibi Merve Atalay, Biyoplastik Üretimi Projesi hakkında bilgi içeren bir sunum gerçekleştirerek kadınların tüketmeden üreten, üretmek için kullandığı kaynağa ikame etmek isteyen bir tarafı olduğunun altını çizdi.

Panel’in sonunda panelin moderatörlüğünü yapan Rektör Danışmanı Prof. Dr. Neslihan Durak`a Malatya Valisi’nin eşi Nagihan Baruş tarafından sertifika takdim edilirken, panelistlerden Hayriye Duman’a Yeşilyurt Belediye Başkanı’nın eşi Semra Çınar, Şengül Çilesiz’e Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı’nın eşi Hafize Gürkan, Merve Atalay’a ise Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın eşi Nükhet Kızılay tarafından sertifika verildi.

Rektör Danışmanı Prof. Dr. Neslihan Durak’a Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Hayriye Duman’a Rektör Danışmanı Doç. Dr. Hasan Yılmaz, Şengül Çilesiz’e Ak Parti İl Kadın Kolları Başkanı Özlem Pelitoğlu, Merve Atalay’a ise Battalgazi Belediye Başkan Vekili İsmet Sarıgül tarafından fincan takımı hediye edildi.

Panel ve ara sonrası Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi Balo Salonunda 80’e yakın Kurum ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK), akademisyen, öğretim görevlisi, eğitimci ve kadın girişimcilerin katılımıyla “Kadın ve Yönetim, Kariyer ve Meslek, Kadının Toplumdaki Yeri, Kültür ve Sanatta Kadın, Dijitalleşme ve Kadın” başlıkları altında oturumlar gerçekleştirildi.

Çalıştay sonunda hazırlanacak rapor, kitap haline getirilerek kamuoyuna duyurulacak.

Muhabir: Gönül Bilek - Elif Solmazgül - Nihan Doğan

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.