İnönü Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi ve TTO Müdürü Prof. Dr. Adnan Fatih Kocamaz, yarışmaya ülke genelinde yüzün üzerinde takımın başvurduğunu dile getirerek, “Başvuran takımların finalist olması için kuantum bilgisayar programlama konusunda iki zorlu eleme sınavından geçmesi ve ilk 10 takım arasına girmesi gerekiyordu. İnönü Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri ise iki yıldır bu yarışmaya birçok takımla başvuru yaptı. Fakat ilk defa bu yıl finale yükselme başarısı gösterdi.” dedi.
Prof. Dr. Kocamaz, finalistler arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya şehirlerindeki üniversitelerden sonraki tek ilin Malatya ve İnönü Üniversitesi olmasının gurur verici bir diğer konu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Adnan Fatih Kocamaz bu yıl 3 gün süren Kuantum Hackathon'unda finalist takımlara mentörlük yapmak üzere görev aldı.
Günümüz dünyasının en önemli teknolojik ve bilimsel gelişmeleri içerisinde ilk sırada kuantum bilgisayarların geldiğini belirten Kocamaz, şunları söyledi: “Birçok bilim insanı, kuantum teknolojilerindeki ve kuantum bilgisayarlardaki hızlı gelişmeler nedeniyle, içinde bulunduğumuz bilgi çağını kapatarak kuantum çağının başlayacağını söylüyor. Gelişmiş ülkeler kuantum stratejilerini ve programlarını çoktan hazırladı ve milyarlarca dolar yatırım bütçeleri ayırmış durumdadır. Japonya 2030’a kadar 10 milyon kuantum teknolojisi kullanıcısı oluşturmayı hedefliyor ve kuantum teknolojisi sayesinde üretimde 50 trilyon Yen'e (310 Milyar Dolar) çıktı almayı hedefliyor. Bu konuda ülkemizde büyük stratejik hazırlıklar yapılmalı ve programlar oluşturulmalı.”
“Kuantum Anadolu Platformu”
Son iki yıldır bilgisayar bilimleri alanında yeni doğan kuantum hesaplama konusunda çalışmalar yaptığını dile getiren Prof. Dr. Kocamaz, akademik çalışmaların yanında bir taraftan da Türkiye’nin ihtiyaç duyacağı kuantum bilgisayar yazılımcılarını yetiştirmek için faaliyetler yürüttüğünü söyledi.
Bu amaçla “Kuantum Anadolu Platformu” adıyla bir platform oluşturduğunu belirten Kocamaz, şunları söyledi:
“İlk başta sadece kendi üniversitemiz öğrencilerine yönelik olan bu platform sınırlarını aşarak ülke içi ve dışından birçok katılımcı ile büyüdü. Hatta alanda çalışan yerli ve yabancı firmalar da platformumuza üye olarak destek verdi. Platform sayesinde kuantum teknolojilerine ilgi duyan üniversite öğrencileri ile firma ve paydaşları bir araya getiriyoruz. Bu platform sayesinde iki yıldır TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Kuantum Hackathon'una takımlar çıkarabildik. Bu sene ise üniversitemizde kurulan Quantinium takımı finale kalma başarısı gösterdi.”