Malatya ve Adıyaman bölgesinde ekilen tütünleri satışa hazırlayan üreticiler bunları satmaya başlayınca kaçakçılık yapmaktan haklarınd ayasal işlem yapılıyor.
Malatya Valiliğindne yapılan açıklamada "İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, İlimiz genelinde kaçakçılık faaliyetlerinin tespiti ve önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında gerçekleştirilen 3 ayrı operasyonda önemli miktarda kaçak malzeme ele geçirilmiştir. Yürütülen titiz çalışmalar neticesinde, 3 şüpheli şahsın ikamet ve iş yerlerinde yapılan aramalarda;
1.474 kilogram bandrolsüz dökme tütün,
1 adet elektronik sigara dolum makinesi ve kompresör,
20.000 dal içi tütün doldurulmuş makaron,
55.000 dal içi boş bandrolsüz makaron,
10.000 dal içi boş bandrollü makaron,
140 adet gümrük kaçağı elektronik sigara,
60 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirilmiştir.
Şüpheli şahıslar hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında yasal işlem başlatılmıştır. Kaçakçılıkla mücadelemiz kararlılıkla sürdürülecek olup, halkımızın desteği ve duyarlılığı bu mücadelede büyük önem arz etmektedir" denildi.
Tütün satanlar bu nedenle ağır cezalarla karşı karşıya kalıyor.
YERLİ TÜTÜN NASIL KAÇAK OLUYOR?
Malatya ve Adıyaman bölgesinde binlerce tütün üreticisinin ekmek kapısı olan yerli tütün ekimine kaçak muamelesi yapılması endişe ile izleniyor. Kaçakçılık işlemlerine konu olan tütün ve mamülleri hakkında 5607 sayılı yasanın ilgili hükümleri şu cezaları getiriyor:
(16) Tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin ambalajlarına kamu kurumlarınca uygulanan bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretlerin taklitlerini imal eden veya ülkeye sokanlar ile bunları bilerek bulunduran, nakleden, satan ya da kullananlar üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(17) Tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin ambalajlarına kamu kurumlarınca uygulanan bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretleri; ilgili mevzuatta belirlenen şekilde temin etmesine rağmen belirlenen ürünlerde kullanmaksızın bedelli veya bedelsiz olarak yayanlar, bunları alma veya kullanma hakkı olmadığı halde sahte evrak veya dokümanlarla veya herhangi bir biçimde ilgili kurum ve kuruluşları yanıltarak temin edenler, bunları taklit veya tahrif ederek ya da konulduğu üründen kaldırarak, değiştirerek ya da her ne suretle olursa olsun tedarik ederek amacı dışında kullananlar üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(18) (Değişik: 18/6/2014-6545/89 md.) Ambalajlarında bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaret bulunmayan ya da taklit veya yanıltıcı bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretleri taşıyan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkileri;
a) Ticari amaçla üreten, bulunduran veya nakleden,
b) Satışa arz eden veya satan,
c) Bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alan,
kişi üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Ancak, tütün mamullerinin etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin kaçak olarak yurda sokulduğunun anlaşılması hâlinde, onuncu fıkra hükmüne istinaden cezaya hükmolunur.
(19) (Mülga: 18/6/2014-6545/89 md.)
(20) (Mülga: 18/6/2014-6545/89 md.; Yeniden düzenleme: 28/11/2017-7061/93 md.) Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlar ile ticari amaçla; makaron veya yaprak sigara kâğıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlara, satışa arz edenlere, bulunduran ve nakledenlere üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir. (1)
(21) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiiller, teşebbüs aşamasında kalmış olsa bile, tamamlanmış gibi cezalandırılır.