ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Ağbaba: Her 100 Kişiden 93’ü Deprem Konutu Bekliyor

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Büyükşehir Belediyesinde borç miktarının netlik kazanmadığını, Yeşilyurt Belediyesinin ise yazılı önergelere rağmen borç miktarını açıklamadığını belirterek "Tüm bunların takipçisi olacağız. Hala her 100 kişiden 93'ü deprem konutu bekliyor" dedi. 

08 Haziran 2024 17:36
Ağbaba: Her 100 Kişiden 93’ü Deprem Konutu Bekliyor

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın katılımıyla Cumartesi günü il binasında, CHP il Başkanlığı Binasında basın açıklaması yaptı. Ağbaba Basın açıklamasının ardından İl Danışma Kurulu toplantısına katıldı.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba basın açıklamasının başında, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerden sonra Türkiye'deki birçok belediyelerin devraldıkları mali tabloları kamuoyuna açıkladıklarını belirterek, Malatya’da ki belediyelerin durumunu değerlendirildi.

Ağbaba, açıklamasının başında; "Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin halef-selef başkanlarının borç atışması devam ediyor. Halen borç netleşmiş değil, kim haklı ortaya çıkmış değil. Battalgazi Belediyesi de devraldığı borcu kamuoyuna açıkladı. Bir tek Yeşilyurt Belediyesi’nden ses çıkmıyor. Belediye  meclis üyelerimiz ard arda yazılı önergeler verip borcu soruyorlar, İlhan Geçit konuyu geçiştiriyor. “Geçmişi takılan değil, geleceği düşünen bir anlayışla hizmet ediyoruz” demiş. Yazılı önergeyi bile cevaplamıyorlar. Malatya’yı tüm Dünya’ya gri pasaport skandalıyla duyuran Mehmet Çınar’ı korumak için atılan adımları doğru bulmuyoruz. Şeffaf bir şekilde yönetimden yanayız. İlhan Geçit, seçim öncesi Mehmet Çınar’la bu konuda anlaşmadıysa, borcu saklamayı bırakmalıdır. Meclis üyelerimiz konunun takipçisi olacak” dedi.

Pütürge Belediyesi Işıklı Levha yaptırdı

Ağbaba, açıklamasının devamında, Pütürge Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi ihalesine de dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Sayıştay kamu idarelerine ihale konusu işle doğrudan ilgisi olmayan unsurların ihalelere dahil edilmemesi uyarısını yaparken, Malatya’nın AKP’li Pütürge Belediyesi bir skandalına imza attı. Pütürge Belediyesi, çevre düzenlemesi için 7.1 milyon liralık ihale yaptı. Bu ihaleyle RTE yazılı biri 13, diğeri de 5 metrelik 2 ışıklı tabela yaptırdı. Mecliste su damacanalarını kaldırıp tasarruf yapıyoruz diye şov yapanlar, dar gelirli memurun servisini kaldıranlar, personel alımını sınırlandıranlar binlerce lira verilen ışıklı tabelalara ses çıkarmıyorlar.”

 

Rezerv Alanları İhalesi Ne Oldu

Ağbaba Malatya’daki rezerv alanlarını gündemine aldı. ‘Aylardır bitip bilmeyen bir rezerv alan bilmecesi var’ var diyen Ağbaba, bu konudaki görüşlerini de şu şekilde paylaştı.

 

“Malatya'da toplam 44 rezerv alan bulunduğunu ve bunların bazılarının projelendirilerek ihaleye çıkıldığı, diğerlerinin ise Kurban Bayramı sonrasında ve yaz dönemi içinde projelendirilerek ihaleye çıkılacağı belirtiliyor. 44 Rezerv alanında toplam 26 bin 308 konut, 11 bin 834 ticarethane ve 970 ofis yapılacağı açıklandı. 16 ay geçmiş, halen ihalesi bile yapılmayan rezerv alanlar var. Halen neresi rezerv neresi değil belirsizliği var. İnönü Caddesi üzerindeki bazı işyerlerine “burası rezerv alan içinde değil” denildi. Bunun üzerine vatandaşlar çatı, asansör, duvarları, merdivenlerini yaptırdılar. Kışla Caddesinde insanlar dükkanlarını tamamen yenilediler. Şimdi aynı binalara rezerv alan içinde olunduğu ve binaları boşaltmaları isteniyor. Yapılan bu masraflar ne olacak? Esnafın zararlarını kim karşılayacak, cevap veren yok. Bir mağduriyet bitiyor, diğeri başlıyor.

Her 100 Kişiden 93’ü Ev Beklemeye Devam Edecek

36 bin ağır hasarlı, 2bin 525 orta hasarlı bina oluştu. 16 Ay geride kalırken halen yüzlerce bina yıkım bekliyor. Malatya’da yapılan kalıcı konut sayısı: 14 bin 636 Birinci kurada 6 bin 181, İkinci kurada bin 700 konut teslim edildi. Bugüne kadar Malatya’da toplam 7 bin 881 kalıcı konut ve köy evi teslim edildi. Yapılan 14 bin evin yarısı ancak teslim edilmiş durumda. Çevr e Bakanı “Her ay evleri teslim etmeye devam edeceğiz” demişti ama, Nisan, Mayıs ayında Malatya’da teslim edilen ev yok. Üçüncü Kura çekilmedi bile. 103 bin ev yapılması planlanan Malatya’da 7 bin ev teslim edilmiş. AKP’nin Malatya’da konut başarısı yüzde 7 oldu. Her 100 kişiden 93’ü ev beklemeye devam ediyor.”

 

Yapılacak 103 Bin Konut’tan, 7 bin 881’i Teslim edildi

Teslim edilen konut sayılarına dikkat çeken Ağbaba açıklamasının son bölümünde ise şu ifadelere yer verdi. “6 Şubat depreminin ardından teslim edilen konut sayıları: Kahramanmaraş : 17 bin 502, Gaziantep: 14 bin 710, Hatay: 10 bin 889, Adıyaman: 8 bin 216, Malatya 7 bin 881 (Toplam yapılacak 103 bin konut), Diyarbakır: 4 bin 415, Osmaniye: 3 bin 572 olarak belirlendi.”

TYP’liler İşten Çıkarılmamalı

TYP çalışmalarına da ayrı bir parantez açan Ağbaba, bu konudaki görüşlerini de; Aralarında Malatya’nın da bulunduğu deprem bölgelerinde Toplum Yararına Programlar (TYP) önemli bir istihdam imkânı sağlıyordu. Ancak adı konulmasa da tasarruf tedbirleri TYP’yi de vurdu. Binlerce kişi süre bitiminde işsiz kaldı veya kalacak. Malatya Valisi TYP’lilere kalıcı kamu personeli statüsü verilmeyeceğini açıklamış. Bizler, program sürelerinin uzatılarak deprem yaralarının sarılmasını istiyoruz. Ayrıca, deprem bölgesinde ciddi bir ekonomik canlılığın başladığını, program bitiminde işsiz kalan TYP’lilerin İŞKUR’a davet edilerek özel sektöre yönlendirileceğini açıklanmış. Bu sürecin nasıl olacağını bekleyip göreceğiz. Malatya gibi halen yüz binin üzerinde kişinin konteynerde yaşadığı bir şehirde personellerin tamamını işten çıkarmak akıl karı değil” şeklinde paylaştı.
Sonsöz Gazetesi: Abdulvahap Kaygusuz

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.