ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

GEZER: MALATYA ROTASIZ GEMİ!

Malatya’yı rotası olmaya bir gemiye benzeten Malatya Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. İbrahim Gezer, “Malatya’nın durumu gideceği yeri bilmeyen bir gemiye benziyor. Gideceği yeri bilmiyorsan hiçbir rüzgârın size faydası olmaz. Bu rüzgârın adı ister iktidar olsun ister muhalefet” dedi. 

20 Şubat 2024 05:10
GEZER: MALATYA ROTASIZ GEMİ!

Malatya Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. İbrahim Gezer, Malatya Gazeteciler Cemiyeti ve Yeni Malatya Gazetesini ziyaret etti. Yeni Malatya Tv stüdyosunda önemli açıklamalarda bulunan Prof.Dr. İbrahim Gezer Malatya’yı Rotasız Gemiye benzetti.

MALATYA ÖLÇEK BÜYÜTECEK

Geçtiğimiz günlerde ‘Malatya’ya çağ atlatacak proje’ olarak açıkladığı MalatyaRAY projesiyle detayları ilk kez paylaşan Prof. Dr. Gezer, “Malatya 30 büyükşehirden biri. Ama maalesef ciddi sorunları olan bir şehir. Bunlardan birisi ulaşım ve altyapı sorunları. Malatya geleceğe taşınması için en önemli projelerden birisi hafif raylı ulaşım sistemi. Biz buna MalatyaRAY adını veriyor. Bununla ilgili epey bir çalışma yaptı arkadaşlarımız. Bu proje gerçekleşirse Malatya çağ atlayacak. Hem trafik sorunu çözülecek hem de kültürel sosyal hayat toptan canlanmış olacak. Büyükşehir mantığına uygun olarak da Malatya daha geniş bir alana yayılacak. Bizim hazırladığımız proje İnönü Üniversitesi’nden başlayıp Malatya şehir merkezine gelecek, şehir merkezinden birisi Battalgazi’den birisi de Yeşilyurt’tan olmak üzere iki hat şeklinde ayrılacak ve Turgut Özal Viyadüğünün çıkışında birleşecek o noktadan itibaren birisi İkizce’ye diğeri de Organize sanayi bölgelerinden geçerek havaalanı ulaşacak. Bu proje uzun vadede Kale, Akçadağ ve Doğanşehir’i kapsayacak şekilde orta ve uzun vadede büyütülecek. İlk etapta Üniversite ile havaalanını bağlayacak. Bu proje gerçeklemedikçe Malatya’nın gelecek yüzyıla taşınması zor. Malatya’nın lig atlaması çok zor. Bu projeyle birlikte Malatya ölçek büyütecek” dedi.

MALATYA YA ERZİNCAN YA DA LONDRA OLACAK

Malatya’nın önünden iki yol haritası olduğunu belirten Gezer, “Böyle afetler sonrası şehirler iki yol takip ederler. İlki şehir depremi fırsata dönüştürerek ölçek büyüterek yoluna devam ederler. Mesela Londra 150 yıl önce yüzde 80’i tamamen yandı. Yeniden Londra’yı kurdular ve şu anda dünyanın en güzel şehirlerinden. Bazı şehirlerde hazırlıksız kadrolar olduğu için ölçek küçülterek devam ederler. Mesela Erzincan böyledir. Büyük bir değişim yaşanmazsa Malatya’da büyük ihtimalle böyle olacak” ifadelerine yer verdi.

İŞLEYEN MEKANİZMA YOK

Malatya’nın işleyen bir mekanizmasının olmadığını belirten Gezer, “11 il arasında merkezi en fazla yıkılan il Malatya. Genel yıkım anlamında en fazla yıkım Hatay’da oldu. Kayıpların az ama yıkım anlamında Malatya ikinci sırada. Şehir merkezine girince bu şehirde işleyen mekanizma göremiyorsunuz. Eğer işleyen bir mekanizma olsa insanlara umut olacak. Biz yetki aldığımızda her anlamda bir seferberlik başlatacağız. 100 günlük eylem planımız var. O başladığında Malatya’nın çehresinin değişmeye başladığını her birlikte göreceğiz. O zaman insanımız geleceğe daha umutla bakacak. 5 yılda Malatya’yı ayağa kaldırıp bölgesinin cazibe merkezi yapacağız. 5 yıl sürse bile insanlar bakacak ki bir mekanizma işliyor. Bütün kurumlar elbirliği ile çalışacak. İnsanlarımız ‘şehir ayağa kalkıyor’ diyecek” ifadelerine yer verdi.

BÖYLE GİDERSE KALAN GİDECEK GİDEN GELMEYECEK

Şu anda 110 bin insanın konteynerde yaşadığını ve 200 bin insanın da şehir dışında olduğunu söyleyen Gezer, “Şu anda 110 bin insanımız konteynerde yaşıyor ve başını sokacak ev yok. 200 bin insanımız şehre dönmek için şehrin konut ve altyapısının tamamlanmasını bekliyor. Çok sayıda esnafımız da dönmeyi bekliyor. Çünkü deprem tam da Malatya’nın kalbini vurdu. Malatya hızlı toparlanmazsa konteynerde yaşayan insanlarımız şehri terk edecek. Şehir dışındaki 200 bin insanımızda gelmekten vazgeçecek. Bu önemli bir sorun. Şehirler nüfuslarıyla vardır. Ama Malatya yıllardır nüfus kaybediyor. Bu şehri yöneten muhalefetiyle iktidarıyla kimse neden nüfusun azaldığını sormuyor” şeklinde konuştu.

MALATYA ÇANTADA KEKLİK GÖRÜLÜYOR

Malatya’nın 15 yıldır kan kaybettiğini belirten Gezer, “Biz bundan15 yıl önce depremle ilgili çalıştay yaptık. Bunların hiçbiri bu şehirde yapılmadı yetkililer tarafından. Bunlarla ilgili bir tedbir alınmadı. Malatya niye nüfus kaybediyor. Malatya gittikçe küçülüyor. Ekonomisi, turizmi küçülüyor.  Buradan ilan ediyorum. Bu şehir 20 yıldan fazladır kan kaybediyor. Kimseden ses çıkmıyor. Örneğin Veli Beyin ben bunlarla ilgili bir çalışma yaptığını görmedim. Malatya en fazla yoksullaşan 5 ilden birisi. Hayat pahalılığı Malatya’da komşu illerden önde mesela. Geçen bir muhtarımızla konuştum. ‘Trabzon’da çay içiyorum 5 TL, Erzurum’da çay içiyorum 5 TL, Elazığ’da çay içiyorum 5 TL, Sivas’ta çay içiyorum 5 TL, Malatya’da çay içiyorum 7.5 TL’ diyor. Böyle bir şey olmaz arkadaşlar. Ne iktidar ne muhalefet buna kafa yormuyor. Kimse proje hazırlamadan ortaya atlıyor ‘ben başkan olacağım’ diyor. Bizimde toplum olarak bu şehre emek verip katkı sağlayanlara kulak vermemiz gerekiyor. Malatya çantada keklik olarak görüldüğü için kan kaybediyor. Bunun için Malatya ihmal ediliyor. Malatya en az hizmet alan illerden birisi. Malatya Türkiye nüfusunun yüzde 1’inin oluşturuyor ama merkezi bütçeden aldığı pay yüzde yarım bile değil. En az yüzde 1 pay alması lazım. Çevreyolunun, hızlı trenin durumu ortada. Böyle onlarca proje söyleyebiliriz” dedi.

MALATYA SIRADAN KADROLARLA AYAĞA KALKAMAZ

Malatya’yı rotasız bir gemiye benzeten ve Turgut Özal’ın başarısının çok gerisinde kaldığını belirten Gezer, “Şehri nasıl yöneteceklerini bilmedikleri için ortaya karışık projeler yapılıyor. Mesela üniversite. Birçok önemli şehir önemli ihtisas üniversiteleri açtılar. Bizde var olan üniversiteyi böldüler ortaya karışık bir üniversite çıktı. Bir kurum açıyorsan bu şehrin hedeflerini besleyen bir kurum olsun. Ama şehrin hedefleri, kentsel vizyon diye bir şey yok. Malatya’nın durumu gideceği yeri bilmeyen bir gemiye benziyor. Gideceği yeri bilmiyorsan hiçbir rüzgarın size faydası olmaz. Bu rüzgarın adı ister iktidar olsun ister muhalefet. Malatya rahmetli Özal döneminde ortalamada iki sıra ileri gitmiştir. Bu sosyo ekonomik sıralara ve 63 yıldır ölçülüyor. Sanayi Bakanlığı bunu ölçüyor. O sıralamada Malatya 60’lardan beri tam ortadaydı. Ama Özal döneminde iki sıra yukarı çıktı. 40. sıradan 38. oldu o dönem. Ama maalesef mevut iktidar döneminde gittikçe geriledi ve 9 sıra geriye geldi. Şu anda 47. sırada. Bu deprem öncesi rakamdı ve deprem sonrası daha vahim oldu. Malatya artık sıradan kadrolarla ayağa kalkamaz. Yetkin kadrolara ihtiyaç var. Malatya kader seçimine gidiyor. Bu dönen ya fırsat değerlendirilip ölçek büyütecek ya da ölçek küçülterek daha alt lige düşecek. Malatya şu an da üçüncü ligde oynayan takım gibi. Seferberlik olmazsa BAL lige hata amatör kümeye düşecek” açıklamasında bulundu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.