ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

"Malatya’nın Yüzde 70’i yıkılmış…Bakın Şehir Planlamaları en az 25 yıllık yapılır. 50 kere anlattım ben bunları. 2050 Malatya’sının planlamasını yapmaları gerekiyor. Ama şuan böyle bir iş yapılmadığını biliyorum. Noktasal çözümler üretiliyor. İdare-i Maslahat yapılıyor. İdare-i Maslahatla olmaz kardeşim. 25 yıllık projeksiyon koyacaksınız. Nüfus projeksiyonları, büyüme projeksiyonları, Sosyal ve teknik altyapının ana karakteri ortaya konulmalıdır. Malatya’yı betona çevirdiler. Yeşil Malatya geri nasıl gelecek? Yeni Malatya nereye konumlanacak? Benim görüşümü merak ediyorsanız, Yeni Malatya’nın zeminin çok sağlam bir yere taşınması lazım.”
Malatya’nın 1989 Yılında Belediye Başkanı seçilen ve 1999 Yılına kadar görev yapan Yüksek Mimar Ahmet Münir Erkan işte bu uyarılarda bulunuyor…
-Şehir planlaması diyor…
-En az 25 yıl ileriyi öngörecek planlardan bahsediyor…
-Sağlam zemin diyor…
2050 Yılının Malatya’sını planlayın diye bağırıyor…
Yeşil Malatya diye dertleniyor…
-Malatya’yı betona çevirdiniz diye de ısrarla uyarıyor…
Bir bilen konuştuğunda bizim Başkanlar ve siyasetçiler sağır sultanları oynarlar. Duymazlar, görmezden gelirler.
Çünkü 25 yıl ilerisini ön görmek, işlerine gelmez.
Plan ve projeden bahsetmezler.
Danışmayı, araştırmayı ortak aklı kullanmayı asla istemezler. 
Mimar A.Münir Erkal yeni Malatya’nın kurulacağı yerleşim yerleri içinde önerilerde bulunmuş:
“Malatya’nın yeni merkezlere ihtiyacı var. Mesela Yazıhan ilçesinde sert yerler var. En başta düşünülmesi gereken bölgemiz. Ben şehir plancılarıyla görüşüyorum. Yaka bölgesinin de zemini serttir. Yine Yeşiltepe Bölgesi de öyledir. Şehir mezarlığını yaptığımız yer. Sağlam zeminlerin olduğu bu bölgelerimize ağırlık verilip yeni bir şehrin kurulması gerekiyor. Parkını, idari binalarını, sosyal alanlarını oluşturmaları gerekiyor. Ama bunu bilmeyen insanlar yapamaz. İnanın anlatsam anlattıklarımı 1 senede anlayamazlar. Bu adam ne diyor derler! Bu iş çocuk oyuncağı değil kardeşim.” 
Malatya 6 Şubat depremlerinde yerle bir olunca şehir merkezinin bulunduğu alan zemin nedeniyle yerle bir oldu. Malatya merkezinin altının suyla kaplı olduğu anlaşıldı. Suyun üzerinde cambazlığa gerek yok diye uyarsak da, yerinde dönüşüm adı altında Malatya’yı yıkıldı yerde yeniden inşa etmeye başladılar. Aylardır fore kazık olduğu da tartışılan zemine beton enjekte edilerek zemin güçlendirmesi yapılıyor.
Zemin sağlam olmasa da biz buraya yeni Malatya’yı kurarız dediler, Ankara’da hazırlanan projeler Malatya’da hayata geçirilmeye başlanıyor.
Yine A.Münir Erkal’ın şu sözlerine kulak vermek gerekiyor:
“Stratejik bir söz vardır. Hedefsiz bir gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez. 2050 yılının Malatya’sı nasıl olacak? Maketlerini koyacaksın, projesini koyacaksın, halkın görüşüne açacaksın. En az 100 kişilik bir ekiple bunu yapacaksın. Şehir Planlamacıları, Mimarlar, Sosyoloji profesörleri, Kültür uzmanları olması lazım.  İnisiyatif kullanmayan bir adam belediye başkanlığı yapamaz. Malatya’nın geleceğini çok kötü görüyorum. Bakın ben hep şuna inanırım. Hayat tercihlerden ve takdirlerden ibarettir. Bu bahsettiğim iki kriteri yanlış kullanırsanız yanlış yere gidersiniz. Malatya son zamanlarda tercih ve takdirlerini doğrudan yana kullanmıyor. Bu iyiye gitmez.”
Malatya Eski Belediye Başkanı A. Münir Erkal’ın söylediği her söze aynen katılıyorum. 
Malatya doğru yolda ilerlemiyor.
Hedefi yok, geleceği öngörmüyor.
Projesi ve planları yok.
Bu nedenle Erkal’ın dediği gibi:
Hedefsiz bir gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez…
Önce hedef, sonra plan ve proje Malatya için gerekli olan.
Görülen o dur ki Malatya’da hiçbir de yok…
Yine de iyi olur inşallah diyelim…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.