ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Prof.Dr. Önal: Orta Hasarlı Binaları Yıkın

Jeolog yerbilimci Mehmet Önal, depremlerden sonra binaların fiziksel ve mekanik olarak yorulduğunu, betonla demir arasında oynamalar ve boşluk oluştuğunu o yüzden kimsenin orta hasarlı binaları güçlendirmemesi gerektiğini söyledi. Orta hasarlı binaların yıkılması gerektiğinin altını önemle çizen Önal, aksi halde meydana gelecek bir depremde zaten yorgun olan bu binaların yıkılabileceğini ifade etti. 

10 Eylul 2023 07:27
Prof.Dr. Önal: Orta Hasarlı Binaları Yıkın

Jeolog yerbilimci Mehmet Önal, depremlerden sonra binaların fiziksel ve mekanik olarak yorulduğunu, betonla demir arasında oynamalar ve boşluk oluştuğunu o yüzden kimsenin orta hasarlı binaları güçlendirmemesi gerektiğini söyledi.  Orta hasarlı binaların yıkılması gerektiğinin altını önemle çizen Önal, aksi halde meydana gelecek bir depremde zaten yorgun olan bu binaların yıkılabileceğini ifade etti.

TOPRAK SAHİPLERİ GÜÇLENDİRİP SATMA PEŞİNDE

Malatya’da uzun yıllar araştırmalar yapan yer bilimci jeolog Prof. Dr. Mehmet Önal, depremde hasar alan binalara yönelik açıklamalarda bulundu. Orta hasarlı binalara yönelik Çevre ve Şehircik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin açıklamalarını takdirle karşıladığını belirten, Özhaseki’yi  akıllı ve kültürlü biri olarak nitelendiren Prof. Dr. Mehmet Önal, binaların çok yorulduğunu ve güçlendirmenin anlamsız olduğunu  ve olası büyük bir depremi bu binaların kaldıramayacağını söyledi. Prof. Dr Önal şöyle konuştu; “Malatya’daki binalar 4 büyük depremde ve yaşanan binlerce artçı depremlerde yoruldu. 2020’de 6.8 Elazığ Sivrice, 6 Şubat’ta 7.7 Pazarcık, 7.6 Elbistan ve 27 Şubat’ta 5.8 Yeşilyurt depremlerinde bunların devamında çok sayıda büyük artçıda ve yine geçtiğimiz aylarda yaşanan Yeşilyurt merkezli depremlerde binalar çok yoruldu. Geçenlerde biri bana “ Bu binalar insan mı yorulsun?” diyor. Yahu bu insanlar mekanik okumuyor, fizik okumuyor. “Bir bina hareketlendiği zaman betonla demir arası gevşiyor, boşluk oluşuyor. Onun için kesinlikle orta hasarlı binalar 5 buçuk 6’ya yakın depremlerde yıkılacak.  

MUTLAKA BUNLARIN YIKILMASI LAZIM

Kimse yanlış anlamasın böyle 13-14 katlı orta hasarlı binaları “Güçlendirdim hadi gelin oturun” kimse diyemez. 30 yıl önce söyledim Malatya’nın 3 tarafı fayla çevrili. Orta hasarlı binaları kimse güçlendirdim, diyemez mutlaka bunların yıkılması lazım.. Allah devletimize zeval vermesin, orta hasarlıların da evlerini verip yıkmamız lazım” 

Haber:Malatya Sonsöz Gazetesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.