ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Erkal: Yeni Malatya'yı Kurmak İçin Ehil Bir Heyete İhtiyaç Var

Tarihi yıkım sonrası Malatya’nın yeniden inşa sürecine yönelik görüşlerini paylaşan Malatya Eski Belediye Başkanı A.Münir Erkal, depremlerin fırsata çevrilmesi gerektiğini ve hiçbir masraftan kaçınmadan şehir planlamasında alanında uzman bir ekibin oluşturulmasının ciddi bir önem taşıdığını vurguladı. Malatya’da sadece yeşil alan ve sosyal alanların değil inşaat tekniğinin de uzmanlar tarafından detaylandırılması gerektiğini belirten Erkal, “Yeni Malatya'yı planlamak için ehil bir heyete ihtiyaç var" dedi. 

23 Ağustos 2023 03:41
Erkal: Yeni Malatya'yı Kurmak İçin Ehil Bir Heyete İhtiyaç Var

Malatya Sonsöz Gazetesine açıklamalarda bulunan 1989-1999 Yılları arasında Malatya Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Yüksek Mimar A. Münir Erkal depremlerde yıkılan Malatya için görüşlerini paylaştı.

Sonsöz Gazetesinin haberi şöyle:

Tarihi yıkım sonrası Malatya’nın yeniden inşa sürecine yönelik görüşlerini paylaşan Eski Belediye Başkanı Erkal,  Bu krizin fırsata çevrilmesi gerektiğini ve hiçbir masraftan kaçınmadan şehir planlamasında alanında uzman bir ekibin oluşturulmasının ciddi bir önem taşıdığını vurguladı. Malatya’da sadece yeşil alan ve sosyal alanların değil inşaat tekniğinin de uzmanlar tarafından detaylandırılması gerektiğini belirten Erkal, “Tabi bunları yaparken depremle ilgili verilerin de ortaya konması lazım. “Binalar yıkıldı hemen yenilerini yapalım” tarzındaki yaklaşım yanlış.” dedi

Malatya’da 1989-1999 yılları arasında 10 yıl belediye başkanlığı yapan ve 2002 yılında da 22. Dönem AK Parti Malatya milletvekilliği yapan Malatya’nın unutulmaz başkanları arasına adını yazdıran Ahmet Münir Erkal önemli açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda yüksek mimar olan Erkal depremden sonra Malatya’da yapılması gerekenler hakkında önemli görüş ve önerilerde bulundu.

ALANINDA EHİL KİŞİLERDEN HEYET OLUŞTURULMALI

Malatya’da yaşanan depremlerde büyük bir yıkımın olduğunu bu süreci iyi yöneterek yeni şehrin alanında en ehil kişiler tarafından planlanması gerektiğini belirten Erkal şöyle konuştu: Malatya’nın bütüncül bir şekilde bütün Malatya'yı kapsayacak şekilde yeniden çok ciddi hedefleri konularak Malatya'nın kimliği doğru tanımlanarak yeniden ciddi bir planlama yapılması gerektiğine inanıyorum. Bu çok ciddiye alınması gereken bir iş, zamanı falan hiç önemli değil.  Malatya'nın sosyolojik yapısını, değerlerini ve Malatya kimliğini çok iyi anlayacak şehir plancılarından, mimarlardan ve jeofizik mühendislerinden oluşan çok ciddi bir heyet oluşturularak Malatya’nın 50 yıllık geleceği planlanması lazım.

“UZMANLAR DETAYLANDIRSIN”

Malatya’da sadece yeşil alan ve sosyal alanların değil inşaat tekniğinin de uzmanlar tarafından detaylandırılması gerektiğini belirten Erkal, “Tabi bunları yaparken de Malatya’nın 25-50 yıllık perspektifi içerisinde, depremle ilgili verilerin de ortaya konması lazım. “Binalar yıkıldı hemen yenilerini yapalım” tarzındaki yaklaşımın son derece yanlış olduğu kanaatindeyim.” Dedi.

“YARDIM ETMEK DEVLETİN ASLİ GÖREVİ”

Devletin gerekli yardımları mutlaka yapması gerektiğini aktaran Erkal, “İnsanlarımıza yardım etmek devletin asli görevi... İnsanlarımızı en iyi şekilde koruyacaksınız. Yeni evleri elbette ki devletimiz yapacak. Ve en az maliyetle insanlarımıza bu yıkımın mağduriyetlerini gidereceksiniz. İnsan onuruna, haysiyetine Malatyalı kardeşlerimin itibarına uygun şekilde mağduriyetlerini gidereceksiniz. Kanunda şöyleymiş böyleymiş bu beni hiç bağlamaz. Hiçbir hak harcanamaz.” Diye konuştu

“ DEPREM VERGİLERİ BUNUN İÇİN ALINIYOR”

Erkal konuşmasına şöyle devam etti: Ciddi şekilde bu mağduriyetler tespit edilip en hızlı şekilde çözümlemesi lazım. Ama sadece meseleyi yıkımı hemen toparlayalım, hemen yerleştirelim, mantığıyla yapılmamalı. Buna mecbursunuz zaten deprem vergileri bunun için alınıyor. Çok ciddi bir şekilde Malatya’nın geleceğini planlayalım. Ondan sonra ciddi bir ekip, bir heyet kurulu; dalında en uzman şehir plancıları bulunmalı, bunda da hiç bir şekilde paradan ve masraftan kaçınmamalı. En iyi mimarlar en iyi jeofizikçiler, sosyolojik birikimi olan insanlar böyle bir ekip kurulmalı. Bu krizi bir fırsata çevirelim diyorum. Madem bu sıkıntılar oldu Malatya’nın geleceği planlanmalı. Mağduriyeti olan Malatyalı kardeşlerimin ihtiyacı acilen giderilmeli.

“TİCARİ ALANDA DA SIKINTILAR VAR”

Bir yandan mağduriyetler giderilirken diğer yandan şehrin tüm sistemlerinin masaya yatırılması gerektiğini belirten Erkal, sosyal ve gelecek vizyonun belirlenmesi, sosyal ve teknik altyapının aynı zamanda ulaşım ve sanayi planlamasının da yeniden yapılması gerektiğini söyledi.

Ciddi şekilde ticari hayatta da sıkıntı başladığını ekonomik anlamda da planlama yapılması gerektiğini belirten Erkal, iyi bir stratejik planlamanın, Malatya'nın gelecekte benzer sıkıntılar yaşamaması için önemli olduğunu söyledi.

“MALATYA BÖLGEYE ÖRNEK OLMALI”

Sürekli depremler yaşayan Japonya'nın örnek alınması gerektiğini orada bir çok depremler yaşanmasına rağmen binaların yıkılmadığını belirten Erkal, “Malatyalı kardeşlerimizi mutlu edecek, memnun edecek de bir planlama yapılmalı” diye konuştu.

Kendi döneminde yapılan terminali örnek gösteren Erkal, o terminalinde çok ileriyi görerek planlama yapıldığını, çok büyük eleştirilere rağmen uzun süreçler için öyle bir terminal yapıldığını, 2 Cumhurbaşkanı çıkarmış Malatya’nın bölgeye örnek bir il olması gerektiğini söyledi.

>> HABER: SONSÖZ GAZETESİ

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.