ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya'da Bir Zamanlar Banliyö Trenleri Kalkardı

Malatya'da 1944 Yılından itibaren Raylı Sistem vardı. Bugündü Maliye Binasının olduğu Dutluk adı verilen yere kadar gelen Banliyö trenleri İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra dördüncü il olarak Malatya'da sefer yapıyordu. 

23 Ağustos 2023 22:49
Malatya'da Bir Zamanlar Banliyö Trenleri Kalkardı

Yahya Hakan Öztarsu'nun paylaşımıyla Malatya'da raylı sistemi ilk kullanan iller arasında olduğunu görüyoruz. Öztarsu: "MALATYA'MIZDA 1944 YILINDA YAPILAN ÇALIŞMA İLE KARA HAVACILIK ALAYI, HAVA LOJMANLARI, TREN GARI İLE SAMAN PAZARI ARASINDA, ŞİMDİKİ ÇEVRE YOLUNDAN GİDECEK ŞEKİLDE ÇALIŞTIRILAN BANLİYO TREN HAREKET SAATLERİ ÇİZELGESİ.YEREL GAZETELERDE YAYINLANIYORDU" diyor. 

Malatya Kent merkezi ile İstasyon arasındaki ulaşım sorununa 1944 Yılında Malatya'da raylı sistemle işe başlanmış. Buharlı lokomotiflerin çektiği raylı sistem bu günkü Çevre yolundaki Maliye binası yanına kadar trenler getirilerek çözülmüştür. Demiryolu hattı ilerleyen tarihlerde İstasyonun batısında açılan Kara Havacılık Alayı Havaalanına ve Askeri lojmanlara kadar hizmet vermeye başlamıştır. Kente gelen ve giden demiryolu ve uçak yolcularının ulaşımı buharlı lokomotiflerin çektiği banliyö trenleri ile sağlanmıştır. Kentte yayınlanan gazetelerde hemen her gün istasyon ve havaalanına yapılan banliyö seferlerinin saatlerini gösteren ilanlar yer almıştır. Bu konuda bir araştırma yapılmamakla birlikte, belki de üç büyük şehir dışında kent içi ulaşımda raylı sistem kullanan ilk il Malatya olmuştu.

2023 Yılına gelmemize rağmen hala Malatya'da raylı sistem konuşulmazken, Trambüs icat edilerek toplu taşımaya devam ediliyor. Oysa 1944 Yılında Malatya'nın geleceğini planlayanlar ilk iş olarak Raylı sistem ile işe başlamışlar. Şimdi tranlerin kalktığı yerde araç trafiği yaşanıyor. Raylı sistem daha da uzatılarak Üniversiteye götürülmesi gerekirken mevcut raylarda sökülerek çevre yolu inşa edilmiş. 

İşte 1950'li yılların tren sefer tarifesi ve Malatya'daki banliyö treni. (Yahya Hakan Öztarsu'ya teşekkür ediyoruz)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hatip Basilğan 2023-08-25 07:10:19

Hakan Öztarsuya teşekkür ederiz