ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Katipoğlu: Konteynırlar Yangın sınıfı açısından çok tehlikeli

İtfaiye Hizmetleri Daire Bakanı Mustafa Katipoğlu, Malatya basın kuruluşlarının kaldığı basın konteynırlarını ziyaret etti. Katipoğlu "Burada kullanılan ürünler yangın sınıfı açısından çok tehlikeli ve çok kolay yanabilen malzemeler, buraya yangın tüpleri getirdik" dedi. 

05 Ağustos 2023 03:23
Katipoğlu: Konteynırlar Yangın sınıfı açısından çok tehlikeli

Deprem süresince ve sonrasında İtfaiye ekipleri ile birlikte canla başla vatandaşın yanında olduğunu ifade eden Katipoğlu, Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi olarak pek çok alanda hizmet verdiklerini, şehirde on dokuz noktada 7/24 esası ile çalıştıklarını ve araç, ekipman ile nitelikli personel noktasında Malatya’nın Avrupa ile yarışır halde olduğunu ekleyen Başkan, Belediyeden de gerekli desteği gördüğünü dile getirdi.

Yıkılacak binalarda sulama yapılması zorunlu!

Kahramanmaraş merkezli depremde en çok etkilenen illerden olan Malatya’da ağır hasarlı olup yıkılması gereken binalarda sulamanın kesinlikle yapılması gerektiği detayının ihalede bulunduğunu ifade eden Katipoğlu, 
‘’’Enkaz kaldırma, yıkım çalışmaları devam ediyor. Bununla ilgili belirtmek istediğim nokta şudur, bizler bu işin içerisinde değiliz. Bu çalışmaları valilik yahut çevre şehircilik kurumları üstleniyor. Enkaz çalışmalarında sulama yapılması zorunludur. Sulama yapılmaması halinde o yerler ilgili kurumlara mutlaka bildirilmelidir. İtfaiye olarak bizim işimiz yangın söndürmek, yangın çalışma grubuyuz biz. Hemşerilerimizin de bu durumu bilmesini isteriz. Temmuz 2023’de 800 küsur yangınla karşı karşıya kaldık. Özellikle anız yangınları ve ağır hasarlı binalarda çıkan yangınlara dikkat çekmek istiyoruz. İlk olarak anız yangınlarına değinmek istiyoruz’’ dedi.

"Konteynırlar da kullanılan malzemeler Yangın için çok tehlikeli"

‘’Anız yangınlarında vatandaşlarımızı bir kez daha uyarmak istiyoruz. Anız yakmak yalnızca toprağı temizlemiyor. Aslında toprağın anatomisi ile oynanıyor. Oradaki canlıları katlediyor, doğayı mahvediyoruz. Kesinlikle bunun doğru olmadığını ve ziraatçılarda bu noktada bilgi alınıp bu köklerin nasıl temizleneceğini öğrenmeleri gerekiyor. Ormanlık alanlarda insan kaynaklı çıkan yangınlara da değinen Başkan Katipoğlu, piknik alanlarındaki ateşlerin mutlaka söndürülmesini gerektiğini ekledi. Başkan sözlerine şöyle devam etti:
‘’Bugün konteynerlerde kamuoyuna haber ulaştırmak için emek harcayan sizlerle bir aradayız. Burada kullanılan ürünler yangın sınıfı açısından çok tehlikeli ve çok kolay yanabilen malzemeler. Bu alanda hem size eğitim vermek hem de yangın söndürme cihazı bırakmak istedik. Size verilecek eğitimle birlikte olası bir yangın ihtimalinde müdahale şeklini bilmeniz, yangını söndürmenizde önemli rol oynayacak. Sizlerde bu şekilde bir talep gelmesi bizleri çok mutlu etti.''

Ağır hasarlı binalarda, kimse olmamasına rağmen yangın çıkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

‘’Ağır hasarlı binalarda, çatıdaki malzemeleri elektrik kablosuna kadar sökmek isteyenler var. Güneş enerjisinin sacından faydalanmak istiyorlar. Kapı pencereyi söküyorlar. Bunları sökerken profili kesmek için mecburen profil kullanmak zorundalar. Bunlarda kıvılcım çıkaran maddeler. Özellikle son günlerde çıkan çatı yangınlarının çoğu genelde güneş enerjisinin profillerini sökmek üzere kullanılan spirallerden kaynaklı, ya da kabloları yakarak içerisindeki bakırı almak istemelerinden kaynaklı yangınlar çıkmaya başladı. Bir de orta ya da hafif hasarlı binalarda tadilat yapılmak üzere tercih edilen kişilerin iş bilmemesinden, kullandığı malzemelerin doğru olmaması ya da yanlış kullanılması halinde bu yangınlar çıkmaktadır.’’

Kaynak Yeni Malatya Gazetesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.