ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Kuru Kayısı Rekoltesi 77 Bin Ton

Malatya Valisi Hulusi Şahin, 2023 yılı tahmini kuru kayısı rekoltesini 77 bin 170 olarak açıkladı. Vali Şahin, toplam yaş kayısı üretimini de 385 bin 850 kilo olarak beklediklerini bildirdi. 

16 Haziran 2023 02:30
Kuru Kayısı Rekoltesi 77 Bin Ton

Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit ile birlikte Malatya Kuru Kayısı Lisanslı Deposunda basın toplantısı yaptı. Vali Şahin, Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, kayısı ağacında, ağaç başına ortalama 40 kilogram verim elde edildiğini, toplam yaş kayısı üretimi 385 bin 850 kilo olarak ve elde edilecek kuru kayısı miktarı ise 77 bin 170 ton olarak tespit edildiğini söyledi. Vali Şahin geçen yıla oranla rekolte de artış gördüklerini de kaydetti.

Kayısı da Hedef 450 milyon dolarlık ihracat

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise her yıl mart ayının sonundan itibaren yaklaşık iki ay süreyle tahmini yaş ve kuru kayısı çalışmasının yapıldığını, bu yıl ise 15 günlük bir çalışma ile Tarım İl Müdürlüğü TUİK verileriyle birlikte rekolte çalışması yapıldığını bildirdi.  Özcan, “Ortalama her yıl 80 bin ton ve üzerinde bir ihracat gerçekleştiriyoruz. Dünyanın 115 ülkesine ihracat gerçekleştiriyoruz. Bu yıl 10 aylık ihracat serüvenimize baktığımız zaman 73 bin ton ihracatı tamamladık. Haziran ve Temmuz aylarında da 10 bin tonluk bir ihracat bekliyoruz. Eğer bu 10 bin ton ihracatı da gerçekleştirirsek ihracatımız yaklaşık 83 bin ton ile tamamlanacağını ve ihracat gelirimizin de geçen yıl 402 milyon dolarla kapatmıştık. Bu yıl 450 milyon dolara yakın da bir gelir elde etmeyi düşünüyoruz. Asıl mesele tahmini rekolteden ziyade elde ettiğimiz gelir üreticinin maksimum düzeyde elde ettiği gelirlerin şehrin ekonomisine katkısı ve ülke ekonomisine katkısı olacak diye düşünüyoruz” dedi. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.