ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Mimarlar Odasından Malatya'ya Uyarı!

Mimarlar Odası Malatya Şubesi tarafından yayımlanan uyarıda orta hasarlı binaların güçlendirme çalışalarında lisanslı firmalardan destek alınması gerektiği belirtildi. Güçlendirme çalışmalarında ne kullanılmalı? Güçlendirme için hangi firmalarla çalışılmalı? sorularının cevabı haberimizde... 

16 Haziran 2023 09:08
Mimarlar Odasından Malatya'ya Uyarı!

Mimarlar Odası Malatya Şubesi, orta hasarlı binalarda güçlendirmelerin lisanslı firmalarca yapılması gerektiği uyarısında bulundu.

Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada; depremler sonrası Malatya'da yapılan hasar tespit çalışmalarına göre 2 bin 500 binanın orta hasarlı olduğu bilgisi paylaşıldı.

Paylaşılan bu rakam içerisinde güçlendirilebilecek olanlar için "Deprem Mühendisliği" alanında uzman akademisyenlerden bilgi alındığı belirtildi. 

Alınan görüşler sonrası güçlendirme yapılmayan binalarda tadilat yapılmaması ve zemin katlarında bulunan işyerlerinin faaliyete başlamaması uyarısında bulunuldu. 

Güçlendirme işlemlerinin kesinlikle lisanssız firmalara yaptırılmaması gerektiği hatırlatmasında bulunulan açıklamada;" Orta hasarlı binaların zemin katında bulunan dükkan, kafeterya ve işletmelerin faaliyete geçtikleri görülmüş olup güçlendirme işlemleri bitmeden bu işletmelerin faaliyetleri ilgili kurumlarca acilen durdurulmalıdır. Hasarsız veya az hasarlı binalarda isteğe bağlı güçlendirmelerde halkımızın yaşadığı korku ve endişeyi bazı kişilerin ticari hırsla ranta çevirdiği tespit edilmiş olup yönetmelik standartlarına uygun bir şekilde yapıdan gerekli veri ve numuneler alınmadan, lisanslı uzman kişilerce güçlendirme projesi çizilmeden ve herhangi bir denetim mekanizmasına dahil olmadan güçlendirme işlemleri kesinlikle yapılmamalıdır. Güçlendirme imalatı ve projelendirilmesi lisanssız hiçbir firmaya yaptırılmamalıdır." denildi. 

Binaların güçlendirme faaliyetlerinde ise karbon elyaf malzemesinin önemine dikkat çekilirken;"Son zamanlarda sıklıkla kullanılan güçlendirme yöntemlerinden biri olan karbon elyafın analiz yapılmadan projesiz uygulanması binayı depreme karşı daha riskli hale getirebilir. Ancak proje ve analiz sonucuna göre uygulanan karbon elyafın çok iyi performansla bina taşıyıcı sistemine etkisi olacağı inşaat mühendisleri tarafından belirtilmektedir."  sözleri kullanıldı. 

Yapılan güçlendirme çalışamlar sonrasında binaların güvenli olunabileceği de ayrıca belirtildi. 

HABER: EBUBEKİR ATİLLA-SERDAR KARAKUŞ

YENİMALATYA GAZETESİ

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.