ALTIN
 2.104,05
DOLAR
 31,3822
STERLİN
39,7428
EURO
 34,0576

Çakır: Enflasyon Baz Etkisini Kaybetti

AK Parti Malatya milletvekili Ahmet Çakır, enflasyonla ilgili yaptığı açıklamada; “Enflasyonun baz etkisinin geçen ay itibariyle kırıldığını biliyoruz. Bundan sonraki süreçte inşallah baz etkisi olmayacak. Enflasyon önemli bir miktarda da düşüşe geçecek. Ekonomik tedbir ve disiplinle de enflasyonu daha aşağıya indireceğiz.” dedi. 

23 Aralık 2022 11:44
Çakır: Enflasyon Baz Etkisini Kaybetti

Malatya’da her 15 günde bir olarak düzenlenen AK Parti halk buluşmasında AK Parti Malatya milletvekili Ahmet Çakır, vatandaşlarla bir araya geldi sorun ve talepleri dinledi. Çakır’a il başkanı İhsan Koca ile ilçe yöneticileri eşlik etti.

Toplantı öncesi bir değerlendirme yapan Çakır, gündeme dair açıklamalarda bulunurken, Çakır’ın gündeminin çoğunluğu ekonomiye dair oldu.

“Dünya krizle karşı karşıya kaldı”

Pandemi ve savaşlarla birlikte dünyanın ekonomik krize girdiğini ifade eden AK Partili Ahmet Çakır; “2023 seçimlerine gidiyoruz. Bu süreç çok önemli. AK Parti her zaman halkı düşünen, halk için siyaset yapan bir anlayışla her zaman sahadalar. Meclis çalışmaları artık son aşamasına geldi 2022 yılını tamamladık. Meclis son haftalarda da bütçe çalışmaları gerçekleştirdi. 2023 bütçesi gerçekleştirildi. 4,5 trilyonluk bir gider bütçesi, 3,8 trilyonlukta gelir bir bütçesi oluşturuldu. Bu neyi ortaya koyuyor? AK Parti’nin hem yatırım noktasında, hem ekonomik büyüme noktasında geldiği noktayı da çok iyi gösteriyor. 20 yıl süre içerisinde bakıldığı zaman Türkiye’yi 5.5 büyütmüşüz. Türkiye yüzde 5 buçuk büyüme gerçekleştirdi. 2022 yılında da biz 4,5 ile 5 arasında bir büyüme rakamı bekliyoruz. Pandemi sürecinde bütün ülkelerin daraldığı büyüme bir tarafa enflasyona gidildiği, Avrupa birliği ülkelerinde enflasyona gittiği bir süre içerisinde, yine Ukrayna, Rusya savaşı etkisiyle enerji fiyatlarının tarihte görülmemiş bir seviyeye gelmesi doğalgazın fiyatı 145 dolarlardan pandemi sürecinden 450 dolarlara çıkması, şimdi 1400-1500 dolarlar gibi yaklaşık 8-10 kat yükselmesiyle tüm dünya ekonomisini alt üst etti.  Haliyle tüm bu ekonomik krizlere rağmen ülkemizde de bir enflasyon yaşanıyor. Bu enflasyona karşıda çok hızlı tedbirler alınıyor.” dedi.

“Enflasyona halkı ezdirmiyoruz”

Yaşanan küresel krizlerle birlikte artan enflasyon karşısında vatandaşları enflasyona ezdirmediklerini vurgulayan Çakır; “Cumhurbaşkanımız dün itibariyle de asgari ücreti açıkladı. Bu çalışanlar ve dar gelirli vatandaşlarımızı için çok önemliydi. 8 bin 500 gibi bir rakam açıklandı. Bu nedir? Enflasyonist bir ortamda halkımızın ezilmemesidir. Ayrıca da üreticimize ve yatırımcımıza da ciddi destekler sağlanıyor. Tabi ki bu bütçelerle de Türkiye’nin geldiği noktayı görmek lazım. Türkiye’ye çok büyük yatırımlar yapıldı. Milyar doların üzerindeki yatırımlara baktığımız zaman 150 milyar doları bulan bir yatırım gerçekleştirildi. Bu 150 milyar dolar, yaklaşık 130-140 ülkenin gayrisafi milli hasılasına denk gelen bir rakamdır. Bunun içerisinde Avrasya tüneli, İstanbul hava limanı, Yavuz Sultan Selim köprüsü, Marmaray var. Yine Avrupa’nın en büyük doğalgaz depolama alanı Türkiye’dedir. Biryandan uçak ve Sihalarımızın yapılması olsun bunlardan her biri dünyada sayılı mega projelerden birisi. Bunlar Türkiye’yi büyümesi noktasında da çok farklı bir noktaya getiriyor.” diye konuştu.

“Ülkeyi 5 kat büyüttük”

Enflasyonla mücadele ile ilgili olarak yapılanları aktaran Çakır;  “2023 yılı ‘Türkiye yüzyılı’ olarak ilan edildi ve buna uygun da bugüne kadar Türkiye bunun alt zeminini oluşturdu. Bunun haricinde sayabileceğimiz yüzlerce, binlerce projeler var. Ülkeyi 5 kat büyüttük. Bunu görmek lazım. İhracat rakamlarımız 250 milyar doları aştı. Tabi ki yaşanan bu krize de çok hızlı tedbirler alınıyor. Üretim hiçbir zaman durmadı. Enflasyonun baz etkisinin geçen ay itibariyle kırıldığını biliyoruz. Bundan sonraki süreçte inşallah baz etkisi olmayacak. Enflasyon önemli bir miktarda da düşüşe geçecek. Ekonomik tedbir ve disiplinle de enflasyonu daha aşağıya indireceğiz. Cumhurbaşkanımız ifade ettiler. Hedefimiz yüzde 40 daha sonra yüzde 20 ve tek haneli rakamları hedef alan bir ekonomik politika yürüteceğiz.” Şeklinde konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner43