ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

AĞBABA; MEMUR SENDİKALARINA AYAR VERMEK İSTİYORLAR

İktidarın memur sendikalarına toplu sözleşme ikramiyesi konusunda ayar vermeye çalıştığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba “AKP, Danıştay’ın eşitlik ilkesine aykırı olduğu için iptal ettiği maddeyi yasayla tekrar getiriyor.Sözümüz olsun, yasa çıkarsa Anayasa Mahkemesine gideceğiz” dedi. 

17 Aralık 2022 18:00
AĞBABA; MEMUR SENDİKALARINA AYAR VERMEK İSTİYORLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,sabah saatlerine kadar devam eden Sanayi Komisyonunda  OHAL Mağdurları ve  toplu sözleşme ikramiye barajı konusunda sıkıntı yaşayan memur sendikalarının sorunlarını dile getirdi. Ağbaba,

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba komisyonda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

Zeytin maddesi çekildi ama torba yasa yine de çok karışık. OHAL Komisyonunda dosyası bitirilmeyip ihraç edilmiş insanların işlemlerinin o kişileri ihraç eden kuruma bırakılmasını öngören  madde torbada var.OHAL'le ilgili bir yasanın Sanayi Komisyonuna getirilmesini de sizin takdirinize bırakıyorum.Allah aşkına, Sanayi Komisyonu OHAL'le ilgili ne konuşacak?Merak ediyoruz.

FETÖ BORSASI OLUŞTURULDU

Biz,20 Temmuz 2015’te OHAL ilan edildiğinde "20 Temmuz sivil darbesi" dediğimiz zaman belki bir kısım anlayamamıştı ama o sürecin bir sivil darbeye dönüştüğünü hep beraber gördük. Burada büyük mağduriyetler olduğunu da sizler biliyorsunuz. Türkiye'de maalesef OHAL fırsata çevrilerek, FETÖ'yle mücadele fırsata çevrilerek büyük bir FETÖ borsası oluşturulduğunu, bu FETÖ borsasından dolayı insanların birbiriyle çatıştığını biliyoruz, İstanbul'da koca koca binaların pay edildiğini biliyoruz. FETÖ'yle iltisaklı, ilişkili insanlardan parası olanlar tertemiz yıkandı parayla çıktılar ama fakir fukara, Bank Asya’nın önünden geçen, okulun önünden geçen insanlar da mağdur edilmeye devam ediyor. Daha da ilerisi,Meclisi bombalayanların kardeşlerinin büyükelçi olduğunu biliyoruz.

BİNLERCE İNSAN MAĞDUR EDİLDİ

OHAL Yasası'na İbrahim Kaboğlu terörist; Cihangir İslam, terörist; Gergerlioğlu, terörist. Muazzez Orhan Işık terörist. Sadece bu komisyon toplantısında 4  terörist var; bu durum nasıl izah edilir bilmiyorum.İbrahim Kaboğlu sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın, dünyanın en önemli anayasa hukukçularından birisi. İbrahim Kaboğlu OHAL'de ihraç edildi, ekmeğinden edildi, saygın Fransa üniversitelerinde ders vermek için davet ettiler, davete gidemedi.Fransa'nın en önemli nişanını İbrahim Kaboğlu aldı .İbrahim Kaboğlu gibi, Cihangir İslam gibi, Muazzez Orhan Işık gibi binlerce insan var mağdur edilmiş,iktidar gibi düşünmeyen binlerce insan OHAL Komisyonunda ihraç edildi.

       

Ağbaba,AKP’nin memur sendikalara toplu sözleşme ikramiyesi konusunda ayar vermeye çalıştığını belirterek yapılanların Danıştay tarafından Anayasaya aykırı olduğuna karar verdiğini belirtti.

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

Veli Ağbaba konuşmasında;

Barajın yüzde 2'ye yükseltilmesi sendikalar için hayat memat meselesi.Bir memur için -alınan maaşlara göre baktığımız zaman, yaşam koşullarına baktığımız zaman- 707 TL'nin çok önemli bir para olduğunu görüyoruz. Burada yapılmak istenen şey, devlet büyük sendikalar aracılığıyla sendikalara ayar vermeye çalışıyor yani parayla, memurların hangi sendikaya üye olacağının kararını vermeye çalışıyor. Bu, eşitlik ilkesine aykırı, Anayasa'ya aykırı vicdanlara aykırı.

BIRAKIN SENDİKACILAR “HODRİ MEYDAN” DESİN!

Baraj meselesinde konu edilen bağımsız sendikalar.İsteseler de, herkesi üye yapsalar da yüzde 1'i geçme şansları yok.Şimdi, getirip bu insanların önüne bu konuyu dayatmak hiçbir siyasi ahlakla bağdaşmaz. Bırakın, sendikacılar, "Hodri meydan!" desinler, herkes gücü oranında, yaptıkları işler oranında örgütlensinler; bunun sağlanması lazım.2010 referandumunda iktidar evet isterken  bu konuları taahhüt etmişti, "İsteyen istediği sendikaya özgürce üye olacak." demişti ama maalesef bu burada bunun önüne geçiliyor.

TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİNİ DANIŞTAY HUKUKA UYGUN BULMADI 

 Geçtiğimiz yıl toplu sözleşme ikramiyesiyle ilgili kamu çalışanlarının yüzde 1'inden fazlasını üye kaydetmiş olan sendikaların üyelerine ödenmesine ilişkin bir madde konulmuştu. Sendikaların başvurusu üzerine bu madde yürürlüğü Danıştay’ın 12. Dairesi tarafından 11 Ocak 2002 tarihinde durdurulmuştu. Mahkemenin bu kararıyla sendika üyesi tüm kamu çalışanlarının toplu sözleşme ikramiye almasının yolu açılmıştı. Danıştay’ın 12. Dairesi toplu sözleşme ikramiyesiyle ilgili getirilen sınırlamanın yürürlüğünün durdurulmasına, sendikalar arasında ayrıma yol açması, açıkça sendikal özgürlüğe bir müdahale oluşturarak sendikaların kuruluş amaçlarının gerçekleştirilmesini önleyici şekilde üye kaybına sebebiyet verecek nitelik taşıdığı gibi, aynı hizmet kolunda çalışıp aynı işi yapan sendika üyesi kamu görevlileri arasında sadece farklı sendikalara üye olmalarıyla nedeniyle toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesinde eşitsizlik yaratması suretiyle çalışma barışını da olumsuz yönde etkileyeceğinden dava konusu düzenlemede mevzuata ve hukuka uygun bulunmamaktadır." gerekçesine dayandırılmıştır. Bunu kim söylemiş? Türkiye Cumhuriyeti Danıştay’ı söylemiş.

MUHALİF SENDİKACILAR MÜDÜR OLAMAZ,TAYİN OLAMAZ,TERFİ ALAMAZ…

Şimdi hukukun arkasından dönüyor, bunu bir kanuna bağlayarak tekrar çıkarmaya çalışıyorsunuz, bunu yapmayın;Herkes biliyor ki amaç belli. Amaç, bazı sendikaları güçlendirmek. Zaten bu koşullarda muhalif sendikalara üye olmanın bir bedeli var; müdür olamazsın, tayin olamazsın, terfi edemezsiniz, falan sendikanın üyesi olmazsan kamuda bir yere gelemezsin, zaten bu var, zaten engelliyorsunuz, bu bağımsız ya da farklı sendikalara, "muhalif sendikalar" diye tabir ettiğimiz sendikalara üye olmayı zaten fiilen engelliyorsunuz, bu güç var elinizde. Bürokraside var, farklı kanallarda var, bunun yapılması doğru değil.

FİİLÎ OLARAK MEMUR SENDİKACILIĞINI YASAKLAMAK İSTENİYOR

Sendikanın partisi olmaz, partinin sendikası olmaz.Anlattığım gerekçelerle bu baraj getirilerek sendikacılık yapmalarının önünde engel olunuyor yani "Sendikacılık yapamazsınız." deniliyor. Bu, fiilî olarak sendikacılığı, memur sendikacılığını yasaklamaktır.İki günden beri sendika başkanlarımız ile birlikteyiz.Dün yağmurda zorla, kaçak göçek yollardan soktuk içeriye. Sendikalar arasında taraf olmayın, sendika üyelerini parayla terbiye etmeyin; bu, büyük bir vicdansızlıktır. Bir memura 700 lira vererek o insanların haklarını elinden almayın. Önümüzdeki dönem ocak ayı itibarıyla bu paranın bin lira 1.200 lira olacağı söyleniyor.Yüzde 2, yüzde 1 barajını kaldırın.

AKP’Lİ BAKAN ‘ÖRGÜTLENMEYİ DESTEKLEYECEĞİZ’ DİYOR,AKP ÖRGÜTLENMEYİ YASAKLIYOR

Geçtiğimiz günlerde Plan ve Bütçe Komisyonunda Sayın Bakan Vedat Bilgin: "Biz, örgütlenmelerin önündeki bütün engelleri kaldıracağız hatta işçi sendikalarıyla ilgili..." Bizim de desteklediğimiz bir söz söyledi, dedi ki: "Sendikalı olan, örgütlenmeyi sağlayan iş yerlerine prim vereceğiz, destek olacağız." Şimdi bu söze bakın, bir de burada yapılana bakın. Bu maddeyi geçirirseniz burada sendikalara sözümüz söz olsun; bunu Anayasa Mahkemesine götüreceğiz. Sayın İbrahim Kaboğlu burada, bunu Anayasa Mahkemesine götürerek, sizler arasında ayrım yapılmasına, sizlerin ötekileştirilmenize izin vermeyeceğimizi söylüyoruz.

POLİS,SAVCI,İNFAZ KORUMA MEMURLARI TOPLU SÖZLEŞME PARASI ALAMIYOR

Yasal olarak Sendika üyesi olamayan bir kesim var; onlar kimler? Polisler üye olamıyor, infaz koruma memurları üye olamıyor, hâkimler ve savcılar bir sendikaya üye olamıyor. Bu meslek mensuplarına toplu sözleşme parası verilmiyor.Akşama kadar polislerle yüz yüze geliyorsunuz. Devletin polisine,İnfaz Koruma Memuruna devlet üç ayda bir 700 lira veremeyecek mi?Bu meslek mensuplarının da toplu sözleşmeden yararlandırılması gerekiyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.