ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

'Adil gitsin' dediler, Ahmet geldi; peki, ne değişti?

Başkan Ahmet Yaman, Adil Gevrek’i aklamak için mi geldi? - Yeni Malatyaspor Kulübü’nün borcu kaç TL? - İşte, yeni yönetimin borçları ödeme takvimi? - Başkan Yaman, toplam borcun kaç lirasını ödeyecek? - Kaç milyon TL vaat etti, şu ana dek kaç milyon TL verdi? - Sponsor olmak isteyen iş insanlarını “kim” arıyor? - Sabah yardım sözü verenler, akşam neden “Hayır” diyor? - “Kayyum heyeti ataması” ihtimaline nasıl bakıyor? - Teknik direktör Cihat Arslan’dan niçin rapor istedi? - Vali ile Belediye Başkanı’ndan beklentisi ne? - Malatya milletvekilleri ile temasa geçildi mi? - Düzenlenecek “Yardım gecesi”nin ayrıntıları… - Hedef TFF 1. Lig’de kalmak mı, şampiyonluk mu? Murat Çetin Sordu, Yeni Malatyaspor Başkanı Ahmet Yaman Cevapladı. 

19 Eylul 2022 22:09
'Adil gitsin' dediler, Ahmet geldi; peki, ne değişti?

2016-2017 sezonunda ikinci olarak Süper Lig'e yükselen Yeni Malatyaspor, yeniden TFF 1. Lig’de mücadele ediyor. TFF’nin “küme düşme”yi kaldırmasıyla 2020-21’de düşmekten kurtulan Kaplanlar, çok kötü geçen 2021-22 sezonunun ardından bir alt lige gerilemişti. 300 milyon TL’nin üzerinde olduğu kaydedilen borçlar nedeniyle transfer yapamayan Sarı-Siyah-Kırmızılılar, 2022-23’te de karamsar bir tablo çiziyor. Futbol takımı, üç mağlubiyet ve üç beraberlik ile üçüncü hafta itibarıyla 3 puanda yer alırken, kulübün yeni başkanı Ahmet Yaman zor bir dönemden geçiyor. Yaman ve ekibi, biriken ödemeleri karşılamak için girişimlerini sürdürüyor.

BİZ, İKİNCİ ADAM OLMAYI SEVMİYORUZ

Haziran 2014’te göreve gelen Adil Gevrek’in bıraktığı “ağır yükü” omuzlayan Başkan Yaman’a yönelik “Gevrek’i aklamak için geldi” söylentileri yükselirken, aslında o ticaret hayatı ve kariyerini de riske atıyor. Bize, neden böyle bir sorumluluğu üstlendiğini anlatırken söze, Adil Gevrek ile daha önce hiçbir bağının, tanışıklığının bulunmadığını vurgulayarak başlıyor. “Kişilik” kelimesine özellikle seçerken, birilerini aklama derdine düşmediğini belirtiyor: “Bize konsorsiyum ile yönetin denildi; ancak buna yanaşmadık. Biz, ikinci adam olmayı sevmiyoruz. Çizgimiz belli…”

GEÇMİŞ DÖNEMİN BORÇLARI GEÇMİŞE AİTTİR!

Malatya Valisi Hulusi Şahin ile Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’dan “yardım sözü” alınca kolları sıvayan Ahmet Yaman, borç konusunda hayli hassas davranıyor. Geçmiş dönemin borçlarının geçmişe ait olduğuna dikkati çekerken “Borcun hepsini sırtımıza almadık, almayız da… Bizi, bundan sonrakiler alakadar eder. Takımın durumu iyi olursa adım atabiliriz. Fakat borçların gerçek olup olmadığını araştırmadan, kesinlikle ödeme yapmayız. Kimin ne hakkı varsa, paramız olduğu sürece veririz. Yoksa da bu işe yanaşmayız” ifadelerini kullanıyor.

BORCU, 180 MİLYON TL’YE KADAR TOLERE EDEBİLİRİM 

Kenetlenilmesi gerektiğini anlatırken, “Fedakâr” davranacağından ipuçları sunan YMS Başkanı, borcun ödeme yöntemlerine de açıklık getiriyor: “Borç, gerçekten ağır mı? Peki, kime, neye göre ağır? Bana göre değil. Çok basit ödenebilir, elbette birlik olursak… Ben ticaretle uğraşıyorum. Nakit olmasa da bünyemizde dönen paramız var. 80 ve 100 milyon TL arasında tolere edebilirim. Malatya için feda ederiz. Ama bu durumda bize de ‘karşılık’ verilmeli. Borcun bir kısmı bizden, diğer kısmı da Malatya halkından, Valilik ve Büyükşehir’den alınabilir.” 

30 MİLYON TL SÖZ, ŞU ANA DEK 6 MİLYON LİRA ÖDEME!

17 Temmuz 2022’deki olağanüstü seçimli genel kurulda seçilirken 30 milyon TL bütçelerinin olduğunu kaydeden Başkan Ahmet Yaman, şu ana dek kulübe, yaklaşık 6 milyon lira aktarmış ve söz konusu rakamın tümünü kademe kademe verecek. Bunun gerekçesini şöyle açıklıyor: “Hemen de verebilirim; ama sadece iki ay zamanımız olur. 30 milyon lirayı harcarsak  sonra ne yaparız?”. Borçlara karşı 140 milyon TL tedarik edilemeyince, transfer tahtası açılmazken, Gaziantep FK'ya giden Mustafa Eskihellaç da 14 milyon TL bonservis getirdi. 22-23 milyon TL civarında bir harcama yapan yeni yönetim, hesapların bloke olduğu ekonomik darboğazda, çaresizlik içerisinde.  

SPONSOR OLMAK İSTEYEN İŞ İNSANLARINI BİRİLERİ (!) ARIYOR

FIFA'daki futbolcu alacakları ödense bile iki sene boyunca transfer yapamayacak olan Yeni Malatyaspor, sorunlar çözülmediği takdirde daha ağır cezalar ve yaptırımlar ile karşılaşacak. Aylık 10 milyon TL masrafa karşın Ahmet Yaman yönetimine 800 bin lira artı çok cüzi miktarda da reklam geliri gelmiş. İstanbul’da görüşülen ve sponsorluk için anlaşılan tanınmış Malatyalılar hayâl kırıklığına yol açıyor. Sabah “Tamam” diyenler, akşam “Olmaz” diyor. Ret yanıtının arka planında Yaman’ın “Kimler olduğunu bilmiyoruz!” diye geçiştirdiği ve “Kimsenin günahını alamam” dediği birilerinin (!), destekçileri telefonla araması yatıyor.

“BİRİ BENİ ARADI, BAŞKA DOSTLARI KAYBETMEK İSTEMEM” YANITI!..

Her gidilen yerde kapılar açılsa da günün sonunda olumsuz cevapla karşılaşılıyor. Başkan Yaman, reklam vermek isteyen ve “Ağabey” hitabıyla seslendiği tekstil sektöründeki bir iş insanı ile temaslarını anlatıyor: “Bizi çok güzel karşıladı, ağırladı. Finansı ayarlamak için iki saat müsaade edin, sonra yazışmalarımızı yapalım” dedi. Akşam arayıp tebriklerini sundu. ‘Güzel şeyler yapıyorsunuz, bu kadar borca rağmen taşın altına elinizi koymuşsunuz’ dedi. Akabinde ‘Kusura bakmayın. Bizi mazur görün. Yardım yapamayacağız. Beni biri aradı. Sizi dost olarak kazandım; ancak başka dostları kaybetmek istemem’ dedi.” “Birlik ve beraberlik olmazsa bu işlerin üstesinden gelemeyiz. Öznur Kablo ile görüştük. Aynı şeyler onda da yaşandı.” 

“ADİL GİTSİN” DEDİLER, AHMET GELDİ; PEKİ NE DEĞİŞTİ? 

Teknik direktör Cihat Arslan’ın yalnızlığa terk edildiği, futbolcuların ve personelin maaşları, sigortalarının ödenmediği bir takım devralan Yeni Malatyaspor’un bir numaralı ismi, oldukça sitemkâr: “Adil gitsin dediler, Ahmet geldi; peki ne değişti? Biri gider, biri gelir. Malatya’yı küme düşürmek mi istiyorlar? 150 milyon TL’yi getirsinler; söz veriyorum, borcun 100 milyon TL’sini ben karşılayacağım.” 

KAYYUM DA GELSE BİZDEN İYİ İŞ YAPAMAZ

“Şeffaflık”tan yana olan YMS Başkanı, “Biz, aldığımız iğneye kadar yazarız. Kayyum da gelse bizden iyi iş yapamaz. Onlara birileri destek olabilir, bilemem. Peki, nasıl yönetilirdi? Belediyeye devredilmeyecek miydi? Sonuçta birileri atanıyor. Özetle; bu iş sadece Ahmet Yaman ile olmaz. Birliktelik olmalı. Biz, bu takıma gönül verdik” cümlelerini kuruyor. 

BEN, İNANMADIĞIM BİR İŞE ASLA GİRMEM

300 milyon TL, hatta 400 milyon TL olarak anılan borcu tam anlamıyla araştırmayan Yeni Malatyaspor Kulübü Başkanı Ahmet Yaman, önceliği takımı düzlüğe çıkarmaya veriyor: “Takım oluşmuşsa, geçmiş dönemin bir önemi yok. Biz ayağa kalkıp kendimize geleceğiz. Ben inanmadığım bir işe asla girmem. Yeter ki birlikte olalım. Çok bir şey istemiyorum. Ben bu borcu kapatacağım.” 

ÇOK DAHA İYİ OLACAK

Genç, tecrübesiz; ama sahaya yüreğini koyan ve savaşçı bir ruha sahip takımda herkesin ödemesi yapıldı, yeni sözleşmelere de imzalar atıldı. Kadronun bir arada antrenman eksikliği bulunurken, Cihat Arslan’ın da çalışmalara biraz daha ağırlık vermesi bekleniyor. “2-2’lik Manisaspor deplasmanında, ardından Malatya’daki golsüz Altay beraberliğinde çok iyi mücadele edildi. Futbolcuların daha da toparlanacağını, çok daha iyi olacağını düşünen Başkan Ahmet Yaman, Cihat Hoca’dan “Biz neden bir türlü yapamıyoruz” diyerek rapor istediklerini doğruluyor: “Daha çok idman yaptıracak. Takımı daha farklı bir konsept ile çalıştıracak.”

“YARDIM GECESİ” DÜZENLENMELİ

Vali Hulusi Şahin ile Bş. Bld. Başkanı Selahattin Gürkan, Başkan Yaman ve kurmaylarına vakit ayırıyor. Görüşme anlamında zaman zaman sorun yaşanması da gayet doğal; çünkü Şahin ile Gürkan, yoğun bir tempoya sahip. Bu noktada Yaman, düzenlenecek bir “yardım gecesi” ile birçok şeyin yoluna gireceği fikrinde: “Kayısı nasıl değerli ise Malatyaspor da o kadar değerli. Malatyaspor ön plana alınmalı.” Şahin ile Gürkan’ı çok özverili bulan YMS Başkanı şöyle devam ediyor: “Bir yönetici 5 milyon lira harcarsa, Valilik ve Belediye kanadı da o kadar harcamalı. ‘Biz peyderpey yardımcı olacağız’ dediler. Bu borcu ödemediğimiz takdirde sadece çark döner. Bu çarkın içinde de dişliler teker teker kırılır ve işlemez hale gelir.” 

BİZİM HİLE VE HURDA İLE İŞİMİZ YOK

Yeni Malatya’ya kimse reklam vermezken, yalnızca Başkan Ahmet Yaman’ın yakın arkadaşlarından destek geldi ki, onlar da ancak birkaç günlük yemek masraflarını karşılamaya yetti. Büyük bir sponsorluk anlaşması imzalanamadı. Camiadan destek isteyen Başkan Yaman, “Malatyaspor’u seviyorsak ve Malatyaspor ortak paydaşımızsa, bana inansınlar ve güvensinler. Beni tanımayanlar da geçmişimi soruştursun. Bizim hile ve hurda ile işimiz yok. Bizi bilenler bilir” diye konuşuyor. Siyasetçilere sitem eden Yaman “Futbolcularla alakalı TFF’de problemimiz olmuştu. Orada müdahale ettiler. El birliğiyle onu çözdük” açıklamasını yapıyor. Malatyalı milletvekilleriyle net bir temasta bulunamadıklarına işaret ediyor: “Hepsiyle bir araya gelerek sorunlarımızı anlatacağız. Onlar da seçim sürecine girdiler. Çok yoğun oldukları için görüşemiyoruz.”

LİGDE KALMANIN DEĞİL ŞAMPİYONLUĞUN PEŞİNDEYİZ

Futbol ile ticaret arasında benzerlikler hâkim. Başkan Ahmet Yaman da bu görüşte. Futbolla ilgili çok tecrübesinin olmadığını dile getiren; ancak iki ayda futbolu çözdüğünü ifade eden Başkan Yaman, “Futbol da ticaret gibi bir şey. Kısa bir zamanda sorunları çözmeye başladık. Pişman olmadım. Ben heyecanlıyım. Takımı şampiyonluğa kadar taşıma hevesindeyim. Ligde kalmanın değil, şampiyonluğun peşinde olacağız. Hedefimiz hep yüksek. Birlikte olursak her şeyi yapabiliriz” şeklinde konuşuyor. 

MALATYASPOR DERNEĞİ’Nİ KURDUK

Yeni Malatyaspor açısından, aylık 10 milyon TL’den, yıllık ortalama 120 milyon lira gibi bir giderden söz etmek mümkün. Bunu karşılayabilecek de reklam ve TFF de dahil, neredeyse hiç gelir yok. Bu işin toplamayla olmayacağının bilincine çoktan varan Yaman, kurdukları Malatyaspor Derneği’ne dair bilgi verdi: “Uzun vadeli hesaplarımız var. Taşıma su ile değirmen dönmez. Derneği, tüccar mantığıyla kurduk. Alt zemin hazır. İhale verilsin. Bize yardımcı olunsa her sene çok rahatlıkla para kazanabiliriz.”

MALATYASPOR BİR ÖVGÜ KAYNAĞI, YAŞATILMALI

Malatya Time okurlarıyla paylaştığı fikirlerini henüz Vali Hulusi Şahin ile sağlıklı bir şekilde konuşamayan, en kısa sürede iletmeyi planlayan YMS Başkanı, demeçlerini etkili vurgularla tamamlıyor: “Önceliğimiz Malatyaspor olmalı. Federasyon’dan yıllık 13-14 milyon TL gibi bir para geliyor. Malatyaspor bir övgü kaynağı. Yaşatılması ve desteklenmesi lazım…” 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.