ALTIN
 2.104,05
DOLAR
 31,3822
STERLİN
39,7428
EURO
 34,0576

Canbay: Her 2 Kişiden Biri Borçlu

Haziran ayı il divan toplantısında konuşan Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mustafa Canbay’ın gündeminde ekonomi vardı. Canbay; “Ülkemizde her 2 kişiden 1’i maalesef borçlu şekilde yaşıyor. Merkez Bankası'nın verilerine göre; 2018'de 567 milyar lira seviyesinde olan hane halkı borçları, 2021'de 1 trilyon lirayı aştı; yani iki misline çıktı” dedi. 

25 Haziran 2022 02:55
Canbay: Her 2 Kişiden Biri Borçlu

Her ay düzenli olarak gerçekleştirilen Saadet Partisi il divan toplantısı parti il binasında gerçekleştirildi.

“1 YILDIR GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR”

Divan toplantısının gündemini ülke ekonomisi ve seçimler oluşturdu. Toplantıda bir değerlendirme yapan Parti il başkanı Mustafa Canbay; “Afganistan’da meydana gelen ve binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği bir depremden de bahsetmek istiyorum. Deprem aslında ülkemizdeki şiddetiyle mukayese edildiğinde çok yüksek değil. fakat belli ki Afganistan’daki binaların yapı şartlarından dolayı çok büyük bir yıkıma sebep olmuş, bu kadar fazla insan hayatını kaybetmiş. Afette yaralananlara şifa, hayatını kaybedenlere Cenab-ı Hak’tan rahmet,  niyaz ediyorum. Gündem yine ekonomi. 1 yıldır bir türlü gündemden düşüremiyoruz. Ülkelerin kredi CDC puanlamalarında Türkiye ilk sırada. 300 puanı geçtiğinde ülkeler iflasa gidiyor derler. Bizde 830 puanı geçti. Acaba nereye doğru gidiyoruz. Muhterem arkadaşlar; yılbaşında "6 ay sonra her şey güllük gülistanlık olacak" diye tarih veren iktidarın süresi doluyor. Tarih verdiler; “6 ay sonra her şey düzelecek.” fakat bu 6 aylık sürede bırakın iyileşmeyi, ekonomik şartlar daha da ağırlaştı ve kötüleşti. Yanlış politikalar nedeniyle vatandaşlarımız giderek daha da ağırlaşan bir borç yüküyle yaşamak zorunda kalıyor. Mahalleli bakkala, bakkal toptancıya, toptancı fabrikaya borçlu... Gençler devlete, hane halkı bankalara borçlu. Asgari ücretliler, memurlar, emekliler, borç döndürerek ay sonunu getirmeye çalışıyorlar. Ülkemizde her 2 kişiden 1’i maalesef borçlu şekilde yaşıyor. Merkez Bankası'nın verilerine göre; 2018'de 567 milyar lira seviyesinde olan hane halkı borçları, 2021'de 1 trilyon lirayı aştı; yani iki misline çıktı!”

“ÜLKE EKONOMİSİ İÇİNDE GEÇERLİ OLSUN”

‘Kulüpleri zarara uğratanlar’ ile ilgili alınan kararın ülke ekonomisi içinde geçerli olmasına vurgu yapan Canbay; “Hükümet bazen iyi şeyler yapıyor dedik ya. Bunlardan biriside spor kulüplerini zarara uğratan yöneticilerin bu zarardan mesul olmalarını sağlayan yasa meclisten geçti. Çok güzel. Şimdi bu güzel kanunlara bir madde daha eklenmesini istiyoruz. 1.ülkeyi yönetenler, ülkeyi yönettikleri sürece ülkeye verdikleri ekonomik zarardan da sorumlu olsunlar.2. yerel yönetimleri yönetenler de yönettikleri yerel yönetimleri uğrattıkları zarardan sorumlu olsunlar. Taşıma toprakla milletin karnı doyar mı?” diye konuştu.

“ADİL BİR DÜZEN İNŞA EDECEĞİZ”

2023 Haziran ayında yapılması planlanan seçimleri işaret ederek sözlerini noktalayan Canbay; “Son açıklanan TÜİK verilerine göre, tarımsal girdi maliyetleri yeni bir rekor kırarak yıllık bazda %117,31 artmış. Nisan ayı verilerine göre en yüksek artış; yılda yaklaşık % 242 ile gübre fiyatlarında gerçekleşti. onun içinde mecburen gübre atmıyor bazı insanlar, verim böylece düşüyor. Tam bir yıl önce; 2021 yılının nisan ayında yıllık artış, sadece %22,15'ti. Şimdi tarım üretiminde böylesine ciddi bir problem ortada çözülmeyi bekliyorken hükümet, gıda fiyatlarına çözüm olarak 10 ülkede tarım arazisi almayı planlıyor. Kendi topraklarımız ve çiftçimiz ne olacak. Ülkemizin bereketli toprakları, çalışkan çiftçimizin elinde mahsul vermeyi beklerken iktidar, yüzünü başka ülkelere dönmüş; güya milletin derdine çare arıyor. Üreteni tüketmeyeceğiz, Yönetme kabiliyetini yitiren iktidarın çiftçiye verdiği zarar yüzünden çiftçimiz her gün isyan ediyor. “üretirken tükeniyoruz” diyor çiftçilerimiz. Milleti öğüten, üreticiyi tüketen, gençlerimizi sömüren bu çarkı durdurmak zorundayız. Biz milletimizle birlikte bu çarkı kırıp, yerine insanca yaşamın mümkün olduğu adil bir düzeni inşa edeceğiz. Üreteni tüketmeyeceğiz. Çiftçimizin artan girdi maliyetlerine yönelik bütçe ayıracağız. Yap-işlet-devlet projelerine ve geçiş garantili projelere ayrılan bütçeyi, israfa ve yolsuzluğa akıtılan parayı; çiftçimize vereceğiz. Çiftçimizi kalkındırıp, topraklarımızı yeniden yeşerteceğiz. Vatandaşı borca esir edip, rant çevrelerinin çıkarına çalışan bu düzeni değiştireceğiz. Enflasyonu artıran sebepleri ortadan kaldırıp, vatandaşlarımızı temel ihtiyaçları için bile kredi çekmeye mecbur eden bu ekonomi modelini değiştireceğiz. Ey milli görüşçü kardeşlerim biz asla "helal ve dürüst siyaset" yapmaktan vaz geçmeyeceğiz. Gerçekleri kimseyi rencide etmeden olduğu gibi söyleyeceğiz. Bugüne kadar hiçbir zaman süte su katanlardan olmadık, bundan sonra da asla olmayacağız! bunca olumsuzluğa rağmen hala umut varsa, bu umudu ayakta tutan ve ülkemizin daha fazla bataklığa düşmesine engel olan sizlersiniz Nasıl ki 1995 te sandıklardan birinci parti çıkıp efsane başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan hocamızın liderliğinde ki 54. hükümet ile ülkeyi şaha kaldırdık. Şimdi yeniden başlıyoruz. 2023 te sandıklar patlayacak bilge başkan temel Karamollaoğlu ile bismillah deyip ülkeyi bu sıkıntılardan kurtarıp hak ettiği müreffeh seviyeye çıkaracağız.” dedi.

 Yapılan açıklama sonrasında partiye katılım sağlayanlara parti rozeti takıldı. 

Haber Yeni Malatya gazetesi Onay OZAN 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner43