ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Kemer Gözcü Gazetesi 21 Yaşında

Antalya-Kemer’de yayınlanan ilk ve tek günlük gazete Kemer Gözcü 21 yaşına girdi. Gazetenin kurucusu ve İmtiyaz Sahibi Malatyalı Ahmet Duran Yenigün, “21 yıl önce siyah beyaz yayın hayatına başlayan Kemer Gözcü Gazetesi, Kemer’in ilk ve tek günlük gazetesi olarak yayın hayatına devam ediyor. Her şeyden önce 21 yıl boyunca ayakta kalması için büyük mücadele verdiğimiz gazetemizin buralara kadar gelebilmesinden gururluyuz.” dedi.  

18 Şubat 2022 08:03
Kemer Gözcü Gazetesi 21 Yaşında

Kemer’de 15 Şubat 2001 tarihinde kurularak yayın hayatına başlayan Kemer’in ilk ve tek günlük gazetesi Kemer Gözcü Gazetesi 21 yaşına girdi. 21’nci yıl dönümü dolayısıyla Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Dış İlişkiler Genel Koordinatörü, AGF Onursal Başkanı ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti önceki dönem başkanı Mevlüt Yeni, bir önceki Kemer Belediyesi Başkanı Hasan Şeker, Kemer Gazetesi köşe yazarlarından Kemer Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Bolat Ünsal, Kemer Gazetesi köşe yazarları ile personelinin katılımıyla, Ayışığı Parkı’nda bulunan Roberts Kafe’de kutlama programı düzenlendi.

‘Gururluyuz’

Kuruluş yıldönümü nedeni ile kendilerini kutlayan herkese teşekkür eden Kemer Gözcü Gazetesi’nin kurucusu ve İmtiyaz Sahibi Ahmet Duran Yenigün, “Kemer’de 2000 yılında başlayan gazete çıkarma süreci 2001 yılı ocak ayında start aldı. Gazete ofisimizde 15 günde bir yayınlanacak ilk sayıyı büyük bir heyecanla hazırladık. İlk yayınımız ise 15 Şubat 2001 yılında baskıdan çıktı. Ankara’dan ailece gelip yerleştiğimiz Kemer’de, ilk sayımızla birlikte Kemer’i ve Kemer’in dinamiklerini de tanımaya başladık. Bu süreç içerisinde Kemer’deki olumlu ve olumsuz olayları yoğun bir şekilde gündeme getirdik. 15 günde bir basılan yayınımızı 8’inci sayısında haftalık olarak yayınlama kararı aldık. Dönemin Kemer Belediye Başkanı Hasan Şeker, “Burada her hafta düzenli gazete çıkarmak için malzemeyi nasıl bulacaksınız?” dediğini dün gibi hatırlıyorum. 2,5 yıl boyunca haftalık olarak basılıp dağılan gazetemizi bu defa 2004 yılı eylül ayından itibaren ‘Kemer’in ilk günlük Gazetesi olarak’ yayınlamaya başladı.

Antalya’da her gün Antalya Gazetesi ofset tesislerinde basılan gazetemiz Kemer’de okurlarla buluşuyordu. 2005 yılı Ocak ayının ilk haftası ise matbaamızı kurarak yayın hayatımıza kendi tesislerimizde devam ettik. Bu sürecin başlarında yani 2001 yılında bölgenin ilk haber portallarından biri olan www.kemergozcu.com’u da yayın hayatına başlattık. O yıllardan bu yana gazetemiz yayın hayatına aralıksız olarak devam ediyor. Sosyal medya hesaplarımız üzerinden de haber paylaşımlarımızı çağın gereği olarak sürdürüyoruz. Kemer Gözcü Gazetesi ilk gün yayınlandığı gibi, siyah-beyaz ve haftada 6 gün yayına devam ediyor. Yerel bir gazetenin nitelikli bir şekilde yayın hayatına devam edebilmesi çok zor. Çok büyük güçlükler içerisinde hem yaşadığımız kentin bu alandaki ihtiyacını ortadan kaldırma adına çalışma yaptık hem de Kemer’in sorunlarını ulusal medya platformuna da taşıdık.

Bu arada Akdeniz Gazete Sahipleri Derneğini kurup ardından Akdeniz Gazeteciler Federasyonuna üye olduk ve ardından Türkiye Gazeteciler Konfederasyonuna katıldık. Tüm bunları yaparken elbette çocuklarımın katkılarını unutamam. Ayrıca ekip arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum. Her şeyden önce 21 yıl boyunca ayakta kalması için büyük mücadele verdiğimiz gazetemizin buralara kadar gelebilmesinden gururluyuz. Nice uzun yıllara girmesi umudu ile bugüne kadar bizleri takip eden, yalnız bırakmayan tüm okurlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yeni, ‘Haberleriyle çevresel olayların önüne geçti’

Yerel gazetelerin, yerel demokrasilerin gelişmesinde, yerel sorunların çözümünde ve yayın yaptığı bölgenin gelişiminde gerçekten çok önemli rol ve görevler üstlenen bir misyona sahip olduğunu ifade eden Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Dış İlişkiler Genel Koordinatörü, AGF Onursal Başkanı ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti önceki dönem başkanı Mevlüt Yeni ise, “Dolayısıyla Kemer, hem Antalya’mızın hem ülkemizin dünya çapında göz bebeği. Buraya her yıl milyonlarca yabancı misafir geliyor. Kemer Türk turizminin de ilk lokomotif kentidir. Yerel basının buradaki tavrı, bu şehrin sorunlarının çözümü, takibi ve denetimi konusunda çok önemlidir. Kemer turizmi gelişmeye başladığı yıllarda Kemer Gözcü yayın hayatına başladı. O gün bugün Kemer’in sorunlarını ile Kemer’in dertlerini dert edinmiş, sorun edinmiş, hiç sağa sola yalpalamadan Kemerimizin hem turizm açısından hem diğer sorunlarının gelişimine büyük katkı sağlamıştır. Hatta çevrenin korunması konusunda Kemer’in varlığını ortaya koyan doğanın korunması noktasında da önemli çevresel rol üstlenmiştir. Bir gazetecinin bir gazetenin de zaten asli görevleri arasındadır o şehrin değerlerini korumak, dokusuna, tarihine ve doğasına sahip çıkmak. Hem Gazeteciler Cemiyeti başkanı olduğum dönem hem Antalya'da bizde meslektaş olarak aynı havuzda yüzen insanlar olarak gördüm ki; birkaç tane önemli çevresel olayın önüne geçti Kemer Gözcü haberleriyle. Yine Kemer ile çevresinin altyapısının düzelmesi ve daha iyi bir Kemer yaratmak anlamında basının üstlenmesi gereken rolü fazlasıyla Kemer Gözcü’nün üstlendiğini gördük” dedi.

Yeni, ‘Mutlaka ve mutlaka desteklenmesi gerekiyor’

“Yerel gazetelerimizin uzun soluklu yaşaması açısından kurulduğu ilde veya ilçede gücünü karanlık noktalardan değil, doğrudan bu şehre değer veren iş insanlarından, bu şehre değer veren seçilmişlerden, bu şehre gerçekten katkı sağlayan STK’lardan ve en birinci kaynağı olan okurundan güç almalıdır” diyen Yeni, sözlerine şöyle devam etti; “Bu gücü eğer biz legal yollardan sağlayamadığımızda maalesef Anadolu basını legal olmayan yollara sapmaktadır. Dolayısıyla medya kötü niyetli insanların eline geçmektedir. Bu da hem ülkemizin gelişimine hem o şehrin bu şehrin Kemer’in veya diğer şehirlerin gelişimine gerçekten büyük bir darbedir. Son yıllarda büyük bir ekonomik kriz yaşıyoruz. Özellikle pandemi ile birlikte Anadolu basını adeta yoğun bakıma girmiş vaziyette. Serum vazifesi bile görecek bazı ufak kaynaklarımızı kaybettik. Hükümetimiz ülkeyi yönetenler maalesef kendine bir medya yarattı ve diğer medya onlar için çok fazla da umurunda değil gibi gözüküyor. Yani ‘bizi yazan bizden, bizi yazmayan bizden değil’ anlayışıyla, Anadolu basını ve Türk basını karşı karşıya. O açıdan temennimiz odur ki; Anadolu basınının yerel gazetelerimizin mutlaka ve mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Ama devlet eliyle ama sivil otoritelerin eliyle. Ama medyanın karanlık güçlerin eline geçmemesi için herkes üzerine düşen görevi yapmalı. Çünkü bu basın Türkiye'de ve dünyada çok önemli bir yer teşkil eder. Türkiye'de dördüncü güç zaman zaman birinci güç bile olma iddiasına kadar gelmiş, hükümet yıkmış ve hükümet kurmuş bir medyadan bahsediyoruz geçmişte. Hala bir umut vardır ve ben hala umudumu kaybetmiyorum.”

Yeni, ‘Önce kendi söküğümüzü dikmeliyiz’

Yazılı medyanın yerini yavaş yavaş dijital yayıncılığa bıraktığına dikkat çeken Yeni, “Artık insanlar bayiye gidip koşa koşa gazete satın alıp okumak yerine, teknoloji üzerinden okumaya çalışmaktadır. Bu anlamda Kemer Gözcü’nün de teknoloji üzerindeki yatırımını biliyorum ve orada da yerini almıştır. Dünyanın her yerinden Kemer yazıldığında Kemer Gözcü’nün internet sitesi karşılarına çıkıyor. Hem gazetede yaptığı haberler hem de orada yaptığı haberler dünyanın her yerinden internet üzerinden de okunabilmekte. O açıdan yaşata bildiğimiz kadar geleneksel medyayı yani yazılı medyayı yaşatmak durumundayız. Sorunlarımız var. Meslek örgütlerimiz ve meslektaşlarımız birbirleri ile uğraşmak yerine meslek dışı konularla ilgilenmek yerine, kendi sektörümüzün sorunlarına odaklanmalıyız. Kendi sektörümüzün sorunlarını çözme noktasında çaba sarf etmeliyiz. Önce kendi söküğümüzü dikmeliyiz, sonra başkalarının söküğüne ilgilenmeliyiz. Dolayısıyla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Dağılmış, bölünmüş ve parçalanmış bir sektör bazılarının işine gelebilir, ama bizim işimize gelmiyor. O anlamda da ben Kemer Gözcü’ye yayın hayatında, matbaada görev yapan, gazetenin dizgisinden mizanpajından muhabirine kadar bütün çalışanlarını ayrı ayrı tebrik ediyor ve kutluyorum. Yayın hayatında da uzun soluklu, özgürce yazabileceği ve çizebileceği uzun başarılarla dolu yayın hayatı diliyorum” diye konuştu.

‘Namuslu ve şerefli bir çizgide yayın hayatına devam ediyor’

2001 yılında Kemer Gözcü Gazetesi’ni aile olarak alın teri ve büyük bir mücadele ile kurup Kemer’in ilk günlük gazetesi olarak yayın hayatına başlattıklarını belirten Kemer Aktüel Dergisi İmtiyaz Sahibi Saffet Yenigün ve DHA Kemer Bölge Temsilcisi Levent Yenigün ise, “kemergozcu.com, Antalya bölgesinin belki Türkiye'nin sayılı haber portalı olarak çok sayılı isimlerinden biriydi ve biri olarak devam etti. Günlük güncellenen haber portalı olarak o zaman Antalya'da da tekti zaten. Mevlüt Başkanımın da dediği gibi sosyal medyayı ve dijital gelişmeyi de çok iyi takip etmiş bir gazetedir. Kemer Gözcü, bugün yaptığı haberlerle ulusal medyada da ana haber bültenlerinde de gazetenin gösterilmesi ve haberlerin okunması bize gurur veriyor. Kemer Gözcü Gazetesi’nin Kemer için çok kültürel bir değeri de var. Her yıl Kemer Hilmiye Serin İlçe Halk kütüphanesinde 1 yıllık arşivini ciltleyerek teslim ediyor. Yani sadece böyle küp küp gazeteler halinde deposunda durmuyor. Kütüphanede kitap olarak yıllarca ilk çıktığı zamandan bu yana kitap olarak duruyor. Bu, yıllar sonra dönüp baktığında insanların okuyabileceği bir hazinedir. Kemer’in geçmişine ışık tutacak bir hazine olarak da orada varlığını sürdürüyor. Kemer’in bir arşivi o, hepsi çok kıymetli. Birçok insana örnek oldu ve örnek olmaya da devam ediyor. Kemer’in doğası ile ilgili verdiği mücadele takdire şayan. Bunu sonuçta kendin için yapmıyorsun. Dönüp baktığınızda Kemer Gözcü, hiçbir yerden şaibeli olarak ihale almamış, belediyelerle farklı ilişkiler içerisine girmemiş, bir yerde yurdu arsaları, araçları, villaları ve toprakları olmayan 20 yıldır rantın en yüksek olduğu yerde yayın yapmasına rağmen hiçbir yerde hiçbir pisliği bulunmayan bir gazetededir. Bu nedenledir ki bu gazete ile kimse uğraşamıyor. Şöyle de güzel bir tarafı var; Kemer Gözcü, istediği gibi özgürce haberlerini yapabiliyor. Çünkü Kemer Gözcü’ye dönüp de ‘Sen bunu yaptın, şuradan şunu aldın, şurada şu ihaleye girdin ya da ihalesiz sana şunlar sana peşkeş çekildi’ diyebilecek hiç kimse yok. Yani, Kemer Gözcü’nün öz varlığı olarak sadece gazetesi ve gazetenin yeriyle yıllardır bu şekilde devam ediyor. Böylede namuslu ve şerefli bir çizgide devam ediyor. İnşallah da daha bir uzun yıllar devam edecek” dediler.

Erdem ‘Güzel projelere katkı sağlaması çok önemli’

2001-2006 yılları arasında Kemer İlçe Jandarma Komutanlığı görevinde bulunan emekli Jandarma Kıdemli Albay İbrahim Erdem de “Burada görev yaparken o dönemde Kemer Gözcü’nün Kemer'e ve Antalya’ya neler kattığını birebir yaşayan, bire bir gözlemleyen ve o arada da bir askeri personel, bürokrat olarak buraya hizmet eden bir personel olarak bu pencereden bakabilen nadir insanlardan birisi olduğumu düşünüyorum. Çünkü Kemer Gözcü Gazetesi’nin gerçekten buraya kattığı değerleri bence çok kısa bir zamana sığdırmak mümkün değil. Öncelikle objektif olması ve buradaki insanlara vizyon olabilecek güzel projelere katkı sağlaması bence çok önemliydi. Biz bir turizm cennetinde yaşıyoruz, bu cennette de turizm adına güzel şeylerin yapılması gerekiyor ve bu adımlara da Kemer Gözcü’nün öncü olduğunu düşünüyorum. Çünkü gerek sivil toplum örgütleri ile gerek bürokratlarla gerek siyasilerle birebir omuz omuza burada her anlamda mücadele verdi. Bunu bizzat yaşadım. Sonra emekli oldum ve buraya geldim. Hasbelkader şimdi bir sivil vatandaş olarak görüyorum ve şöyle bir geriye dönüp baktığında 21 yıl geçmiş. Bundan çok büyük memnuniyet duydum ve ayrıca gururlandım. Bunun bir parçası olmak burada bunu sizlerle paylaşmak benim içinde ileride biriktirebileceğim çok güzel bir anı oldu. Hep beraber nice 21 senelere inşallah” diye konuştu.

Kayrak Ticaret’in sahibi Hasan Kayrak ise, Kemer Gözcü Gazetesi’nin Kemer’de yıllardır tarafsız ve hiçbir kimseden çekinmeden gazeteciliğini devam ettiren Kemer’in tek günlük çıkan gazetesi olduğunu belirterek, “Şimdiye kadar olduğu gibi uzun yıllar başarısının devamını diliyorum” dedi.

Meder Otel ve Roberts Kafe Kemer’in işletmecisi Bülent Güllü de “Kemer Gözcü Gazetesi, Kemer’imizin ilk göz ağrısı ve ilk günlük gazetesi. Sayın Ahmet Duran Yenigün abimizle ilk geldiği günden tanışma fırsatı bulduk, sağ olsun 21 yıldır kesintisiz yayınına devam ediyor. Kendisine daha nice 21 yıllar diliyorum” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.