ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya’nın Tarihi Konaklarını Koruyamadık

Malatya’da çok sayıda iki kattan oluşan çok sayıda tarihi özellikleri de olan Konaklar mevcuttu. 

08 Şubat 2022 19:11
Malatya’nın Tarihi Konaklarını Koruyamadık

HALFETTEİN MAHALLESİNİN KONAKLARI

Hele tarihi Halfettin Mahallesinde parke taşlı, iki tarafa sıralı birer sanat eseri olan konakları, geniş avluları ve bahçeleriyle birlikte 1980’li yıllarda yol açma gerekçesiyle adeta ortadan kaldırıldı. Halfettin mahallesindeki konaklardan eser dahi kalmadı. İşte Akpınar'a çıkarken Halfettin mahallesindeki sıralı konaklar tarihte resimlerde kaldı:

HASANBEY KONAĞI

Malatya'nın ilk Beleidye Başkanı ve Hasanbey kayısısına adını veren, Hasanbey Caddesinde yer alan Hasan Derinkök'e ait bu konakta yıkılarak yerine bir bina diktiler. Adına da Hasanbey Apartmanı diye yazdılar. Tarihi konak resimlerde yer alıyor:

BEŞ KONAKLAR RESTORE EDİLEREK KURTARILDI

Sinema Caddesindeki tarihi konaklar restore edilerek kurtarıldı. Beşkonaklar tarihi ışık tutan Malatya evleri olarak ayakta durmaya devam ediyor. 

HADİ ÇEKİRDEK KONAĞI

Çok yakın zamanda yıkıldı. Nasuhi Caddesinin en iyi konağıydı. Konak önende Abulhadi Çekirdek ile konağı görülüyor.

YIKILAN VALİ KONAĞI

Malatya Vali Konağı da özel bir konaktı. 1988 Yılında yıkılarak yerine yenisi yapıldı. Eski Konak resimlerde kaldı:

MALATYA'NIN KONAKLARI

Geleneksel Malatya konakları, genelde iki katlı olup kendilerine has özel bir yapı tarzına sahiptirler. Yörenin ikliminden ötürü evler, kalın duvarlı ve birbirine uyumlu küçük pencereleri olan müstakil yapılardır. Bazı örneklerde üç katlı evlere de rastlanmaktadır. Bu yapılarda zemin katlar verecekleri hizmete uygun olarak çeşitli bölümlerden oluşur. Mimari yapı elemanlarının başında taş, kerpiç ve ahşap gelmektedir. Temel; kesme taştan, yerden bir metre kadar yükseltilip yapılır. Kapı, pencere, oda taban ve tavanları, duvar arası hatıllar, dış doğrama, merdiven, dolap, yüklük ve askılık gibi yerlerde ahşap kullanılmıştır. Demir özellikle pencere ve itina ile işlenmiş kapıların üzerindeki havalandırma ve aydınlatma kısımlarında kullanılmıştır. Giriş katında zahirelik(kiler) ile hızna denilen mutfak ve kış damı denilen büyük bir oda bulunmaktadır. Üst kata ahşap merdivenlerle çıkılır. Merdiven üst katın sofasına çıkar. Misafir ve oturma odaları ile diğer müştemilat bu sofanın etrafında yer alır. Selamlık ve haremlik olarak kullanılan bu katta ihtiyaca uygun odalar yer almaktadır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.