ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Hekimhan'da Siyanürle Altın Madeni Aranmasına Tepkisi Büyüyor

Malatya'nın Hekimhan ilçesine bağlı Deveci, Basak, Güvenç, Karaköcek ve Aşağısaz Mahallesi arazilerinde altın, gümüş ve demir madeni aramak için ilgili şirketlerin siyanürle arama yapacağı iddiaları devam ederken, işletme çalışmalarına tepkiler devam ediyor. 

15 Aralık 2020 13:48
Hekimhan'da Siyanürle Altın Madeni Aranmasına Tepkisi Büyüyor

Malatya'nın Hekimhan ilçesine bağlı Deveci, Basak, Güvenç, Karaköcek ve Aşağısaz  Mahallesi arazilerinde bir şirket tarafından altın, gümüş ve demir madeni arama ve işletme çalışmalarıyla ilgili ÇED süreci başladı. Deveci, Basak, Güvenç, Karaköcek ve Aşağısaz mahallelerinde bir şirketin altın, gümüş ve demir aramak için 10 yıl süre ile ruhsat alması bölge halkını siyanür kullanımı nedeniyle korkutuyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar doğal hayatın yol olacağını savunurken topraklarında maden şirketlerini istemediklerini söylüyorlar. Konu ile alakalı geçtiğimiz haftalarda da Han yolu Platformu tarafından da açıklama yapılmıştı.

"SİYANÜR" İDDİALARI

Maden aramalarından siyanür kullanılacağını iddia eden ve Basak Mahallesi Dernekler Platformundan yapılan açıklama şöyle: "Hekimhan İlçesi, Deveci, Basak, Güvenç, Karaköcek, Aşağısaz, Mahallesi Arazilerinde Altın, Gümüş ve Demir madeni arama ve işlemek için 15. 09. 2020 tarihinde 10 yıl süre ile bir şirketin ruhsat aldığı malumunuzdur. Aynı şirket Ruhsat alanı içerisindeki 200701905 Ruhsat Numaralı Sahada altın, gümüş ve Demir Ocağı projesini gerçekleştirmek için Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne ÇED İçin başvuruda bulunmuş, Çevre ve Şehircilik II Müdürlüğü ise ilgili kurum ve kuruluşlara yazı göndererek ÇED için görüş bildirmelerini istemiş ve ÇED Sürecini başlatmıştır. İlgili şirket Proje tanıtım dosyasında ruhsat alanındaki üretim maliyetini dikkate alarak cevher çıkarım faaliyetini patlamalı açık ocak işletme yöntemi ile gerçekleştirme kararı almıştır. Günümüzde altını diğer minerallerden ayırmak için siyanürleme yönteminin kullanıldığı bilinmektedir."

 "BÖLGE HALKININ TALEPLERİ"

Bu bölgelerde yaşayanların taleplerini dile getiren Dernek üyeleri; "Hiçbir zenginlik bir canlının hayatından daha değerli değildir. Bizler sağlıklı yaşamak, sağlıklı yaşlanmak ve sağlıklı ölmek istiyoruz. Doğamızla, Kültürümüzle huzur içinde yaşadığımız bu topraklarımızı gelecek nesillerimize atalarımızdan aldığımız gibi bırakmak istiyoruz.Son zamanlarda Malatya genelinde yapılan madencilik başvuru faaliyetlerinin yaşam alanlarımıza yönelik vereceği zararların telafisi mümkün değildir. Hekimhan merkezli arama yapan. İşletme halindeki bütün şirketlere Basak halkının açık çağrısıdır; Topraklarımızda maden şirketlerini istemiyoruz. Yaşamak için yaşatalım diyoruz ve onun çın de doğa katliamına karşıyız. Su kaynaklarımızım zehirlenmesine karşıyız. Yaban hayatını etkilenmesini istemiyoruz. Onun için derhal altın ve gümüş arama ile ilgili ÇED süreci durdurulmalıdır, ruhsat verilen sahaların ruhsatı iptal edilmelidir." İfadelerine yer verdiler.

Haber: SÖZ Gazetesi-Onay Ozan

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.