reklam
ALTIN
 3.714,14
DOLAR
 38,0208
STERLİN
50,0889
EURO
 42,0049
reklam

Yeni Malatyaspor'da 'Kara Para' Aklama İddiası

Yeni Malatyaspor Kulüp Avukatları, geçmiş dönemlere ait usulsüzlük iddialarını yargıya taşıyarak Kara Paklama İddiasında bulundular. 

08 Temmuz 2025 20:23
Yeni Malatyaspor'da 'Kara Para' Aklama İddiası

Yeni Malatyaspor Kulübü'nün Hukuki İşler Sorumlusu ve Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydın İşkur, Av. Bora Özkan ve Av. H. Burak Ekici, geçmişteki usulsüzlüklere dikkat çekerek, kamuoyuna ve yargıya "temiz eller operasyonu" başlattıklarını duyurdular.

Yeni Malatayaspor’da 14 Haziran 2016 ila 6 Haziran 2025 yılları arasında tespit edilen bazı maddi usulsüzlüklere ilişkin Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına ‘Suçtan kaynaklı mal varlığının aklanması’, ‘Güveni kötüye kullanma’, ‘Nitelikli dolandırıcılık’, ‘Vergi Usul Kanununa muhalefet’ suçlarından Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

Yeni Malatyaspor’da 14 Haziran 2016 ila 6 Haziran 2025 yılları arasında isnat edilen suçlar şöyle:

Suçtan kaynaklı mal varlığının aklanması (kara para aklanması) İddiası:

“Yeni yönetim kurulunca yapılan araştırmalar neticesinde kulübe ait 10.01.2022 tarihinde pos cihazı başvurusu yapmaya Mali İşler Sorumlusu Mehmet Koçyiğit ve Adil Gevrek'e yetki verilmesine ilişkin karar alınmıştır. Akabinde Mail Order işlemlere açılması için de bankaya başvuru yapılmıştır. Daha sonrasında Dernek Gelirleri Alındı Belgeleri incelendiğinde Ekte örneğini sunduğumuz Mail-Order ile yurt dışı hesaplardan kulüp hesaplarına aktarılan kaynağı belirsiz şüpheli para transferleri yapıldığı tespit edilmiştir. Bu transferler; Romanya, Kanada, Avusturya, Rusya, Japonya, Peru, Fransa, Singapur, ABD, Birleşik Krallık, İsviçre, Almanya, İspanya ve Brezilya gibi ülkelerden mail order sistemi ile yabancı ülkelerdeki visa kredi kartı kart numaraları ile hayali işlemlerle kara para aklanmıştır. Ekte sunduğumuz belgelerdeki kişilerin yabancı ülke menşeli visa kredi kartları ile mail order işlemleri gerçekleştirilmiştir. Bu sistemde yabancı ülke vatandaşları ülkeye giriş çıkışı olmaksızın pos cihazları vasıtasıyla suça konu gelirin bağış adı altında kulübe gelir olarak kaydedilmiştir. Belgelerdeki isimlerin yurda giriş çıkış kayıtları sorgulandığında bu tarihlerde yurt içinde olmadıkları görülecektir. Bu ödemeler 26/01/2022-30/01/2022 tarihlerinde peş peşe işlemler yapıldığı görülecektir. Bu durumun hayatın olağan akışına uygun olmadığı görülecektir. Savcılık makamınızca yapılacak araştırma ile ekte sunduğumuz alındı belgelerinin üzerindeki isimlerin yurda giriş çıkış yapıp yapmadıkları, bu işlemlerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı ya da suçtan kaynaklı mal varlığının aklanması suçu da vücut verip vermediği anlaşılacaktır.”

Nitelikli dolandırıcılık ve Vergi Usul Kanununa muhalefet (Naylon fatura) iddiası:

“Yeni yönetim kurulunca yapılan araştırmalar neticesinde kulübümüzden yapılan bazı şüpheli ödemeler ve hesap hareketleri tespit edilmiştir. Bu şüpheli işlemler Şüpheli Adil Gevrek'in kardeşi olan diğer şüpheli Fevzi Gevrek'e ait Profiks Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş. ve Silver Kimyasal Madde Sanayi ve Danışmanlık İş ve Dış Ticaret A.Ş. Şirketleri üzerinde yoğunluk göstermektedir. Kulübümüzün mali defterleri incelendiğinde görüleceği üzere 30/11/2021 tarihinde kulübümüzün Silver Temizlik isimli şirkete 500.000 TL borcu olduğu bu dönemden sonraki dönemlerde kulüp maçlara çıkmamasına ve herhangi bir hizmet alımı olmamasına rağmen Silver Temizlik Şirketine 01/06/2024-31/12/2024 tarihleri arasında (Adil Gevrek yeniden başkan olduktan sonra) 6.923.114,78 TL ödeme yapılmıştır. Yine 137.419,00 TL ödeme yapılmıştır. Yine Fevzi Gevrek'e ait Profiks Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş. hesap kayıtları incelendiğinde 30/11/2021 tarihinde kulübümüzün bahsi geçen şirkete 1.450.000,00 TL borcu olduğu bu şirketin iç saha maçlarında güvenlik hizmeti verdiği ancak kulübün maçlara çıkmamasına ve adı geçen şirketten güvenlik hizmeti almamasına rağmen 01/06/2024-31/12/2024 tarihleri arasında (Adil Gevrek yeniden başkan olduktan sonra) kulüp kasasına girmeyen kulübün Gaziantep'ten gelen 4 adet 2.000.000,00 TL’lik toplamda 8.000.000,00 TL’lik senedin Profik Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş'ye devredildiği ayrıca bu dönemde 3.072.633,07 TL nakit ödeme yapıldığı toplamda 11.072.633,07 TL’lik ödeme yapıldığı ancak bu süre zarfında iç sahada yapılan maçlarda Pars Özel Güvenlik Limited Şirketi ile anlaşıldığı hizmetin bu şirketten alındığı yine yukarıdaki tarihler arasında Pars Özel Güvenlik Limited Şirketine 440.325,00 TL ödeme yapıldığı görülmüştür. Yani hizmet veren firma sadece iç saha güvenlik işlemlerini 440.325,00 TL yapmışken hiçbir hizmet vermeyen Profik Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş'ye 11.072.633,07 TL ödeme yapılarak kulüp zarara uğratılmıştır. Siy Kağıtçılık Hizmet Makine İnşaat Taşımacılık Sanayi ve Tic.Ltd. Şti. Adlı firmadan 600.000,00 TL ye yakın bir temizlik malzemesinin çok kısa süre içerisinde satın alındığı bu satın almanın hayatın olağan akışına aykırı bir işlem olduğu aşikardır.”

Güveni kötüye kullanma iddiası:

“Belirttiğimiz tarihlerde görev yapan başta Adil Gevrek olmak üzere imza yetkisi bulunan ve bu işte dahli bulunan diğer kişilerin denetim ve gözetim sorumluluklarını yerine getirmedikleri kulübümüzün menfaatlerine aykırı hareket ettikleri Adil Gevrek'in kardeşi olan Fevzi Gevrek'e ait olan şirketlere bahsettiğimiz tutarların haricinde de farklı seferlerde yüklü miktarlarda mesnetsiz ödemeler yaptığı bu şekilde haksız menfaat elde etmek suretiyle kulübü zarara uğratarak kendisine tevdi edilen görevi kötüye kullandığı aşikardır. Bu nedenle bahsi geçen Adil Gevrek'in ve diğer sorumluların TCK 257. Maddesi gereğince güveni kötüye kullanma suçunu işlediği gerekçesiyle cezalandırılmasını talep ederiz. Kulübümüzde yapılan incelemelerde bir kısmının dip koçanları boş olan kime ve hangi amaçla verildiği belli olmayan kulüp kayıtlarında rastlanmayan 24 adet boş sadece dip koçanları olan çek defterlerinin akıbetlerinin de araştırılması ve yapılacak tespitler neticesinde kulüp kayıtları ile çek yapraklarının verildiği kişilerin tespit edilmesi re'sen yapılacak araştırma neticesinde kulübü zarara uğratan ve haksız menfaat sağlayan kişilerin tespit edilerek haklarında yasal işlemlerin yapılmasını talep ederiz. Yine yapmış olduğumuz incelemelerde mail order işlemlerinin yapıldığı senenin takvim yılının yani Haziran 2022 yılındaki yevmiye defterine göre 1.868.773.718,34 TL olağan dışı işlem hacmi olmasına rağmen gelinen noktada kulüp borç yüküyle karşı karşıyadır.”

Yeni Malatyaspor Kulübü’nden mali usulsüzlüklerle ilgili yapılan tespitlerle ilgili şu ifadelere yer verildi:

“Malatya'mızın en değerli marka değeri olan kulübümüzün geçmiş dönemlerde yapılan usulsüz işlemler neticesinde 1 Milyar TL'yi aşan borç yüküyle karşı karşıya bırakıldığı, yapılan ilk mali incelemelerde tespit edilmiştir. 6 Şubat 2023 asrın felaketi diye nitelendirilen depremlerden sonra Yeni Malatyaspor Sportif faaliyetlerine ara vermiş bu durum 2023/2024 sezonunda da devam etmiştir. O dönemde hiçbir sportif faaliyeti olmamasına rağmen yukarıda kısaca bahsettiğimiz borç kalemlerinin ortaya çıkması şüphelerimizi daha da arttırmaktadır. Yapılan araştırmalarda; yurt dışı menşeli şüpheli para transferleri, naylon fatura düzenlemeleri, sahte hizmet alımları ve kulüp kaynaklarının şahsi menfaatler doğrultusunda kullanıldığına ilişkin çok sayıda bulguya ulaşılmıştır. Bu kapsamda başta Adil Gevrek olmak üzere sorumluluğu bulunan kişi ve kurumlarla ilgili gerekli hukuki süreçler ivedilikle başlatılmıştır. Kulübümüzün şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkemiz gereği; kulübümüzü zarara uğratan, halkın umudunu taraftarın güvenini kötüye kullanan ve kulübün kaynaklarını kişisel servetine dönüştürme niyetiyle hareket eden hiçbir kişi ya da kuruluşa göz yumulmayacaktır. Sorumlular hakkında TCK'nın ilgili maddeleri kapsamında gerekli suç duyuruları yapılmış olup, kulübümüzün uğratıldığı zararların tazmini amacıyla hem cezai hem de hukuki yollara başvuruyoruz.”

Haber:Ferdi Durdu

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.