ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya Karaciğer Naklinde 6'lı Çapraz Nakli Gerçekleştirdi

Daha önce 3’lü, 4’lü ve 5’li çapraz karaciğer nakilleriyle tıp literatürüne giren İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Enstitüsü, bu sefer de 6’lı çapraz karaciğer nakliyle dünya da bir ilki daha gerçekleştirdi. Sağlık Bakanı Koca, bu başarıyı paylaşarak Karaciğer Nakli Ekibini kutladı. 

26 Ocak 2024 00:22
Malatya Karaciğer Naklinde 6'lı Çapraz Nakli Gerçekleştirdi

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, dünyada ilk kez gerçekleştirilen 6’lı çapraz nakliyle ilgili olarak İNÜHABER’e değerlendirmelerde bulundu.

6’lı çapraz karaciğer nakli başarısının detaylarını paylaşan Prof. Dr. Sezai Yılmaz “Şimdi 6’lı çapraz karaciğer naklini gerçekleştirdik. 6 alıcı ve 6 verici olmak üzere 12 ameliyathane ki bizim karaciğer nakil enstitünün kapasitesi de 12 ameliyathanedir. 36 yoğun bakımı vardır. 116 hasta yatağı vardır. Nakil sırasında hastanemiz tam kapasiteyle çalıştı. 100’ün üzerinde kişiyle bu operasyon gerçekleştirildi. Cerrah ve anesteziden arkadaşlarımız, yoğun bakımcı arkadaşlarımız, hemşireler, teknisyenler herkes ayaktaydı. Sabah 08.00’de başladı. Sanıyorum akşam 20.00 gibi operasyonların hepsi sorunsuz olarak bitmişti. Hastalarımızın da durumu oldukça iyi. Hepsi hala yoğun bakımdadır. Alıcıların da genel durumları iyidir.” dedi.

Daha önce 3’lü, 4’lü ve 5’li çapraz karaciğer nakillerini başarılı şekilde gerçekleştirdiklerini hatırlatan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, şimdi de 6’lı çapraz nakli yapmanın mutluluğu içinde olduklarını söyledi.

5’li ve 6’lı çapraz karaciğer nakilleriyle ilgili makalelerinin yayınlanacağını bildiren Sezai Yılmaz “Daha önce 4’lü çapraz karaciğer naklini dünya tıp literatürü ile paylaştık. Çok saygın bir dergide makale yayınlandı. Şimdi de 5’li ve 6’lı çapraz karaciğer naklinin her ikisiyle ilgili makaleleri yine saygın tıp dergisinde hazırlıyoruz. Burada yayınlanacak. Şuan değerlendirme aşamasındadır ve önümüzdeki günlerde bu tıp literatürüne girecek diye düşünüyorum. Bunlar dünyada ilk olarak yapıldı. 5’li ve 6’lı çapraz karaciğer nakilleri şimdiye kadar hiç bildirilmemişti.” ifadeleri kullandı.

Çaprazlama modellerinde Boston Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Tayfun Sönmez ve Prof. Dr. Utku Ünver ile birlikte çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Sezai Yılmaz,  uygulanan yöntemin karaciğer nakli bekleyen hastalara büyük bir umut olacağını belirtti.

6’lı Çapraz Karaciğer Nakli Başarısını Bakan Koca Duyurdu

Öte yandan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da sosyal medya X hesabı üzerinden “Tıp dünyasındaki yeni başarımızı Enstitü Başkanımız Prof. Dr. Sezai Yılmaz’dan dinleyelim.” şeklinde bir paylaşımda bulunarak Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın  6’lı çapraz karaciğer nakli başarısına ilişkin video görüntüsünü paylaştı.

Paylaşımının devamında Bakan Koca “Dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer nakli ameliyatı Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü’nde yapıldı. Daha önce de ilk dörtlü ve beşli çapraz karaciğer nakilleri bu merkezde gerçekleştirilmişti. Çapraz nakil ameliyatları, hastaların vericileri olmasına rağmen kan ve doku uyuşmazlığı nedeniyle kendi vericilerinden organ alamamaları, aynı durumdaki hastalar arasında birinin vericisinden diğerinin alıcısına nakil yapılması anlamına geliyor. Bu nakillerin en ilerisi olan 6’lı çapraz karaciğer nakil ameliyatları, nakil bekleyen hastalar için ümidi artırıyor.” ifadelerini kullandı.

REKTÖR KIZILAY: DÜNYA ÇAPINDA BÜYÜK BİR BAŞARI

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Merkezinin, dünyada ilk kez 6'lı çapraz karaciğer nakli operasyonunu başarıyla gerçekleştirdiğini belirterek "Bu, sadece üniversitemiz ve ülkemiz için değil, aynı zamanda global sağlık ve organ nakli için de çok önemli bir gelişmedir. Bu operasyon, altı hastamızın hayatını kurtarmakla kalmadı, aynı zamanda karaciğer nakli bekleyen hastalar için yeni bir umut ışığı oldu. Çapraz nakil yöntemi, uyumsuz donörler arasında organların değiş tokuş edilmesini sağlayarak, organ bağışı ve naklinin önündeki en büyük engellerden birini aşmamızı sağlamaktadır." dedi. 

Bugüne kadar 85 hastaya İnönü Üniversitesinde çapraz karaciğer naklininbaşarıyla yapıldığını kaydeden Prof.Dr. Kızılay "Dünya'da daha önce ilk 4'lü ve 5'li çapraz karaciğer nakilleri de üniversitemizde yapıldı. Şimdi de ilk 6'lı çapraz karaciğer nakli ile yeni büyük bir başarı ortaya koyduk. Bu üstün başarı Prof. Dr. Sezai Yılmaz başkanlığında, 100 kişiyi aşan sayıda işine aşık nakil ekibimiz ile gerçekleştirildi. Tüm idari kadromuz sonsuz destek verdi. Tüm ekibimize teşekkür ediyorum. Kendileri ile gurur duyuyorum. Bu başarıyı ülkemize ve Dünya'ya duyurmamızı sağlayan Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin Koca'ya müteşekkiriz. Bu başarı, bilimsel araştırma ve yenilikçi tıbbi uygulamalar konusundaki kararlılığımızın bir göstergesidir. Aynı zamanda, organ nakli bekleyen hastalar için yeni tedavi yöntemlerinin önünü açarak, daha fazla hayat kurtarma potansiyelimizi artırıyor. İnönü Üniversitesi olarak, tıp alanında sınırları zorlamaya ve toplumumuzun sağlık standartlarını yükseltmeye devam edeceğiz. Bu tür başarılar, üniversitemizin tıp alanındaki öncü rolünü pekiştirmekte ve global sağlık alanında ülkemizin sesini yüksek sesle duyurmamızı sağlamaktadır"diye konuştu.

İnönü Üniversitesinde şimdiye kadar 3 bin 664 hastaya başarıyla karaciğer nakli gerçekleştirildiğini açıklayan Prof.Dr. Ahmet Kızılay "Bu rakam, merkezimizin deneyimi ve başarısını gösteren somut bir kanıttır. Karaciğer nakli alanında uluslararası düzeyde tanınan bir merkez olarak, çeşitli uluslararası iş birlikleri ve araştırmalar gerçekleştirmekteyiz. Bu da merkezimizin küresel sağlık topluluğundaki rolünü pekiştirmektedir. Merkezimiz, karaciğer nakli ve ilgili tedavilerde en ileri teknolojileri kullanmakta, sürekli araştırmalar yaparak tedavi yöntemlerini geliştirmektedir." ifadelerini kullandı.

Haber: Ayşegül Aşantoğrul - Nihan Doğan

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.