ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya'da Hitit Aslanları

Darende ilçesinin Yeniköy mahallesinde bulunan ve tarihi Hititlere kadar dayanan ve Hitit Aslanları olarak bilinen Aslantaş'lara ilgisiz kalındığı ortaya çıktı. 

14 Kasım 2023 23:41
Malatya'da Hitit Aslanları

Elbistan'lı tarihçi, yazar Adnan Güllü yaptığı  paylaşımda Darende ilçesinin Plangı (Yeniköy) da iki adet Hitit Aslanı bulunuyor. Taş heykellerin ilk resmini de 1890 yılında bölgeye gelen Gertrude Bell çekmiş. Hitit Aslanrının kaderine terk edildiği ve Alttaki şimdiki hali görmeye gidenlerin yön levhası olmadığı için taş aslanları bulamadıklarını söylüyorlar. İlgilenilmeten taş Aslanların bir hayli yıprandığı da gelen haberler arasında.

Tarihi Hititlere dayanan Aslanlara sahip çıkamayan bir ilde yaşıyoruz. 1890 Yılında Darende'ye gelen Gertrude Bell adlı tarihçi Aslan heykelleri önünde çektiği resimde görülüyor.

Darende Kaymakamlığı Aslan Heykelleri hakkında şu bilgileri veriyor:

 İlçemizin 20 km. güneybatısında kalan Yeniköy'ün hemen yakınında göz alabildiğince uzanan bir ovanın ortasında bulunan aslan heykelleri güney-kuzey yönünde ayakta durur vaziyettedir. Hitit dönemine ait olan ve MÖ 2000 yıllarından kalma heykellerin baş yüksekliği 2 metre, gövde uzunluğu 2,5 metredir. Bacak ve ayak aralıkları yontulmadan bırakılan heykellerin ne amaçla dikildiği bilinmemektedir. Yapılan araştırmalarda yakın çevrede yüzeyde herhangi bir yerleşim yeri veya heykeltıraşlık merkezi olduğuna dair bir bulgu tespit edilmemiştir. Aslan figürü bu topraklarda hüküm sürmüş bütün medeniyetler tarafından güç ve iktidarın sembolü olmuştur. Mezarlara, anıtlara, kaya yüzeylerine ve paralara işlenen aslan figürünün en güzel örneklerinden biri de ilçemizdedir.

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.