ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

KALEKENT BALABAN DAN VİRANKENT BALABANA

Darende'nin Balaban mahallesindeki kerpiç evleri dolayısıyla kültür mirası olan Balaban virankent'e döndü. Nermin Yılmaz Akbalaban Yazdı 

11 Kasım 2023 05:23
KALEKENT  BALABAN DAN VİRANKENT BALABANA

Balaban Malatya /Darendeye Bağlı, kadim bir kent.

Anadolu'nun kuş uçmaz, kervan geçmez misali yerleşim yeri.  Komutan Balaban beyin 1400'lü yıllarda fethettiği bu topraklarda Balaban bey ve yanındaki yedi aile yerleşiyor . Eski adı Gerimter (anlamı kırmızı toprak) Balaban beyin adı verilen bu kadim kent...

Asırlık evleriyle önce Çekül Vakfı tarafından tarihi Kentler birliğine üye kabul ediliyor.

Devamında Dünya kültür mirası olarak 50.  sırada. Anadoluda kerpiç mimarinin başkenti deniyor.

Balaban'ın bu fotoğraflardaki halini bilen biri olarak , sahip çıkamadığınız için çok üzgünüm. Bu evler tek tek yıkıldı. Kalan evler az değildi. Dünya kültür mirası ilan edildiğinde Ardından sit alanı ilan edildi.

Ne oldu ilgililer, etkili yetkililer, hiç ama hiç bir çaba sarfetmediler.

Günden güne eriyen kerpiç evler.

& şubat depreminde Çok zarar gördü. Çoğuna ağır hasarlı dendi yıkım başladı. Kerpiç evin ağır hasarlısı olmaz bana göre, bu evlerin çok farklı mimarisi var biri birine benzemezdi. Taş temel üzerine kerpiçti. Eskiden böyle evleri yıkar temelin üzerine yeniden yapardı kerpiç ustaları. (bu benim şahit olduğum görüşüm) Tarihte bu Ata mirasına sahip çıkamadığımız için Balaban'lı olarak suçluyuz.

İki gündür yıkılmaya başlanmış, bu evlerin birinde doğdum, büyüdüm, sokaklarında oynadım, evlendim çocuklarım bu evlerde büyüdü. Akrabalarım, komşularımız, mahallelerimiz , memleketimin güzel insanları anılarda, fotoğraflarda kalacak.

Çok ama çok üzgünüm...

Nermin Yılmaz Akbalaban 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.